Do definitivního přestupu našeho cyklokrosového šampióna na silnici, toho Češi o tomto monumentu moc nevěděli, respektive nebyl tak populární, jako je dnes. Zdeněk má Belgii za svůj druhý domov a po změně disciplín tady chce bytostně uspět. Ale má to ve vlámském domovském celku těžké. I když je už z poloviny Vlám, tak sponzoři týmu i Patrick Lefevere sázejí raději na rodilé Belgičany.

Zdeněk Štybar v roce 2015 na Oude Kwaremontu

Letos by mu mohlo pomoci, že belgický lídr týmu a loňský vítěz Phillipe Gilbert je Valon a že by si raději na své konto připsal další z monumentů o týden později, slavné Paříž - Roubaix. 

V tak selektivním závodě jako je Ronde, by při letošní skvělé formě Zdeňka Štybara mohla padnout kostka v jeho prospěch. Podle některých odpovědí v médiích se dá vystopovat, že na úspěch mezi Antverpami a Oudenaarde hodně myslí. Sám považuje Flandry za ještě důležitější a prestižnější závod, než Paříž - Roubaix. 

Česká stopa v druhém monumentu sezony

Češi v historii Kolem Flander nikdy neexcelovali. Slibnější výsledky zanechal až Zdeněk, jeho statistika je následující:

2013 - 36., 2014 - 18., 2015 - 9., 2016 -  8., 2017 - 67.

Tedy dvakrát do desítky, druhým nejlepším výsledkem českého závodníka je 31. místo Jana Bárty v roce 2014, Jan Bárta startoval v tomto závodě dvakrát.

Jan Bárta v roce 2014 na Koppenbergu

Několikrát byli na startu Pavel Padrnos, René Andrle a Jan Hruška, ale většinou to byly nedokončené závody. Okolo Flander si vyzkoušel i Josef Černý v barvách týmu CCC Sprandi Polkowice (2016 - 103.), nebo František Paďour startující v italském celku Androni Giocattoli - Sidermec (2015 - nedokončil).

I ze současných českých profesionálů je jedině Zdeněk Štybar schopný zajet dobrý, výborný nebo ten nejlepší výsledek, budeme dnes odpoledne volat: Štyby, Štyby, Štyby!?

Možná ano, píchá mi v pravém koleni. A byla by to pěkná cílová fotka vítězného Štybara v českém mistrovském dresu.


Zdeněk Štybar věří, že jedním z důležitých momentů závodu přijde na Koppenbergu, 46 kilometrů před cílem. A proto zde svědomitě trénoval:

loading...

Foto Sirotti