Etapák Lidice má předlouhou historii. První ročník se uskutečnil už v roce 1961. Za dobu své existence musel překonat řadu potíží, ale je chvályhodné, že stále žije.

Letos se na start postavilo téměř totožné startovní pole jako včera v Záboří. Ze včera aktivních chyběla především reprezentace.

Atmosféra před startem.

Okruh kriterijního charakteru byl poměrně náročný. Měřil 3 km, jel se 33x a celkově cyklisté nastoupali kolem 1200 výškových metrů.  Před dlouho cílovou rovinkou čekalo cyklisty stoupání, v němž se také nakonec rozhodovalo. Po projetí páskou museli zase cyklisté zdolat dlážděný nerovný úsek ve sjezdu, takže žádná procházka růžovým sadem.

Dnes se do úniku dne dostal Tomáš Kalojíros ze Sparty Praha (loni 2. na republikovém šampionátu) a pobyl si v něm zhruba 40 km. Za ním se vytvořila pětičlenná skupina, z níž byl z Čechů jen Karel Hník (Elkov-Kasper). Jak se dalo ale očekávat, nakonec byli všichni sjeti a do závěru najelo kolem 60 cyklistů, kteří na trati po odvolávání dojetých ještě zbyli.

Tomáš Kalojíros, AC Sparta Praha Cycling

Ještě ve stoupání k cíli odjel Adam Ťoupalík (Elkov-Kasper), snahu uviset mu v háku vyvinul Petr Klabouch (Topforex Lapierre), ale nebyl úspěšný. Obdobné závěry jsou pro Adama Ťoupalíka šité na míru, takže páskou projel nikým neohrožován. Aktivita Petra Klaboucha stačila na 3. místo.

Celkové pořadí Lidice 2020 ovládli včerejší medailisté: Timon Loderer (Hrinkow) a Martin Gluth (Maloja Pushbikers MTB). Vojta Řepa je klasifikován na 3. místě.


Gluth, Loderer a Vojta Řepa