Nominace českého týmu má následující podobu: Zdeněk Štybar (Quick-Step Alpha Vinyl), Jan Bárta, Dominik Neuman, Jakub Otruba, Adam Ťoupalík (všichni Elkov-Kasper) a Tomáš Bárta (ATT Investments).

Zdeněk Štybar se v posledních týdnech dostal do výborné formy. Připomeňme si, že na závodě Okolo Polska si počínal zvláště v koncovkách etap velmi aktivně, pokoušel se o sólové akce v závěrečných kilometrech a v jednom případě ho dojeli pouhých 200 metrů před cílem. Aktuální výkonnost pak potvrdil 2. místem na jedničkové jednorázovce Tour of Leuven - Memorial Jef Scherens, kde odjeli s Victorem Campenaertsem a spolu se utkali v těsném spurtu o vítězství (viz titulní snímek).

Zdeněk určitě cestuje na Mistrovství Evropy s nemalými ambicemi. Po nepříliš dobré první polovině sezóny se nyní dostal do velmi dobré formy a jak ho znám, kdyby neměl výkonnost na to uspět, nominaci by odmítl. Krom toho nevíme, jak to má aktuálně se smlouvou na další rok, ale i v této souvislosti bude jeho motivace vysoká,“ řekl k ambicím lídra naší sestavy vedoucí výpravy mužů František Trkal.

Nováčkem v reprezentačním dresu je sprinter ATT Investments Tomáš Bárta, velmi dobrý v závěrech závodů je i Dominik Neuman (na snímku při SAZKA Tour).

Okruh je extrémně technický, bude nutno se pohybovat v přední části pelotonu, zvláště pokud bude chtít někdo uspět v koncovce. Proto jsem rád, že v nominaci je Tomáš Bárta, který si nominaci vyjel i podle předem daných kritérií a jenž se umí prosadit v hromadných závěrech. A stejně tak Dominik Neuman, jehož předností je také schopnost dobré orientace v koncovkách a dostatečná rychlost,“ dodal František Trkal k nominaci českého týmu.

K původně čtyřem nominovaným, z nichž Jan Bárta a Jakub Otruba pojedou i středeční časovku, byl donominován vedle Dominika i Adam Ťoupalík. Adam prokázal v posledních týden vynikající výkonnost, když vyhrál dva závody Visegrad 4, v jednom dojel druhý a celkově tento seriál suverénně ovládl. Charakter tratí těchto závodů byl ale hodně odlišný od toho, co čeká cyklisty v Mnichově. Což ale nic nemění na tom, že i Adam může být pro tým a případný dobrý výsledek užitečným členem.

Tomáš Bárta druhý při Visegrad 4 Grand Prix Poland

Naše ambice vůbec nedokážu odhadnout. Jediným, kdo aktuálně jezdí na skutečně nejvyšší úrovni, je právě jen Zdeněk Štybar. A z minulosti má s takovou cyklistikou zkušenosti také Jan Bárta. Ostatní jezdí převážně dvojkové, občas jedničkové závody. Okruh není náročný profilově, ale tím, že se odehrává z velké části ve městě, je mimořádně technický. A podle předběžných nominací jednotlivých zemí má letošní Mistrovství Evropy nebývalou prestiž,“ dodal František Trkal.

Konkurence bude opravdu mimořádně vysoká. Na startu by se měla objevit jména jako Fabio Jakobsen a Dylan Groenewegen (Nizozemsko), Mads Pedersen (Dánsko), Alexander Kristoff (Norsko), Arnaud Démare (Francie), Giacomo Nizzolo a Matteo Trentin (Itálie), Phil Bauhaus a Pascal Ackermann (Německo), Jasper Philipsen a Tim Merlier (Belgie), Sam Bennett (Irsko) atd. Z výčtu je zřejmé, že nejpravděpodobnějším scénářem je hromadný dojezd a souboj sprinterů.

I pro českého fanouška by mohla být zajímavá informace, že v nominaci Slovenska je Matúš Štoček, jezdící za český ATT Investments.

Závod měří 208 km, startuje v 10:15 hod. a má ho ve svém programu Eurosport.

Zdeněk Štybar v sestavě Quick-Stepu při Tour de Pologne

Ve středu 17. srpna se pak jedou časovky, přičemž naše ženy nestartují, a v neděli 21. srpna pak silniční závod žen.

Výpravu žen vede Milan Kadlec a v nominaci jsou Tereza Neumanová, Nikola Bajgerová, Nikola Nosková a Kateřina Kohoutková.

Mistrovství Evropy přesahuje rámec nejen silniční cyklistiky. V rámci těchto her se v cyklistických disciplínách představí více než 700 sportovců, kteří budou soutěžit o 30 titulů na silnici, dráze, MTB i BMX.

A cyklistika tu bude vedle atletiky, veslování, gymnastiky atd. jedním z devíti sportovních odvětví. Chystají se sem sportovci ze 41 zemí.