Tým totiž získal relativně slušný počet vítězství, ale pouze dvě na úrovni kategorie WorldTour. David Gaudu vyhrál 6. etapu Baskicka a Stefan Küng časovku na Okolo Švýcarska. Gaudu si připsal ještě dvě další prvenství, a to na Faun-Ardéche (1.Pro) a 6. etapu na Okolo Lucemburska (2.Pro). Stefan Küng dokázal vyhrát ještě časovku, a tím i celkově na Okolo Valencie, stal se švýcarským šampionem ve své parádní disciplíně a následně i evropským šampionem a v závěru sezóny nenašel přemožitele ani na Chrono de Nations.

Mistr Evropy v časovce Stefan Küng. Za ním skončili Filippo Ganna a Remco Evenepoel.

Největší počet vítězství, jichž bylo devět, přinesl do pokladny týmu Arnaud Démare (na titulním snímku), z nichž sedm bylo ze závodů kategorie Pro. Jednalo se o etapy na Valencii a v Lucembursku, vyhrál také dvě etapy, a tím i celkově na domácím Boucles de la Mayenne. O zbylých pět vítězství se podělili čtyři závodníci, ovšem jen v jednom případě šlo o kategorii Pro, to když na Okolo Valencie vyhrál Miles Scotson první etapu.

Ve srovnání s předešlou sezónou tým získal o dvě vítězství více, ovšem chybí mu především úspěchy z Grand Tours, kterými se mohl chlubit v roce 2020. Tehdy Démare exceloval čtyřmi vítěznými etapami na Giru a Gaudu vyhrál dvě na Vueltě. 

David Gaudu vítězí v 5. etapě Skoda-Tour de Luxembourg

Tým, který měl v roce 2021 na soupisce 30 závodníků, opouští šest jezdců. Nejcitelnější jsou odchody špičkového časovkáře 26letého Benjamina Thomase do konkurenčního Cofidisu a také velmi dobrého tempaře 23letého Alexyse Brunela do UAE-Emirates.

Vedení týmu hledalo jako náhradu především dobrého sprintera a hlavně jezdce, který je schopen vydržet s lídry etapových závodů, jimiž i nadále zůstávají David Gaudu a Thibaut Pinot, co nejdéle v rozhodujících fázích závodů a v případě potřeby vzít odpovědnost za výsledek na sebe.

Thibaut Pinot ve srovnání s předešlými roky neměl letos sezónu z nejpovedenějších

Tou první posilou je z Arkea-Samsic přicházející 24letý Nizozemec Bram Welten, jehož doménou jsou především jednorázové závody, jichž v této sezóně absolvoval 26 a z toho se 10x prosadil do top deset. Na nejvyšším stupni stanul jen jednou, a to v samém závěru sezóny na Tour de Vendée (1.1). Přichází posílit rozjížděcí vlak pro Arnauda Démara a věří, že i on sám dostane šanci na vlastní úspěch.

Druhou a podstatnější posilou je Michael Storer, 24letý Australan přicházející z DSM. Storer měl mimořádně povedenou sezónu, v níž si připsal čtyři vítězství. Jednak vyhrál etapu a celkově Tour de l´Ain (2.1), ale hlavně dvě etapy na Vueltě!

Třetí posilou je Quentin Pacher, 29letý Francouz, který dosud jezdil na úrovni Pro, naposledy v B&B Hotels. Podle Madiota jde o ofenzivního cyklistu schopného se ještě stále zlepšovat. 

Valentin Madouas byl z hlediska rankingu čtvrtým mužem týmu za Gauduem, Küngem a Démarem

Tým v roce 2019 vytvořil záložní mládežnický celek, a právě k talentům, které zde získávají ostruhy, směřuje vedení týmu svou pozornost, co se týče doplňování World týmů v dalších letech. "Myslím, že můžeme skoro snít o náboru téměř výhradně z našeho Conti týmu v horizontu dvou tří let. Vyhlídky jsou velmi slibné," komentoval předpokládanou strategii Yvon Madiot. 

Dokladem, že nejde jen o sen, je postup Lewise Askeye, 20letého Brita z development do hlavního týmu pro příští sezónu. 

Groupama-FDJ, který se v minulosti orientoval téměř výhradně na domácí cyklisty, stále zřetelněji tuto strategii rozmělňuje, o čemž svědčí i letošní posily, z nichž pouze jeden je Francouz.

Yvon Madiot

"Na trhu jsou vysoce výkonní jezdci a my se nedíváme na to, jestli jsou Francouzi nebo ne. Pro mě to není důležité. Snažíme se vybudovat co nejlepší tým. Pokud jsou schopnosti na druhé straně hranice, musíme si pro ně jít,“ řekl Madiot. 

"Sezóna nebyla úspěšná. Chybí nám velké úspěchy. Speciálně na Grand Tours a zvláště pak na Tour de France. Očekávali jsme hodně, mysleli jsme si, že máme tým na to, abychom byli schopni vyhrát v různých terénech. To se nám ale nepodařilo. Budeme pracovat na tom, aby se to už neopakovalo. Vzhledem k naší úrovni organizace, kvalitám a dovednostem, které máme mezi zaměstnanci a jezdci, a vzhledem k tomu, jak velké jsou naše investice, nemůžeme být se sezónou, jako je tato, zcela spokojeni. Budeme se ptát sami sebe, nás všech, na každé úrovni, abychom šli a získali vítězství, která budou nezapomenutelná a udělají sezónu úspěšnou," uzavřel sebekriticky a současně motivačně cíle pro následující sezónu Yvon Madiot.

Jedním z nejlepších sezónních výsledků Thibauta Pinota bylo 5. místo na Coppa Bernocchi