Dramatickou čtvrtou etapu Tirreno - Adriatico vyhrál kazašský mistr Alexej Lucenko (Astana). Lucenko zaútočil sám téměř čtyřicet kilometrů před cílem, ale na posledních dvaceti kilometrech dvakrát upadl.

Lucenko byl i po dvou karamblech dostižen až 600 metrů před cílem a přesto dokázal vyhrát ve spurtu před Primožem Rogličem (Jumbo - Visma) a Adamem Yatesem (Mitchelton-Scott). Čtvrtý skončil Jakob Fuglsang (Astana). 

"Spadl jsem dvakrát v posledních dvaceti kilometrech. Bylo to hodně těžké, ale naštěstí byl ve skupině za mnou Jakob Fuglsang. Spadl jsem znovu, takže jsem opravdu šťastný, že jsem dokázal etapu vyhrát v tak špatný den. Dodává mi to motivaci pro zítřejší etapu a před klasikami," řekl v cíli Lucenko. 

"Při prvním pádu jsem uklouzl, ale ten druhý pád 1,5 kilometru před cílem nechápu jak se stal. Je to moje velké vítězství, protože jsem pro něj udělal tolik. Je to krásné vítězství. Zítra je dokonce ještě těžší etapa s dojezdem na kopci. Možná jsem utratil příliš mnoho energie a možná odnesu ty pády, ale můj kolega Jakob Fuglsang je také ve skvělé formě. Může to být jeho chvíle."     

Další závodníci už nabrali ztrátu. Jen 9 sekund ztratil Davide Formolo (BORA-hansgrohe). Další skupine, ve které se udržel i Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) zaostala o 23 sekundy. 

loading...  

V celkovém pořadí zůstal ve vedení Adam Yates, 7 vteřin ztrácí Primož Roglič a třetí je nově Tom Dumoulin (Sunweb), který už ztrácí 50 sekund. Julian Alaphilippe má odstup 56 sekund, stejně jako Sam Oomen (Sunweb).   

Boj o celkové pořadí se tak zúžil na dvojici Yates - Roglič, ostatní ztrácejí příliš mnoho času. 

"Byla to složitá etapa. Těžká jako klasika v Ardenách, nahoru a dolů celý den na technických silnicích a v prudkých kopcích. Ale byli jsme neustále v pozicích, v jakých jsme potřebovali být a v posledním kopci jsem se dokázal udržet Rogliče. Jsem trochu zklamaný, že jsem nevyhrál etapu, ale vyhrál ten nejsilnější z nás," okomentoval svůj závod Adam Yates. 

"Mým cílem je vyhrát na jaře jeden etapový závod. Tento je možná nejtězší vyhrát, kvůli rovinaté časovce na závěr, která není mojí silnou stránkou. Ale s bratrem na tom neustále pracujeme a na někoho s méně než šedesáti kilogramy, jsme docela dobří časovkáři," dodal Yates.  

Foto Sirotti, LaPresse - D'Alberto / Ferrari