Plapp dokázal přelstít i početní převahu týmu Jayco-AlUla, který se svými devíti závodníky dosáhl nakonec pouze na bronzovou medaili díky Michaelu Matthewsovi. V závodě se 3 tisíci metry převýšení se neprosadili nejrychlejší závodníci, například Caleb Ewan byl sice před startem ambiciózní a doufal, že se při dobrém vývoji závodu dostane do boje o titul, ale v rozhodujících okamžicích vpředu chyběl. 

Úvod 185,6 kilometru dlouhého závodu kontrolovala skupina pěti uprchlíků, ale už 50 kilometrů před cílem se začalo závodit naplno, když z pelotonu zaútočili Plapp (Ineos Grenadiers), Lucas Hamilton (Jayco-AlUla) a Simon Clarke (Israel-Premier Tech). Aktivní byli i další jezdci a vznikla menší skupina pronásledovatelů s mnoha favority. V závěru závodu se nastupovalo v podstatě neustále, Matthews (Jayco-AlUla) zkusil sólový únik hned několikrát, ale ostatní si velkého favorita pečlivě hlídali. Naopak obhájce vítězství byl dlouho nenápadný a šetřil síly. 

A udělal dobře, protože když se 2 kilometry před cílem rozhodl zrychlit, nikdo na něj okamžitě nezareagoval a Plappovi stačilo pár metrů náskoku a díky svým tempařským schopnostem udržel nespolupracující skupinu za sebou až do cílové pásky. Pro druhý titul v řadě si dojel s náskokem 3 sekund před Clarkem, Matthewsem a Drewem Moreyem (Kinan).

"Nemůžu tomu uvěřit," pronesl v cíli Plapp nejčastější větu všech vítězů. "Vážně nemám slov, bylo to o tolik jiné než loni. Celý rok jsem se tím zaobíral a snažil se přijít na to, jak vyhrát. Abych byl upřímný, nemám slov."

"Dneska tady opravdu nikdo nechyběl a je úžasné mít takový závod. Skoro bych si přál, abych se mohl jen dívat, protože tu byla úžasná konkurence. Nevěděl jsem, jak to dneska zahrát, opravdu jsem se snažil jen čekat na příležitost. Nevím, co se stalo v posledním kole, ale nemůžu uvěřit, že jsem to zvládl," pokračuje Plapp.

"Celý závod jsem se cítil dobře. Po startu odjel ten velký únik, který jsme já, Beno a Clarkey přehlédli, což bylo opravdu nebezpečné. Všichni jsme se na sebe podívali a řekli si, že do toho musíme jít naplno a rozjeli jsme opravdu tvrdě stoupání, abychom se vrátili zpátky. To nás udrželo v závodě. Byl to opravdu zvláštní závod, byl dost negativní, nebyl tak rychlý vzhledem k tomu, jaké jaký tu byl balík. Ale v tom posledním kole pořád nevím, co se stalo - nemůžu tomu uvěřit!"

Plapp samozřejmě nebude chybět na startu Tour Down Under, prvního etapového závodu série WorldTour. A patří k favoritům na celkové pořadí. "Už se nemůžu dočkat. Nechat si tenhle dres, tohle kolo a startovat na Tour Down Under je skvělé."  


Brodie Chapman poprvé mistryní Austrálie

Mezi ženami slaví svůj první titul mnohem zkušenější závodnice. Brodie Chapman (Trek-Segafredo) dosáhla ve 31 letech na svůj první dres se zlatými a zelenými pruhy. Vítězka jedné etapy českého závodu Tour de Feminin využila týmové spolupráce s kolegyněmi z Treku. Za americký tým startovala poprvé, přestoupila sem letos z francouzského FDJ. Brodie Chapman k zisku titulu stačil jeden skvěle načasovaný útok v závěrečném okruhu 104,4 kilometru dlouhého závodu.  

Se ztrátou 31 sekund dojížděla skupina pronásledovatelek. Nejrychlejší z nich byla Grace Brown (FDJ - SUEZ) a získala stříbrnou medaili před Amandou Spratt (Trek-Segafredo). Ani v závodě žen neuspěl domácí celek Jayco-AlUla. Nejlepší byla čtvrtá Ruby Roseman-Gannon. I když z celkem šesti závodnic australského týmu dojelo pět v první dvacítce konečného pořadí, na zisk titulu to nestačilo.