Závodníci ve všech kategoriích se museli vypořádat s chladem, ale naštěstí nepršelo. Celý závodní program zahájily závody nejmladších kategorií. Blýskli se jak sourozenci Čepičkovi, tak i sourozenci Sedláčkovi z České Lípy. V závodě mladších žáků, po dlouhém dramatickém sprintu, zvítězil Dominik Makovec z pořádajícího oddílu před Davidem Andělem.

Žáci Makovec a Anděl

Účastníci hlavního závodu byli rozděleni na dvě startovní vlny. V té první, na delší trati, startovali kategorie mužů od 19 do 59 let. Ostrý start byl proveden od zámku v Zahrádkách, přesně v 11 hodin. O tři minuty později je následovala druhá startovní vlna na kratší variantě tratě. Zajímavá jména ve startovní listině dávala tušit vysokou kvalitu pelotonu a záruku velkého boje ve všech kategoriích. Spletl se ten, kdo si myslel, že v úvodu závodu se bude taktizovat a čekat na kopce. Od počátku se jelo vysoké tempo. Po zdolání prvního stoupání přes Kravaře zůstala na čele zhruba třicítka jezdců, která se sjezdem do Tuháně a cestou přes Sukorady dostala ke krátkému ale prudkému stoupání v Robeči. Zde zaútočilo trio jezdců Jiří Šorm (foto v ikoně článku), Filip Šlajchrt a Petr Zrůst, které si vypracovalo asi půlminutový náskok před stíhací skupinou, která čítala osm členů. Následovaly pak další skupinky závodníků s už větším časovým odstupem. Po opakovaném projetí smyčky přes Tuhaň a Robeč zvýšila trojice uprchlíků svůj náskok zhruba na jednu minutu. Cyklisté po rychlém sjezdu přes Kravaře zamířili vstříc dalšímu stoupání přes Janovice na Modrý vrch, kde byla asi poslední možnost uprchlíky dotáhnout. Ti však jeli skvěle a svůj náskok udrželi ve stejném rozmezí. Bylo jasné, že o osudu a vítězi závodu rozhodne cílové stoupání na Bořetín. Teprve zde se vedoucí trojice rozdělila, když suverénně a s přehledem vylétl 2,6 km dlouhé bořetínské stoupání Jiří Šorm. Jako druhý dojel Filip Šlajchrt a pár vteřin za ním Petr Zrůst. O minutu později pak dorazila skupina pronásledovatelů. Vítězové dlouhé trati jeli neskutečným tempem, když těžkou trať s mnoha stoupáními zdolali průměrem 39 km/h. Neméně srdnatě se bojovalo ve druhé startovní vlně. Zde hned od startu ujížděla skupina juniorů a kadetů, jejichž souboj vyvrcholil v samotném cílovém kopci, když jako první dorazil osmnáctiletý zahraniční účastník Pawel Slowiński z Boleslawce před Davidem Fanderlikem, který přijel o pár metrů za ním.


Tomáš Malík, nakonec 3. v kategorii Mužů do 39 let

Povedená sportovní akce, na které má zásluhu mj. Město Česká Lípa a Liberecký kraj, uzavřela letošní ročník Českolipského silničního poháru a tím i závodní sezónu silničních cyklistů na Českolipsku.

Výsledky Maratonu Česká Lípa:

Kat. do 29 let: 1. Jiří Šorm (Bitters Superior Cyklolive), 2. Petr Zrůst (Tenis Děčín), 3. Jan Kolář

Kat. do 39 let: 1. Filip Šlajchrt (CK Kolokrám), 2. Michal Kubíček (Bitters Superior Cyklolive), 3. Tomáš Malík (Sportovní klub MS AUTO)

Kat. do 49 let: 1. Vladimír Uličný (Vipro cycling), 2. Bedřich Průcha (Bikeheart), 3. Radek Plechata (Velo club Tábor)

Kat. do 59 let: 1. Jan Valeš (Cyklo team Killi), 2. Karel Prager (CK Vinohradské šlapky), 3. Radek Ščučka (Ski Paudera)

Kat. nad 60 let: 1. Miroslav Hanus (Sportovní klub MS AUTO), 2. Dalibor Homolka (Bohemie Nový Bor), 3. Jaromír Mojžíš (TJ Stadion Louny)

Kat. junioři: 1. Pawel Slowiński (Racing team Boleslawiec), 2. David Fanderlik (Unlimited Nutriclinic)

Kat. kadeti: 1. Ondřej Šejstal (KL sport Most), 2. Filip Bouzek (Unlimited Nutriclinic)

Kat. ženy: 1. Jitka Raková (Cyklo team Killi), 2. Pavlína Schäferová (Regal bike), 3. Gabriela Gänsel

Kat. starší žáci: 1. Matyáš Fanderlik (Unlimited Nutriclinic)

Kat. mladší žáci: 1. Dominik Makovec (Sportovní klub MS AUTO), 2. David Anděl (Cyklosport M), 3. Zdeněk Sedláček (Sportovní klub MS AUTO)

Kat. děti 8-10 let: 1. Matyáš Čepička, 2. Denisa Sedláčková (oba Sportovní klub MS AUTO)

Kat. děti do 7 let: 1. Tobiáš Čepička (Sportovní klub MS AUTO)


Junioři Slowiński a Fanderlík