Úchvatný závěr 4. etapy završil Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step) svým prvním vítězstvím na Tour de France po pěti letech. Načal čtvrtou desítku etapových vítězství na Tour de France a na vedoucího Eddyho Merckxe ztrácí jen tři. Hrdinou etapy byl Brent Van Moer (Lotto Soudal), který vydržel v úniku až do posledních 175 metrů. 

Druhá rovinatá etapa Tour de France začala minutovým protestem jezdců za větší bezpečnost. Ne všichni s protestem souhlasili, žlutý Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) se nechtěl postavit do čela protestů. Po několika pomalejších kilometrech na startu etapy se začalo závodit. Ujeli pouze dva jezdci, Belgičan Brent Van Moer a Francouz Pierre-Luc Périchon (Cofidis). 

Dvojice na čele nedostala ve zcela rovinaté etapě náskok větší než tři a půl minuty, přesto sprinterům výrazně zkomplikovala život. První zajímavější okamžik závodu přišel na rychlostní prémii 36 kilometrů před cílem. Vyhrál ji Van Moer, ale důležitější byl sprint o body v hlavním poli. Michael Mørkøv (Deceuninck - Quick-Step) rozjel spurt pro Marka Cavendishe, který získal třetí místo. Sám Mørkøv dojel hned za ním. 

Vpředu se rozpoutal souboj uprchlíků o ocenění pro nejaktivnějšího závodníka. Van Moer dokázal Périchona setřást a do posledních deseti kilometrů najížděl sám. Navýšil náskok na jednu minutu a udržoval vysoké tempo. Tím docela zamotal hlavu sprinterům v pelotonu. Celek Groupama - FDJ, který v etapě odpracoval nejvíce času, se nedokázal poskládat na čele. Aktivní nebyl ani tým Deceuninck - Quick-Step a Van Moerovy naděje rostly každým šlápnutím. 

Jenže v závěru se přece jenom dopředu dostali jezdci Deceuninck - Quick-Step a přidali se k nim i závodníci DSM a Van Moerův náskok začal rychle klesat. Belgičan, který nedávno vyhrál úvodní etapu Critérum du Dauphiné, se statečně držel. A dostižen byl až v cílové rovince. To už byl na čele tým Alpecin - Fenix tentokrát pracující pro Jaspera Philipsena. Tim Merlier rozjel mladému Belgičanovi spurt, ale bylo to příliš brzy. Cavendish se za ním dokázal vyvézt a s přehledem zvítězil. Ve Fougéres vyhrál už podruhé v kariéře, poprvé se radoval v roce 2015.

Cavendishe v cíli ovládly emoce. Dlouho brečel a objímal se týmovými kolegy. A také v rozhovoru pro televizi nebyl dlouho schopen vyjádřit své pocity: „Nevím, co na to říct. Být teď tady je dost zvláštní. Nikdy jsem nevěřil, že se sem ještě vrátím. Celý tým odvedl perfektní práci. Pochybovali jsme, zda se nám ještě podaří únik dojet zpět. Pak jsme také ztratili Balleriniho. Ale mistr světa Julian Alaphilippe, navíc v zeleném dresu, udělal vše pro to, abychom uprchlíka chytili. Opravdu do toho dal všechno. Je tolik lidí, ktěří mi přestali věřit. Ale tito kluci ve mě stále věřili. Když jdeš na Deceuninck - Quick-Step, víš, že mají nejlepší jezdce na světě. Proto by mě ani nenapadlo vrátit se na Tour.  Ale všechno do sebe zapadlo. Po posledních několika letech je hezké mít trochu štěstí.“

Druhý skončil Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic), třetí Philipsen, čtvrtý Michael Matthews (BikeExchange) a pro body za páté místo si dojel Peter Sagan (BORA - hansgrohe). Dobrou pozici do spurtu měl Cees Bol (DSM), ale využít ji nedokázal, rychlostně nestačil a dojel šestý. 

Cavendish se díky prémii a dojezdu posunul do čela bodovací soutěže a ve středeční časovce poveze zelený dres. Mathieu van der Poel udržel žlutý trikot, nejlepším mladým závodníkem zůstal Tadej Pogačar (UAE Emirates) a nejlepším vrchařem Ide Schelling (BORA - hansgrohe). Ocenění pro nejaktivnějšího závodníka si odnesl Brent Van Moer.