Klimatické podmínky, pro tuto dobu v Austrálii zcela výjimečné, měly samozřejmě velký vliv na průběh i konečný výsledek závodu. 

Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) řekla k závodu: „Bylo to opravdu epické. Nejprve se hodně ochladilo, pak se přidal boční vítr a déšť. A zhruba 20 km před cílem na mokré silnici došlo k velkému hromadnému pádu, který postihl desítky cyklistek. Bylo potřeba být v průběhu celého závodu neustále ve střehu.“ 

Pád se vyhnul, na rozdíl od dalších favorizovaných týmů, především Sunwebu, v jehož dresu dosáhla vítězství sólovým únikem Liane Lippert. Situaci měla ulehčenu tím, že zatímco ona měla v první skupině pět svých kolegyň, ostatní přední týmy přišly o většinu svých cyklistek. Právě třeba Amanda Spratt zůstala ve vedoucí skupině z týmu sama, když její dvě spolujezdkyně, které postihl hromadný pád, si nechaly rány sešít a dvě byly odvezeny do nemocnice na preventivní vyšetření. 

Do nemocnice byla odvezena i naše Markéta Hájková, která popsala pád takto: „Vůbec nevím, jak se to stalo. Jeli jsme ze sjezdu na mokru rychlostí asi 60km/h a já se pohybovala úplně vepředu, maximálně v první dvacítce. A najednou to prostě přede mnou lehlo a já šla jen na brzdy a do smyku, a pak už si nic nepamatuju. Spadla jsem na hlavu, takže jsem měla prvních pár minut totální výpadek. Pak až v sanitce jsem si začala pomalu uvědomovat, co se stalo a vzpomínat si na základní věci, kdo jsem a kde vůbec jsem. Cétéčko i rentgeny naštěstí ukázaly, že bych měla být v pořádku, bez fraktur. Ale zůstávám v nemocnici na pozorování do dalšího dne, kdy ještě podstoupím šití hlubších ran v obličeji. Sama za sebe si myslím, že až na modřiny a odřeniny to bude dobré.“

Markétě australské turné do tohoto posledního závodu docela vycházelo. Na to, že ve svých 19 letech načala svou druhou sezónu v ženské světové cyklistické extralize a že se o startu v Austrálii dozvěděla jako první náhradnice pár dnů před odletem, byly její výsledky v Tour Down Under i Race Torquay (viz titulní foto) velmi slušné.

A bohužel a jak už to někdy chodí, zákon schválnosti tentokrát zapracoval i v její neprospěch: „Na první vrchařské prémii jsem měla vůbec první defekt v závodě a po výměně bicyklu jsem se cítila úplně neskutečně skvěle. Takže dvojnásobná škoda."

Určitě se i Markéta dívá na celou situaci z té lepší stránky. Nakonec to dopadlo podle okřídleného „štěstí v neštěstí“ a to je teď to hlavní.

Přejeme Markétě rychlé zhojení ran a pohodový návrat domů a samozřejmě pak i do sedla bicyklu. Aby mohla pokračovat v dobře rozjeté sezóně!