Na start se postavilo 25 závodníků a z toho 7 jich bylo z týmů World Tour. A většina z nich dokázala, že si své postavení vybojovali právem. Nejenže obsadili prvních 5 míst, ale i jejich časový odstup od jezdců z domácích týmů byl markantní. 

Martínez porazil o 0:28 min. Naira Quintanu (Arkéa-Samsic) a 0:32 Egana Bernala. Těsně pod stupni vítězů dokončil neo-pro v týmu Ineos Brandon Rivera (23). Jeho ztráta už byla větší: 1:51 min. Pouze o 6 sekund za ním na pátém místě dojel Esteban Chaves (Mitchelton-Scott). 

Na startu tentokrát chyběl loni druhý Miguel López z Astany. 

Martínez, kterému v dubnu bude 24 let, to umí i hodně dobře v kopcích. S kvalitní časovkou je to velmi dobrý předpoklad, aby v budoucnu uspěl na některé Grand Tours. I v tomhle mladém věku už má za sebou 4 nevětší světové etapové závody, postupně si vyzkoušel všechny tři, ale dosud bez významnějšího výsledku. Letos by se rád zaměřil na Tour de France a úspěch v mistrovské časovce je pro něj dobrým předpokladem, jak se ve Francii konečně viditelně prosadit. 

Zatím má na svém kontě 3 vítězství v závodech UCI, kromě obou mistrovských časovek ještě etapu na Paris-Nice z loňského roku. 

Kolumbijské národní mistrovství pokračuje v neděli silničním závodem na 217 km v městě Tunja, které bude také hostit zahajovací etapu nadcházejícího závodu Tour Colombia 2.1, jenž se bude konat v termínu od 11. do 16. února.

V loňském roce získal mistrovský titul v silničním závodě López před Sosou (Ineos) a právě Martínezem.