Kolumbijští cyklisté byli v sedmé etapě Paříž - Nice v hlavních rolích. Daniel Martinez (EF Education First) díky ohromnému zrychlení dokázal porazit Miguela Angela Lopeze (Astana) a o několik minut za nimi svedli souboj favorité na celkové vítězství. Egan Bernal (Sky) a Nairo Quintana (Movistar) ujeli všem a Bernal v cíli oblékl žlutý dres lídra závodu. Michal Kwiatkowski (Sky) v dlouhém stoupání nestačil a vypadl z pódiového umístění. 

V nejtěžší etapě letošního ročníku Paříž - Nice vyrazila do únku obrovská skupina 38 cyklistů, kde nechyběli velcí favorité Miguel Angel Lopez (Astana), Daniel Martinez, Simon Yates (Mitchelton - Scott), ale také Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step). Ten byl pro tým Sky jediným nebezpečným závodníkem v čelní skupině. 

Náskok uprchlíků rychle rostl, pro své lídry zde pracovali například Magnus Cort (Astana) a Mikel Nieve (Mitchelton - Scott). V pelotonu udržoval tempo tým Sky, ale neměl žádný zájem uprchlíky sjíždět. Gilbert sbíral bonifikační vteřiny na rychlostních prémiích a Thomas De Gendt (Lotto Soudal) zase body na vrchařských prémiích. 

Pod 15 kilometrů dlouhé cílové stoupání Col de Turini najela první skupina s náskokem 6:20 před hlavním polem a bylo jasné, že etapu vyhraje některý z uprchlíků. Velký náskok vyhovoval i Philippu Gilbertovi, který byl stále virtálním lídrem závodu. Na Michala Kwiatkowského ztrácel necelé dvě minuty a proto udržoval vysoké tempo na začátku stoupání. 

Poté ale začali útočit vrchaři a skupina se rozpadla. 9 kilometrů před cílem poprvé nastoupil Simon Yates a vydali se za ním Lopez, Martinez a Nicolas Edet (Cofidis). Tato čtveřice se držela spolu. 6 kilometrů před cílem poodjel Miguel Angel Lopez, ale o dva kilometry později ho dorazil Martinez a 3 kilometry před cílem se k nim vrátili Yates i Edet.

Brit zaútočil 2 kilometry před cílem, ale Kolumbijce neutrhl. Kilometr před cílem nastoupil Martinez a udržel se jen Lopez, Yates nabral malou ztrátu, kterou už nebyl schopen smazat. Martinez měl stále spoustu sil a výjimečně ostrým útokem utrhl Lopeze a dojel si pro největší vítězství kariéry. Yatese před cílem předjel Edet a skončil třetí. 


Bernal převzal vedení

Mezitím se ve skupině favoritů závodilo o celkové pořadí. Tempo stále udával tým Sky a musel hodně přidat, protože na žlutý dres útočil Philippe Gilbert. Ivan Sosa (Sky) skupinu postupně zmenšoval a utrhl i Kwiatkowského. Bernal zaútočil kilometr před cílem a udržel se jen Nairo Quintana. 

Bernal a Quintana spolupracovali a na Gilberta ztratili jen 53 sekundy. Kwiatkowski za kolumbijskou dvojicí zaostal o 1:21. To znamená, že se do čela celkového pořadí posunul Egan Bernal s velmi dobrým náskokem 45 sekund před Gilbertem a 46 sekund před Quintanou. Kwiatkowski se propadl na čtvrté místo, +1:03. 

Polský mistr do poslední etapy oblékne zelený dres lídra bodovací soutěže. Nejlepším vrchařem je stále Thomas De Gendt a nejlepším mladým závodníkem samozřejmě Egan Bernal.

 

O všem rozhodnuto stále není. Bernalův náskok je velmi dobrý, ale závěrečná etapa v kopcích na 110 kilometrů do Nice bývá často dramatická a nevyzpytatelná. Bernal ale má nejsilnější tým a vynikající formu. Je velkým favoritem na celkové vítězství. 

Foto EF Education First, Bettini