Malorčan Enric Mas (Movistar) v prestižní italské klasice překvapil excelentním výkonem v závěrečných výjezdech náročného stoupání k bazilice San Luca nad krásnou Boloňou. Největší favorit Tadej Pogačar měl od svého týmu všechno perfektně připravené, jeho kolegové dominovali v posledních třech okruzích. Uprchlíci, a byli mezi nimi i slavní závodníci, například Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), byli dostiženi 20 kilometrů před cílem a do cíle zbývaly tři výjezdy na San Lucu. 

V třetím výjezdu od konce měl Pogačar před sebou Diega Ulissiho a Davideho Formola. Hned za ním se držela dvojice Movistaru, veterán Alejandro Valverde a druhý muž Vuelty Enric Mas. Ulissi s Formolem vydrželi až do předposledního stoupání, dokud se k útoku, 10 kilometrů před cílem, neodhodlal domácí Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa). Na jeho pokus ihned zareagoval Pogačar a tempo udržel také Mas. Pogačar s Masem se uvolnili na čele 9 kilometrů před cílem, ale až do cíle to ve dvojici nedotáhli. 

Mas se pokusil Pogačar utrhnout už před vrcholem předposledního výjezdu. To se nepodařilo. Naopak se 4 kilometry před cílem zezadu dotáhli Rigoberto Urán (EF Education - EasyPost), Domenico Pozzovivo (Intermarché - Wanty Gobert) a Valverde. Do posledního kopce najížděla pohromadě skupina pěti cyklistů. A Mas věděl, že musí rychlejšího Pogačara urvat co nejdříve. A podařilo se mu to nečekaně rychle, už 2 kilometry před cílem. Pogačar zůstal s Pozzovivem a doufal, že Masovi dojdou síly.

Nedošly. Španělský vrchař byl mimořádně silný a dojel si pro své úplně první klasikářské vítězství a překvapivě teprve šestý profesionální triumf. A to po téměř roce a půl od posledního vítězství na Okolo Valencie. "Je pro mě velké zadostiučinění, že jsem se mohl utkat s Pogačarem," řekl Mas po závodě. "Po Vueltě jsem dobře potrénoval, takže jsem věděl, že jsem připraven. Na Coppa Agostoni mi byla velká zima, takže tam to ještě nevyšlo. Alejandro tam bojoval o vítězství, dnes jsem to byl já, kdo to dotáhl k vítězství."

Nečekané vítězství na velkém italském závodě je pro Mase důležitým okamžikem, ještě v létě byl kritizován snad všemi: "Byl to těžký rok, protože jsem měl na začátku sezóny dost pádů. Lidé mi už nevěřili. Naštěstí jsem se po Tour de France dal dohromady. Teď jsem na tom dobře a věřím si."

Rázem patří k největším favoritům závěrečného monumentu Okolo Lombardie. Mas je však opatrný: "Lombardie je o šedesát kilometrů delší a všichni víme, že Alejandrovi tyto klasiky sedí. Podařilo se nám dnes vyhrát a těšíme na další závody. Doufejme, že se nám podaří jet o vítězství i tam. Lombardie je naším velkým cílem letošního podzimu."

Pogačarovi nezbylo než uznat kvality soupeře: "V závěrečném stoupání byl Enric mnohem, mnohem lepší. S výsledkem jsem spokojený, jen musím přiznat, že byl lepší." Slovinec dojel 11 sekund za Masem. V souboji o druhé místo dokázal porazit Pozzoviva. Čtvrtý skončil Valverde a pátý Urán. "Byl to krásný závod s pěkným koncem."

V závěru závod kontroloval jeho tým. Až v posledním kole si musel Pogačar poradit sám. "Tým mi věřil. Jsem vděčný svým spolujezdcům, odvedli fantastickou práci."

Před rokem se Pogačarovi na Giro dell'Emilia nedařilo, závod nedokončil. A přesto byl o týden později neporazitelný na Lombardii. Poslední monumentální klasika je zároveň jeho poslední šancí na velké vítězství. Ještě ve středu ho čeká menší klasika Tre Valli Varesine: "Ve srovnání s loňským rokem jsem byl mnohem lepší. Mám radost ze svého zlepšení. Těším se na středu a příští sobotu. Loni jsem Lombardii vyhrál, trať byla jiná, ale pojedeme se stejnými ambicemi."