Nervozita a chaos letošní Tour de France zatím neopouští. Posledních deset kilometrů 3. etapy z Lorientu do Pontivy se proměnilo v peklo. Začalo to však už mnohem dříve. 145 kilometrů před cílem spadl Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), vykloubil si rameno a není jasné, jaký je jeho současný stav. Do pelotonu se dokázala vrátit, ale má problém vstát ze sedla. Také srazil další jezdce. Například Robert Gesink (Jumbo - Visma) musel kvůli zranění vzdát. 

Ale tím smůla týmu Jumbo - Visma zdaleka neskončila. Mnohem větším problémem byl pád Primože Rogliče (Jumbo - Visma). Největší favorit celého závodu šel tvrdě k zemi a měl problém vstát. Celý tým na něj počkal, ale závod pokračoval ve vysokém tempu směrem k technickému dojezdu. 5 kilometrů před cílem byli dostiženi poslední uprchlíci. V technické pasáži etapy spadli další jezdci, včetně Arnauda Démara (Groupama - FDJ) a zdržel se zde i Tadej Pogačar (UAE Emirates). 

Peloton se rozdělil na několik skupin. V čele byla skupina sprinterů a držel se zde i Richard Carapaz  (Ineos Grenadiers), jediný vážný favorit celkového pořadí. V další skupině byl Pogačar a ve třetí větší skupině jeli Roglič a Miguel Ángel López (Movistar), který spadl ještě před Rogličem. 

Závěr etapy ovládl tým Alpecin - Fenix. Mathieu van der Poel rozjel ostré tempo a připravil dobrou pozici pro sprintery Jaspera Philipsena a Tima Merliera. Philipsen rozjel spurt a Merlier toho dokonale využil. Dokončili na prvních dvou místech, třetí skončil Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic). Za nimi padali Caleb Ewan (Lotto Soudal) a Peter Sagan (BORA - hansgrohe). Ewan si přeložil své přední kolo o zadní kolo Merliera a dlouho se nezvedal. Sagan na tom byl lépe, vstal rychle a etapu dokončil. 

Merlier navázal na vítězství v etapě Giro d´Italia a prožívá snovou sezónu: "Tohle je největší vítězství mé kariéry a splněný sen. Viděli jste, jak mi to Mathieu rozjel? Tohle on prostě miluje. Jasper odvedl skvělou práci posledních 700 metrů a já za to vzal až 150 metrů před cílem. Překvapilo mě, že za sebou nikoho nemám, ale slyšel jsem, že někdo spadl, takže asi proto. Tato Tour je pro nás opravdu úspěšná. Jsme spokojení se dvěma vítězstvími a žlutým dresem. Snad dojedu až do Paříže a budu bojovat o vítězství na Champs-Elysées."

"This is the biggest victory of my career so far - a dream come true. After my victory in the Giro d’Italia I was already very happy, and now I’ve won a stage at the biggest race of the world. I just can’t believe it. You saw how Mathieu [van der Poel] did the lead out? He just loves to do it. Jasper [Philipsen] did an excellent job in the last 700 meters and I only needed to take off with 150 meters to go. I was surprised I didn’t have anyone on my wheel, but I heard there was a crash… so I guess that’s why. This Tour has already been a success for us at Alpecin-Fenix. We are very happy with these two stages and Mathieu’s Yellow jersey. I hope to reach Paris and fight for the victory in the ."

Pogačar ztratil 26 sekund, Roglič 1:21

V čase vítěze dokončili pouze dva závodníci, které lze považovat za jezdce pro celkové pořadí - Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) a Richard Carapaz. 14 sekund ztratili Enric Mas (Movistar), Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe) a Nairo Quintana (Arkéa Samsic). Tadej Pogačar dovedl do cíle třetí skupinu s odstupem 26 sekund. Ale i tento výsledek může považovat za dobrý, prootže další závodníci ztratili mnohem víc. S obhájcem vítězství zůstali David Gaudu (Groupama - FDJ), Rigoberto Úran (EF Nippo) a Geraint Thomas.     

Naděje Primože Rogliče na celkové vítězství značně poklesly kvůli ztrátě 1:21 na vedoucí skupinu. Roglič, obklopen svými týmovými kolegy, je také hodně dobitý a odřený. Ve stejném čase projel cílem Miguel Ángel López. 

Celkové pořadí se promíchalo. Stále vede Van der Poel o 8 sekund před Alaphilippem, ale na třetí místo se posunul Carapaz. Ekvádorec má odstup 31 sekund, stejně jako Wout van Aert (Jumbo - Visma). Mimochodem, belgický mistr byl jediným jezdcem nizozemského týmu, který nečekal na Rogliče. Pogačar spadl na šestou příčku se ztrátou 39 sekund. Roglič je dvacátý a má odstup 1:35.