Vítěz Felix Engelhardt jezdí už čtvrtým rokem za rakouský Tirol KTM, je tedy týmovým kolegou staršího bratra Mathiase, Karla Vacka. V srpnu bude Felixovi 22 let. Ve své dosavadní kariéře dosáhl na několik velmi pěkných výsledků, mezi nimiž vyniká letošní 6. místo na červnovém Giro d´Itala pro kategorii U23 a hned poté 8. místo na letošním německém šampionátu Elite, kde před ním skončilo 6 borců z týmů World a jeden z úrovně Pro. Formu tedy načasoval zdařile.

Třetímu Davide De Prettovi bylo letos v dubnu 20 let. Loni začal závodit na kontinentální úrovni v italském Beltrami TSA, pro letošek přestoupil do jiného italského Conti týmu Zalf Euromobil Fior. Je to jezdec, kterému se daří v jednorázových závodech. Letos jich má na kontě 13, z toho dojel 6x do desítky a 2x těsně za ní. S dnešním bronzem má dvě umístění na pódiu.

K dnešnímu závodu v portugalské Anadii se registrovalo 136 cyklistů z 31 zemí Evropy. Jelo se na stejném okruhu jako všechny předešlé kategorie. V tomto případě byl závod vyměřen na 147 km.

Z počátku odjela skupina tří lidí. Dostali až 4 minuty. Víc jak polovinu závodu kontrolovali únik a udávali tempo především Nizozemci. V předposledním okruhu v nejdelším kopci atakoval Němec Engelhardt a Maďar Fetter, za nimi Ital De Preto a po nich zaútočil Mathias Vacek. Tihle borci se sjeli do jedné skupiny a vytvořili si náskok k 50 vteřinám. Dokázali spolupracovat tak dobře, že i když se peloton přiblížil na dostřel, náskok uhájili.

Výborné vystoupení našich třiadvacítkářů podtrhli další závodníci: Pavel Bittner na konečném 8. místě ve skupině, která přijela 3 vteřiny za vedoucí čtveřicí. Tenhle peloton čítal necelou padesátku cyklistů a mezi nimi byli i Jakub Ťoupalík, Filip Řeha a Petr Kelemen. Závod dokončil i Karel Vacek, přestože ho v posledním okruhu postihl pád, a zaznamenal tak v cíli 10ti minutovou zrátu.

S reprezentačním trenérem Tomášem Konečným

"Dvě kola před cílem jsem se stále cítil velmi dobře. Tak jsem si řekl, že bych to v tom nejdelším kopci mohl zkusit. Odjel jsem za těmi třemi, co útočili přede mnou. Ke konci to vypadalo, že nás dojedou, ale jeli jsme pořád vysoké tempo a nakonec to vyšlo. Bohužel ve spurtu mě pár desítek metrů před cílem chytla křeč a už jsem Němce nedokázal přelézt. Ale jsem s výsledkem spokojený a je to dobrý," přiblížil pro RoadCycling.CZ Mathias Vacek průběh a závěr závodu v jeho podání.

Mathias si pochvaloval i týmovou spolupráci: "Vpředu jsme byli všichni, naskakovali jsme do úniků, až se nakonec podařilo odjet mně. Pavel (Bittner) se dobře umístil ve skupině za námi. Takže super práce a doufám, že to takto půjde dál."

A jelikož bylo opět velké horko, nezapomněl zmínit výbornou práci servismanů: "Odvádějí dlouhodově výbornou práci, ale nejsou tolik vidět. Bez nich by to ale nemohlo fungovat. A já i jim jsem vděčný za podporu."

Mathias je považován za největší současný talent české cyklistiky. Před měsícem mu bylo 20 let. Už loni získal angažmá v Pro týmu Gazprom - RusVelo a v jeho dresu letos vyhrál etapu na UAE Tour, etapáku nejvyšší kategorie UCI. Jenže v souvislosti s válkou na Ukrajině byla týmu na jaře tohoto roku odebrána licence a Mathias se podobně jako dvacítka dalších výborných cyklistů ocitl na cyklistické dlažbě. Mathias už měl ale jistotu, že v dalším roce nastoupí do World týmu Trek-Segafredo, ovšem po konci Gazpromu potřeboval tým, za který by mohl závodit. Trek měl ale plný stav a čekání na výjimku ze strany UCI nevycházelo.

Závodil tedy alespoň za reprezentaci na Závodě míru pro kategorii U23, kde vyhrál prolog, celkově skončil na 3. místě jako nejlepší mladý závodník. A pak v dresu CK Fany Gastro Příbram objel mistrovství republiky, kde vyhrál časovku ve své věkové kategorii. Na nedostatečný počet závodních kilometrů poukázal reprezentační trenér Tomáš Konečný, když hledal důvody, proč Mathias dojel na Mistrovství Evropy ve své jedné z parádních disciplín, časovce, až na 15. místě. 

"Myslím, že když člověk takhle nezávodí, jako se to stalo mně, že to je hodně o hlavě. Snažím se objet, co se dá. Hodně šancí mi dala reprezentace, za což jsem hodně vděčný. Snažím se být také v kontaktu s lidma, kteří mi pomáhají, hlavně tedy s trenérem, a udržovat si stále motivaci," řekl Mathias k okolnostem vyšší moci, která letos poznamenala jeho závodní program.

A protože se Mathias umí i velmi dobře pohybovat v těžkých kopcích, měl by v následujících letech patřit mezi ty světové cyklisty, kteří se budou ucházet o celkové umístění v těžkých etapových závodech, doufejme že Grand Tours nevyjímaje.