125 km a 2,5 tisíce výškových metrů. Nahoru dolů, úzké silnice, hrubozrnný asfalt. Nebylo kde si odpočinout. Takže nebyl velký rozdíl mezi úsilím malé skupiny uprchlíků a lidí v hlavní skupině.

Odjela šestice, v níž byli dva Dánové, Francouz, Ital, Kazach a Nizozemec. Peloton skvěle pilotovali po celou etapu Němci, mající v držení žlutý dres. Zajímavou postavou v úniku byl Nizozemec Loe Van Belle, který v průběhu etapy ze skupiny vycouval, a zatímco většina ostatních v cíli chytila citelnou ztrátu, on si zaspurtoval pro 2. místo.

Z aktivity uprchlíků nejvíc profitoval Francouz Mathis Le Berre, který si vysloužil puntíkatý dres a vytvořil si poměrně značný bodový náskok.

V průběhu etapy docházelo k postupné selekci, pro osm závodníků, z nichž byli tři Slováci, byla nad jejich síly. Před náročným závěrem etapy se vpředu vytvořila zhruba 30ti členná skupina, v níž byl z našich Mathias Vacek. Jenže v posledním víc jak 3km stoupáním o 7% sklonu se tahle skupina rozdělila a Mathias zůstal v druhé části. 

Pod vrcholem z vysokého tempa zaútočil Romain Grégoire, který má od následujícího roku podepsáno do Groupama-FDJ, a jediný, kdo našel adekvátní odpověď, byl muž ve žlutém. Spolu sjeli do cílového města, jenže taktizovali, takže se na ně dotáhl zbytek skupiny. 

Ta si zaspurtovala do mírného stoupání ve zužujícím se ohraničeném koridoru o etapu. 10 metrů před páskou spadnul Nor a vzal s sebou další tři lidi. Nic to nezměnilo na tom, že 19ti letý Francouz i po neúspěšném ataku ukázal největší sílu a etapu vyhrál. Radost týmu z vítězství byla obrovská. I když samotný Gregoire je až 38., protože ve 4. etapě chytil větší časovou ztrátu.

Michel Hessmann dokončil na 4. místě a s přehledem udržel vedení v závodě.

"Není podstatné, že a kolik ztratili ti z našich, kteří tu pracují pro lídra, jímž je Mathias Vacek. Samozřejmě by bylo pěkné, kdyby dnes dokončil v první skupině. Ale do destíky, což je náš prvotní cíl, nemá daleko. Uvidíme, jak si povede v delších kopcích, které by mu měly vyhovovat víc než dnešní, sice kratší, a proto hodně v nástupech," zhodnotil dnešní výsledky reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Po zítřejším dnu volna přichází první alpská etapa s dojezdem na Col de la Madeleine: 14 km, průměr 8%, max 10,5%.

Livestream.