V kategorii chlapců U23 startovalo 43 závodníků z 28 zemí.

Vítězný Belgičan, kterému je teprve 19 let, aktuálně závodí v dresu Lotto-Soudal U23 a je letošním mistrem své země v časovce jezdců do 23 let, zajel v portugalském Sangalhos bezkonkurenční čas a průměrem 48,1 km/hod. nedal nikomu šanci. Před druhým Franem Miholjevičem si v průběhu 22 km vybudoval náskok 50 sekund. Chorvat uhájil stříbro o necelou vteřinu před třetím Francouzem Eddy Le Huitouzem.

Zatímco Segaert je typickým časovkářem, Miholjevič je výborný i v kopcích a v jeho osobě nejspíš dorůstá špičkový etapový jezdec. Mimochodem letos vyhrál Karpatské kurýry, etapový závod určený kategorii U23. Na baby Giru však příliš neuspěl. Má však ještě čas. V srpnu mu bude 20 let.

Na závěr celého dne jsme požádali o hodnocení reprezentačního trenéra Tomáš Konečného. Pochopitelně nepřekypoval nadšením, a to i v souvislosti s prezentovanými očekáváními. Na druhou stranu hledá to dobré, co si z výsledků a výkonů vzít do budoucnosti a to samo o sobě pozitivní je.

Co se týče juniorek, dozvěděli jsme se, že Eliška Kvasničková šla do závodu možná až příliš namotivovaná, technickou trať projížděla na hranici maximálního rizika a dvakrát na to doplatila. Nejprve ztratila na jednom z mnohých kruhových objezdů, který nenajela dobře a musela hodně na brzdy, a pak zhruba kilometr před cílem na jiném kruháči dokonce spadla. Odhadem ztratila 45 vteřin, takže kdyby - a na to se jak známo nehraje - jsme tuto ztrátu odečetli, pak by se do předpokládané první desítky vešla. 

"Holky v třiadvacítkách jely to, na co v současné době mají, a jak jsem předem říkal, nejcennější jsou zkušenosti, které tu nasbíraly," řekl Tomáš Konečný a přitom se svěřil, že tak technickou časovku snad nepamatuje: "Sám jsem jí projel asi sedmkrát a ještě si mi snad nestalo, že bych při mapování trasy popsal celou A4." 

Trať podle jeho slov nebyla postavena pro cyklisty s hrubou silou, ale pro ty, kteří mají výkonnost, umí jezdit chytře a výborně ovládají bicykl, v tomto případě specifickou časovkářskou kozu. "Denisa (Slámová) jezdí na kole pořádně teprve druhým rokem. S velkou cyklistikou má minimální zkušenosti. Kristýna (Burlová) tím, že se dostala do Lotto-Soudal, postupně objevuje detaily tajů špičkové cyklistiky. Obě mají potenciál stát se výbornými cyklistkami a dnešní zkušenost k tomu určitě také přispěla."

Junior Pavel Novák zajel podle Tomáš Konečného velmi slušný standard a do té očekávané desítky se dostal. Je to také nejlepší umístění našeho závodníka. Největší očekávání bylo ale pochopitelně od Mathiase Vacka.

"Mathias začal excelentně, na 6. km měl druhý nejlepší mezičas. Jenže pak už to šlo jen dolů. Nejspíš se projevil nedostatečný počet závodních kilometrů, zapřičiněný ukončením činnosti týmu, který ho zaměstnával. A pokud mluvíme o deficitu kilometrů, pak těch časovkářských se to týká dvojnásob. Dopadlo to tedy o dost hůř, než jsme všichni, včetně Mathiase chtěli a přáli si," zhodnotil výsledek českého závodníka, který se snad už brzo dočká role stážisty v Trek-Segafredo.

Zítra se v Portugalsku jedou Mixy, v nich ale nestartujeme. V sobotu a neděli jsou pak na programu závody s hromadným startem všech čtyř kategorií a my můžeme být - s ohledem na letošní sezónní výsledky nominovaných závodníků - snad s výjimkou dívek U23, opět docela značnými optimisty.

V juniorkách přibudou k Elišce tři další děvčata a speciálně Julia Kopecky, aktuální česká šampionka v hromadném závodě, která je dlouhodobě zvyklá na závodní nasazení závodů nejen v Nizozemsku, zaslouží naši zvýšenou pozornost.

"V juniorech i třiadvacítkářích máme v současné době výbornou generaci závodníků a co je důležité, mimořádně vyrovnaných a ochotných pracovat týmově. A to ještě několik dalších v každé kategorii s obdobnou výkonností zůstalo z různých důvodů doma. Takže do závodů nepůjdeme s jediným určeným lídrem, na kterého od začátku budou všichni ostatní pracovat. Možných scénářů vývoje je mnoho a my na každý z nich máme vhodné typy," poodhalil malinko z chystané taktiky Tomáš Konečný, přičemž sdělil, že okruh si pojede projet až zítra, ale od kluků už ví, že kopec má 3 km, ale je táhlejší, takže to vůbec nemusí být jen o vrchařích, i když i oni mají šanci. 

Papírově se okruh jeví jako nejpříhodnější v juniorech pro Milana Kadlece a v U23 Pavla Bittnera. Ale jak známo, papír snese všechno. Důležité bude, aby uspěli čeští cyklisté.

Pravděpodobně těžší než kopec na okruhu budou klimatické podmínky. Má být ke 40°C, takže doplňování tekutin a chlazení organizmu budou stejně důležité, jako výkonnost, taktika, technika i psychika.

V sobotu v 10 hodin odstartují juniorky a po nich ve 14 hodin junioři. V neděli ve stejných časech pak dívky a chlapci ve věku do 23 let. 

Českou republiku budou reprezentovat:

Juniorky: Kopecky, Kvasničková, Němcová, Slaníková

Junioři:  Bárta, Chýle, Kadlec, Mráz, Novák, Telecký   

Ženy U23: Burlová, Slámová 

Muži U23: Bittner, Kelemen, Řeha, Ťoupalík, Karel a Mathias Vackové