Dnes začalo ve francouzském Plouay mistrovství Evropy v silniční cyklistice časovkou kategorie U23 a Elite. Na jejím start se postavil Jakub Otruba a Jan Bárta, kteří vynechali předchozí republikové mistrovství.

Kategorie do 23 let jela 25,6 km dlouhou trať, která měl zvlněný charakter s několika nepříjemnými stoupáními. Jakub Otruba odstartoval jako osmý od konce z celkových 35 startujících.

 „Dnes mě to celkem mrzí, protože jsem si věřil navíc než na deváté místo, což je vlastně můj nejhorší výsledek na mistrovství Evropy. Trať byla celkem těžká, ale ztratil jsem až v druhé polovině, kde byla šestikilometrová klesavá pasáž, kde mi nešlo pořádně utočit těžký převod. Uvidíme, co ve čtvrtek v hromadném závodě,“ popsal své pocit Jakub Otruba, který ve své posledním mistrovství Evropy kategorie do 23 let obsadil konečné 9. místo.

Jakub Otruba

Po Otrubovi v podvečer odstartoval na stejnou trať i Jan Bárta, ten vyrazil jako pátý od konce a na startu byl spolu s dalšímu 24 Evropany.  „Trať byla dnes těžká, ale spravedlivá, s častými změnami tempa. Bohužel to dnes nebylo ono a výsledek mému výkonu asi odpovídá. Nicméně stále je to první desítka, takže jsem spokojený,“ zhodnotil mistrovskou časovku Jan Bárta, který svým devátým místem vylepšil své doposud nejlepší umístění, kterým byla desátá pozice z roku 2017.

Jan Bárta

Program mistrovství pokračuje ve středu závodem kategorie Elite. Z Elkov Kasper jsou nominováni Jan Bárta, Michael Kukrle, Dominik Neuman a Adam Ťoupalík. Jakub Otruba bude součástí českého týmu do 23 let, jehož závod je na programu ve čtvrtek.