Jsem z toho smutný. Jsme mezinárodní tým a podle mě nemáme, nikdo z týmu, s válkou nic společného. V týmu je nás šest národností, Rusů není ani polovina. Je tu hodně kluků z Itálie, i značná část personálů jsou Italové a i většina Rusů spjatých s týmem v Itálii žije. Evropa ruský plyn i nadále odebírá, ale my závodit nemůžeme. Přitom sankce postihují občany Evropské unie,“ říká Michael a naráží na to, že na soupisce týmů jsou kromě obou Čechů a sedmi Italů i Nor a Španěl, když nebudeme počítat Kostaričana Riveru.

Letos se tým objevil ve Španělsku na Okolo Andalusie a Okolo Valencie, v Turecku na Antalyi, jel Okolo Ománu a vyvrcholením úvodu sezóny byla účast, ale hlavně výkony na závodě nejvyšší kategorie UAE Tour. Tam startovali oba Češi a oba na sebe mimořádně upozornili. Stejně jako celý tým chodili do úniků, v nichž se oproti běžné praxi, kdy je v úniku obvykle vždy po jednom zástupci týmu, vyskytovali ve větším počtu a jejich snaha byla korunována vítěznou etapou Mathiase Vacka.

Do UAE Tour jsme šli s touhle taktikou. Takto jsme to chtěli. Být vidět, prezentovat se aktivním pojetím a chozením do úniků. Vítězná etapa byla pak mimořádnou odměnou za naši práci. S konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou to nemělo ale vůbec nic společného. Válka začala den před Matyho vítězstvím. Vůbec nás nenapadlo, že bychom mohli přijít o licenci,“ řekl pro RoadCycling.CZ aktuální mistr České republiky v silničním závodě.

Tým měl startovat i na Trofeo Laigueglia a následně na dalším etapovém závodě nejvyšší kategorie Tirreno-Adriatico. Na italské klasice, kterou následně ovládli jezdci UAE Emirates, měli startovat i oba Češi.

Marco Canola a Kevin Rivera měli nějaké zdravotní komplikace, takže bylo rozhodnuto, že si s Matym prodloužíme pobyt v Itálii o tuhle jednorázovku. Před Liguegliou jsme už vyfasovali čísla. Měli jsme připravené dresy bez nápisů, z aut bylo sundáno veškeré označení, ale v osm večer přišlo rozhodnutí, že nesmíme startovat.“

Co tedy bude dál? Má vůbec Michael na čem jezdit, když dodavatel bicyklů ukončil spolupráci?

Domů si vezu tréninkové kolo zbavené nápisů. Co bude dál, to uvidíme. Všechno je to moc čerstvé. Samozřejmě je to velmi nepříjemná situace a já přemýšlím, jaké jsou možnosti. Vedení týmu podniká kroky, aby tým mohl pokračovat získáním neutrálního statusu. Všichni věříme, že se vše v nejbližší době vyřeší a my budeme moci závodit,“ doufá v lepší zítřky Michael Kukrle, jeden z mála českých cyklistů působících v týmech kategorie World, potažmo Pro.

Pod pojmem neutrální status si můžeme pravděpodobně představit získání nové licence tím, že se tým bude registrovat v jiné zemi a pod jiným názvem.

Přejme oběma českým cyklistům, aby to pro ně dopadlo, jak nejlépe to jde. Aby mohli co nejdříve zase dělat svou práci, jíž je cyklistika, aby jí mohli dělat i nadále na té nejvyšší úrovni a aby mohli tímto způsobem také propagovat český sport cyklistiku zvláště. Dosud to oba (viz titulní snímek) dělali velmi dobře.