160 kilometrů dlouhá etapa se točila kolem dvou výjezdů na Puerto de Orduña. Strmé stoupání bylo na 67. a 140. kilometru závodu. V prvním výjezdu se z pelotonu utrhla velmi početná skupina, ve které nechyběli někteří favorité a vynikající vrchaři. Zaútočil i Alejandro Valverde (Movistar), ale jeho cílem nebylo vylepšení pořadí v celkové klasifikaci, ale etapové vítězství. 

Valverde se dostal do skupiny s dalšími 32 jezdci, včetně Seppa Kusse a George Bennetta (oba Jumbo - Visma). Skupina byla ale příliš velká na solidní spolupráci a tak se Valverde vydal do ještě jednoho úniku s Dorianem Godonem (AG2R La Mondiale) a Stanem Dewulfem (Lotto Soudal). Vedoucí trojice si nevypracovala nijak velký náskok a před druhým výjezdem na Puerto de Orduña byla dostižena. 

Ani peloton neměl žádnou propastnou ztrátu, tým Ineos Grenadiers udržoval odstup do 3 minut. Lídři na celkové pořadí neměli žádné starosti, ani se silným větrem, který vál celý den a před druhým výjezdem na Puerto de Orduña se do pelotonu opřel z boku. Žádného favorita to ale neohrozilo a ani ve stoupání nikdo nezaútočil.

Woods útočil opakovaně 

V čelní skupině to byla úplně naopak. Útočilo se neustále. Sepp Kuss to zkusil 23 kilometry před cílem, ale byl hlídán soupeři. Michael Woods (EF) se zvedl o kilometr později a měl volnou cestu, ostatní jezdci v úniku se hlídali navzájem. Stíhat se ho vydal Nans Peters (AG2R La Mondiale) a po něm Valverde 20 kilometrů před cílem. S Valverdem se udrželi Peters, Guillaume Martin (Cofidis) a Omar Fraile (Astana). 

Woods vyhrál vrchařskou prémii s náskokem několika sekund před čtyřmi pronásledovateli a brzy byl dostižen. Martin projel prémii na druhém místě a dostal se vedení vrchařské soutěže. Početná druhá skupina s Kussem a Bennettem ztrácela jen kolem 20 sekund, ale dopředu už se nedostala. 

Posledních deset kilometrů nastupovali všichni muži v první skupině. Ale úspěšný byl až Michael Woods jeden a půl kilometru před cílem. Fraile se ho zkusil dostihnout, ale marně, kanadský vrchař a klasikář si dojel pro své druhé etapové vítězství na Vueltě. Druhý skončil Fraile a třetí Valverde. 

Během etapy se mi podařilo ušetřit trochu energie. A navíc jsem měl ve finále trochu štěstí a dobré nohy. Je skvělé zde vyhrát,“ řekl Michael Woods v cíli závodu. V plánu bylo zůstat s Hughem Carthym, neplánoval jsem se připojit k úniku, ale etapa byla docela bláznivá." 

Zkusil jsem vyhrát, ale když jste nejvíce hlídaný, je to mnohem obtížnější.V prvním stoupání na Orduñu jsem zaútočil i kvůli celkovému pořadí, myslel jsem si, že v závěu může dojít k útoku a Enric nebo Marc budou chtít pomoc.Když jsem dorazil do cíle, byl jsem naštvaný, protože na ten útok Woodse jsem nereagoval a nakonec toho lituji, protože byl dobrý a neměl jsem ho nechat odjet, ale... Jinak myslím, že jsme předvedli dobrou show.Chtěl bych poděkovat týmu, protože všichni odvedli fenomenální práci, ale zejména Rojas a Verona byli vpředu skvělí. Vuelta nám nedává odpočinout a nabízí se spousta příležitostí,pokusíme se je ještě využít,“ zůstal pozitivní zkušený Alejandro Valverde, který stále čeká na první letošní vítězství. 

Peloton přijel s odstupem 56 sekund, takže se Alejandro Valverde posunul na devátou příčku celkově se ztrátou 2:03. Mezi největšími favority se nic nezměnilo. Nadále vede Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Primož Roglič (Jumbo - Visma) je lídrem bodovací soutěže a Enric Mas (Movistar) soutěže do 25 let.