Druhá etapa z Friedrichstahlu do Bexbachu měřila 84 km a byly na ní vypsány tři sprinterské a tři vrchařské prémie. Její první polovina byla poměrně dost zvlněná, druhá už byla profilově snazší. Celkem to znamenalo 1100 výškových metrů.

Naši junioři byli aktivní hned od startu, což se projevilo i vyhranou úvodní prémií. Následně také tím, že se v úniku objevil Kuba Elbadri, což bylo jeho úkolem, aby neodjela skupina bez naší účasti. Tohle si kluci velmi dobře pohlídali. 

Nakonec se Milanovi Kadlecovi podařil dojet si do rozhodujícího úniku a z jeho projevu bylo zřejmé, že je favoritem na vítězství v této etapě.

"Dnes bylo naším cílem ukázat, na co máme. A povedlo se, za což jsme rádi. Když nám Milan v závěru řekl do auta, že si na koncovku věří, bylo nám jasné, že dneska to klapne. Kluci perfektně dodrželi taktiku a jejich úsilí korunované vyhranou etapou znamená pochopitelně spokojenost. Zítra chceme v tomto trendu pokračovat, aby to bylo ještě lepší," zhodnotil druhou etapu sportovní direktor týmu Tomáš Holub.

Milan Kadlec s číslem 71 na startu etapy.

První skupina, z níž si Milan Kadlec dojel pro vítězství, čítala celkem 10 lidí. Jedině Němci tu měli dva zástupce, proto také po dnešku vévodí soutěži týmů. Hlavní skupina o téměř sto lidech dorazila s odstupem 41 vteřin a byli v ní všichni ostatní čeští reprezentanti.

Etapu a její závěr popsal Milan takto: "V úniku jsem byl dneska dvakrát. První nevyšel, v tom druhém měla ale většina týmů po jednom člověku a navíc ze silných zemí, což dávalo naději, že by mohl být úspěšný. Do spurtu jsem šel z druhé pozice a posledních 300 metrů se mi to podařilo udržet."

Po včerejšku, kdy dojel v hlavní skupině, bychom dnes Milana očekávali v dresu vedoucího jezdce závodu, ale ve výsledcích figuruje na 9. místě se ztrátou 16 vteřin na aktuálního lídra průběžného pořadí Matthew Brennana z týmu Velké Británie. Na vině je včerejší komplikace v podobě pádu, po němž vjel na chodník, za což si vysloužil časovou penalizaci 20 vteřin. 

"Snad takhle jako dneska budeme pokračovat dál a do žlutého se nakonec oblečeme a dovezeme ho domů," vyjádřil ambice týmu Tomáš Holub.

Předstartovní představování týmů (zleva): Adam Seeman, Milan Kadlec, Jan Lukeš, Robert Kobr, Štěpán Telecký, Jakub Elbadri