Podle sdělení Miloše Židíka z královéhradecké společnosti hk cyklo s.r.o., s níž původně svaz podepsal dohodu o pořádání republikového šampionátu, pořádání mistrovství odřekli z několika prozaických důvodů. Jednak v náhradním termínu jsou již ubytovací kapacity, které je nutno mít nasmlouvané, obsazeny. Jednak s ohledem na změny a přetrvávající nejistotu došlo k výpadkům v rozpočtu, tzn. že někteří sponzoři původně dohodnutou spolupráci pozastavili. A hlavně stále není jisté, že i v náhradním termínu bude možné takovou akci uspořádat, resp. v předpokládaném rozsahu tak, aby to sponzory vůbec zajímalo.

Český svaz cyklistiky má stále zájem a pracuje na tom, aby se mistrovství republiky uskutečnilo, byť s náhradním pořadatelem. Nic v tuto chvíli ale není dohodnuto. Pokud by k uspořádání nakonec došlo, jiný než ze strany UCI doporučený termín nepřipadá v úvahu.

Spekulativní potíže panují i kolem účasti špičkových závodníků. Týden po srpnovém termínu má odstartovat Tour de France. Pokud by byli někteří naši závodníci svými týmy nominováni, pak je otázkou, jak velký zájem budou mít riskovat případné komplikace spojené s dnes panujícími omezeními v souvislosti s pandemií koronaviru. Přitom v úvahu, co se týče nominace na Tour de France, připadají v podstatě všichni z World Tour týmů včetně Petra Vakoče. Vždyť lídr stáje Alpecin-Fenix Mathieu Van der Poel se nechal slyšet, že o účast na Tour hodně stojí. I v této souvislosti se nejspíš spekuluje s možností omezit počet závodníků v týmech na sedm a rozšířit tak počet týmů, které by se postavily na start.

Český svaz v souvislosti s obtížemi kolem uspořádání mistrovství republiky komunikuje samozřejmě i se slovenskou stranou. Nás fanoušky v této souvislosti zajímá především a hlavně jediné jméno: Peter Sagan. Jenže u toho si těžko představit, že by nebyl nominován na Tour, a navíc zatím panují mezi našimi zeměmi opatření, které každého, kdo překročí hranice, posílají do karantény.

Podle předsedy silniční komise Petra Kováče je v zájmu svazu pokusit se mistrovství i přes všechny potíže a komplikace uspořádat, ovšem už i od jiných národních svazů zaznívají hlasy, že letošní mistrovství pravděpodobně nebudou schopni realizovat.

Tak uvidíme. Připravme se tedy i na variantu, že letos mistr republiky nebude korunován. Koneckonců než v nějaké okleštěné nedůstojné podobě, tak snad raději v plné parádě příští rok.