Bahrain Victorious se jeden den po policejní razii na hotelu a v zázemí týmu dočkal třetího etapového vítězství. Postaral se o to slovinský mistr Matej Mohorič. Vítěz 7. etapy 108. ročníku Tour de France zaútočil z vedoucí dvacetičlenné skupiny 25 kilometrů před cílem a už nikomu nedovolil se k němu přiblížit. Do cíle dorazil s náskokem 58 sekund před Christophem Laportem (Cofidis) a Casperem Pedersenem (DSM). A na cílové pásce si neodpustil kontroverzní gesto. 

Zrození dlouhé úniku nebylo ve 207 kilometrů dlouhé etapě vůbec snadné. Do úniku chtěla většina týmů, protože to pro ně byla poslední příležitost něco vyhrát. Pro týmy bez časovkářů a sprinterů bude v sobotu a v neděli nemožné získat nějaký úspěch. Nakonec vznikla šestičlenná skupina vedená Matejem Mohoričem, dostali se sem také Julien Bernard (Trek - Segafredo), Jonas Rutsch (EF Nippo), Simon Clarke (Qhubeka NextHash), Georg Zimmermann (Intermarché - Wanty - Gobert) a Franck Bonnamour (BB Hotels - KTM).     

A do stíhání se vydala velmi početná druhá skupina. Ta se postupně měnila, až zbylo 14 jezdců (Max Walscheid (Qhubeka NextHash), Edward Theuns (Trek - Segafredo), Jasper Stuyven (Trek - Segafredo), Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step), Ion Izagirre (Astana - Premier Tech), Nils Politt ( BORA - hansgrohe), Anthony Turgis (TotalEnergies), Brent van Moer (Lotto Soudal), Elie Gesbert (Arkéa Samsic), Michael Valgren (EF Nippo), Silvan Dillier (Alpecin - Fenix), Mike Teunissen (Jumbo - Visma), Casper Pedersen a Christophe Laporte), kteří se připojili k první skupině. Odstup od pelotonu byl stále velmi malý, ale v hlavním poli nebyl žádný tým, který by byl ochotný pracovat a dotahovat uprchlíky. Dvaceti cyklistům v čele závodu tak rychle narůstal náskok a brzo bylo jasné, že se mezi nimi skrývá i vítěz etapy.     

A věděli to i sami závodníci a začalo se nastupovat už 45 kilometrů před cílem. Nástupy se opakovaly až na metu 25 kilometrů před cílem, kde to v malém stoupání rozjel Nils Politt, ale soupeřům neujel, pouze připravil půdu pro útok Mateje Mohoriče. Na Slovincův nástup v prvních vteřinách nikdo nereagoval a to rozhodlo. Mohorič jel svým vysokým tempem, za ním se pokusil doskočit Laporte, ale marně, jezdec stáje Bahrain Victorious byl silnější. 

Jeho náskok se postupně zvětšoval a skupina za ním nebyla schopna spolupráce, ale ani se nikomu nepodařilo dostat do protiútoku. Politt to zkoušel opakovaně, ale vždy byl pokryt, především jezdci Trek - Segafredo, kteří měli v původním úniku tři jezdce. Bohužel pro ně nezachytili útok Mohoriče a ve zbytku etapy už s tím nedokázali nic udělat. Mohorič dorazil do cíle s velkým náskokem. Nedaleko před cílem ujeli Laporte a Pedersen a skončili na druhém a třetím místě. 

Mohorič byl nejlepší nejen fyzicky, ale především takticky. Nic nepodcenil: "Snažil jsem se být připravený, hlavně jsem si hlídal větší skupiny, ve kterých byli jezdci Deceunincku a Alpecinu. Viděl jsem, že ujela první skupina a rozhodl jsem se ji dojet, ale musel jsem do toho dát všechno. Když jsem tam dojel, mluvil jsem s ostatními a snažil se domluvit, abychom jeli dál. Byl to nejlepší způsob, jak se dostat s únikem až do cíle. Pak k nám dojela velká skupina, kde nebyl žádný můj týmový kolega, to mě zklamalo. Snažil jsem se šetřit síly a později chytat každý nástup. Když Nils nastoupil v tom kopci, byl jsem na limitu, málem jsem vybouchl. Ale pak jsem za to vzal a nastoupil jsem. Stačilo jednou zasprintovat a pak držet tempo až do cíle. Na konci jsem jel směšné watty, ale i tak jsem udržel soupeře za sebou a vyhrál jsem."  

Mohorič přiznal, že velkou motivací pro něj byla razie francouzské policie na hotelu týmu v noci ze středy na čtvrtek: "Na jednu stranu je dobře, že se snaží kontrolovat doping a bojují pro němu různými způsoby. Ale cítil jsem se jako zločinec. Když vám policie prochází osobní věci, zprávy v telefonu a soukromé fotky, tak to není přijemné. Ale my nemáme co skrývat."   

Peloton dokončil se ztrátou přes 20 minut, to však Tadeje Pogačara (UAE Emirates) nemohlo nijak ohrozit. A neměnilo se nic ani v dalších soutěžích. Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step) je před víkendem velkým favoritem na zisk zeleného dresu. A v Paříži se pokusí získat své 35. etapové vítězství.