Tadej Pogačar (UAE Emirates) se dostal v průběhu 249 kilometrů dlouhé 7. etapy Tour de France z Vierzonu do Le Creusot do pořádných problémů. Pelotonu totiž unikla mimořádně kvalitní skupina 29 uprchlíků, kde nechyběli Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix), Wout van Aert (Jumbo - Visma), Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo) a pozdější vítěz Matej Mohorič (Bahrain Victorious). 

Celek UAE Emirates se snažil únik zlikvidovat, ale proti síle čelní skupiny neměl šanci. Pogačar se musel smířit s tím, že mu nebezpeční soupeři odjedou. A podařilo se jim to až o 7 minut. Jenže v kopcovitém závěru etapy se vedoucí skupina začala trhat. V prvním hodnoceném stoupání Cote de Chateau - Chinon vyhrál Mohorič a společně s Brentem Van Moerem (Lotto Soudal) pokračovali ve nasazeném tempu a ujížděli soupeřům. 

Mohorič a Van Moer rychle unikli ostatním uprchlíkům, zatímco za nimi se naplno nastupovalo a závodilo. Útočil Kasper Asgreen (Deceuninck - Quick-Step) a další klasikáři, ale dostihnout Mohoriče a Van Moera zvládli pouze Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) a Victor Campenaerts (Qhubeka NextHash) 47 kilometrů před cílem. Slovinec se však postupně všech soupeřů zbavil. Nejdéle vydržel Stuyven, ale na Mohoriče nestačil v kopcích ani ve sjezdech, kde nakonec odpadl. 

Ve skupině pronásledovatelů si Van der Poel pečlivě hlídal Van Aerta, který mohl ohrozit jeho vedoucí pozici v celkovém pořadí. V pelotonu se navzájem hlídali favorité na celkový triumf. Pogačar nebyl nijak aktivní, přesto se hlavní pole pomalu přibližovalo k uprchlíkům a snižovalo ztrátu. A poté přišla důležitá zpráva: Primož Roglič nestačí tempu početné hlavní skupiny a odpadá ve stoupání asi 20 kilometrů před cílem. Druhý muž loňského ročníku poprvé ukázal, že tvrdý pád v pondělní etapě mu vzal hodně sil a nejspíš i šanci na celkové vítězství. 

Naopak Richarda Carapaze (Ineos Grenadiers) polili živou vodou. Ekvádorec sám zaútočil ve stoupání a okamžitě dostal prostor, protože Pogačar nijak nereagoval. Pro Ineos ale nebylo vše ideální, po Carapazově útoku odpadl z pelotonu Geraint Thomas. Carapaz si dokázal vybudovat náskok 40 sekund, ale ten byl velmi křehký. V úniku byl sám a v Pogačarově skupině měli jezdci ještě dost sil. Na čele se poskládal tým Movistar a svého bývalého lídra začal dojíždět.  

Mezitím Mohorič překonal poslední stoupání a pokračoval do cíle v Le Creusotu. Cílovou pásku protnul za 5 hodin a 28 minut a celou etapu zvládl v extrémně vysokém průměru 45,5 km/h. Dosáhl tím vítězství na etapách všech třech Grand Tours. Už dříve vyhrál na Giru a Vueltě. A aby toho nebylo málo, oblékl se také do dresu nejlepšího vrchaře. Druhý Stuyven ztratil 1:20. Magnus Cort (EF Nippo) přivedl do cíle skupinu s Van der Poelem a Van Aertem se ztrátou 1:40. Belgický mistr se snažil svého odvěkého rivala utrhnout v kopcích, ale Van der Poel se nedal a udržel vedení.

Poté se čekalo, jak dlouho bude trvat, než do cíle dorazí Carapaz a Pogačarova skupina. Nakonec to bylo zároveň. Carapaz utratil spoustu sil, ale nic nezískal. Na cílové pásce byl dostižen a celá skupina zaostala o 5:15. Primož Roglič bojoval s nepřízní osudu, přesto ztratil 9:03 a tím také naději na celkové vítězství. 

Pogačar má situaci pod kontrolou

Tadej Pogačar dokázal zkrotit poměrně hodně nepříznivou situaci. Pomohly mu týmy TotalEnergies a Movistar, které také v průběhu etapy udávaly tempo a stahovaly vedoucí skupinu a útočícího Carapaze. Pogačar v celkové klasifikaci ztratil, z druhého místa spadl na páté a má odstup 3:43 na vedoucího Van der Poela a nebezpečný je především Wout van Aert, který má náskok 3:13. Belgičan je nyní největší nadějí týmu Jumbo - Visma na celkový úspěch. Na Tirreno - Adriatico dokázal s Tadejem Pogačarem bojovat o vítězství i v kopcích, ale na Tour by pro Slovince neměl být problém současnou ztrátu dohnat. 

Až na 33. příčku spadl Primož Roglič. Slovinec je 9:11 za Van der Poelem a 5:28 za Pogačarem a v současném stavu není schopný odpovídat na útoky soupeřů. A už zítra je na programu první horská etapa do Le Grand-Bornand se třemi vrchařskými prémiemi 1. kategorie v závěru.