Monumentální klasiky jsou nejvýznamnější jednorázovky tvořené závody Milán - Sanremo, Kolem Flander, Paříž - Roubaix, Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie. V dlouhé historii cyklistiky je mnoho závodníků, kteří vyhráli více závodů z této slavné pětky. Ale jen tři dokázali vyhrát všech pět aspoň jednou. Jak první to dokázal Rik Van Looy (1x MSR, 2x KF, 3xPR, 1x LBL, 1x KL), po něm Eddy Merckx (7x MSR, 2x KF, 3x PR, 5x LBL, 2x KL) a Roger De Vlaeminck (3x MSR, 1x KF, 4x PR, 1x LBL, 2x KL).    

V současnosti je nejblíže Philippe Gilbert. Osmatřicetiletý Belgičan vyhrál dvakrát Lombardii a jednou Lutych, Flandry a Roubaix. Chybí mu už jen Sanremo a to je také důvod, proč ještě závodí a snaží se před Primaverou dostat do co nejlepší formy. Jenže jeho šance na úspěch jsou minimální. Gilbert zářil v roce 2011 zcela nevídaně, v té době byl nejlepším cyklistou světa a jeho tehdejší úrovně zatím nikdo z trojice Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel a Wout van Aert nedosáhl. Jenže je to už deset let a po úspěšné renesanci v Quick-Stepu, za který vyhrál Flandry a Roubaix, je nyní v Lotto Soudal a pravděpodobnost vítězství na Sanremu je hodně malá. 

U stále mladých jezdců, jakými Alaphilippe, Van Aert a Van der Poel jsou, se vítězství na všech monumentech zdá pravděpodobnější. Ale zatím k tomu mají hodně daleko. Všichni tři doposud vyhráli je jeden monument. Alaphilippe a Van Aert Sanremo a Van der Poel Flandry. Ale z tábora Mathieu van der Poela už se o tom mluví nahlas. Podle otce Adrieho může vyhrát i kopcovité klasiky Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie: "V sobotu na Strade Bianche se to ujasnilo. Každý, kdo jezdí tak dobře do kopce, může nyní vyhrát všechny klasiky. “

Sám Mathieu se otázkám na všechny monumenty vyhýbá, ale už loni objel Lutych i Lombardii a dojel na šestém a desátém místě. Tedy velmi blízko nejvyšším příčkám. ani na jednom závodě nejel o vítězství, ale kopce v Ardenách a v Itálii zvládá velmi dobře. Nejtěžší pro něj bude asi Lombardie a náročná stoupání v závěru závodu. Loni odpadl na Muro di Sormano 50 kilometrů před cílem a problém může dělat i kopec Civiglio, který je 4 kilometry dlouhý a má 10% sklon.   

Jenže náročné je také vyhrát Lutych, zejména pro závodníky, kteří absolvují sezónu na dlážděných klasikách. Závodníci bývají po Paříž - Roubaix už hodně vyčerpaní, kostky na severu Francie dají zabrat každému a jarní sezóna je v tu chvíli už dost dlouhá. Není tak velký problém kombinovat Kolem Flander a ardenské klasiky, jak se například letos chystá Julian Alaphilippe. Ale Roubaix a Ardeny dohromady moc nejdou. Odváží se Van der Poel a Van Aert v budoucnu vynechat Paříž - Roubaix kvůli nejistému výsledku na Lutychu? 

Van Aert a Van der Poel jsou si dost podobní závodníci, oba jsou silní na kostkách, jsou téměř stejně rychlí a podobně staří. Oběma budou dělat největší problémy Lutych a Lombardie. Van Aert je už nyní považován za velmi dobrého vrchaře, vždyť zvládne držet vysoké tempo v horských průsmycích na Tour de France a trhá z pelotonu i ryzí vrchaře. Ale zvládne opakovaná stoupání na Lutychu a v Lombardii? Loni vyhrál kopcovité Strade Bianche zcela přesvědčivě. Jenže to je o 50 kilometrů kratší závod a navíc je vhodný pro klasikáře specializující se na dlažbu. Vynikajícím vrchařům se na Strade sice daří, ale ještě nikdy nevyhráli. Van Aert zatím nikdy nestartoval na Liége - Bastogne - Liége a v Lombardii, takže těžko předvídat jeho schopnosti. A myslet na ně začne až dosáhne vysněných vítězství na Ronde a Roubaix.      

Alaphilippe je jiný případ. Už má v kapse vítězství na Sanremu a vzhledem k jeho vrchařským schopnostem a celkové váze by měl být v blízké době vyhrát oba kopcovité monumenty. Ale daří se mu i na kostkách, letos chce vyhrát Ronde. Kdyby to vše jednou dokázal, v cestě mu bude stát už jen Roubaix. Pro malého a lehkého závodníka to nebude nic snadného. Navíc Alaphilippe na Pekle severu nikdy nestartoval. Nejspíš se o to jednou pokusí, ale překážka je to hodně velká. 

Vyhrát všechny monumentální klasiky je mimořádně náročný úkol a je důvod, proč to dokázali jen tři Belgičané a navíc tak dávno. Ani tak mimiřádný cyklista, jakým byl Sea Kelly to nezvládl. Je  k tomu totiž třeba i hodně štěstí. Philippe Gilbert může vstoupit mezi legendy už příští sobotu. Alaphilippe, Van Aert a Van der Poel někdy v budoucnu. Ale nevsadil bych si ani na jednoho.