Etapa do Visalají přinesla další zápletku, Emilia Fahlin opravdu útočila a vyhrála etapu. Olga Zabelinská se ale bránila statečně, dojela druhá, ztratila šest vteřin a bonifikační rozdíl. To znamenalo osm sekund ve prospěch Fahlinové.

Vedle etapového vítězství získala Emilia i důležitých osm vteřin na svoji soupeřku

A aby zápletce nebylo málo

Ve čtvrté etapě byla v horském dojezdu bonifikace prvních třech menší (půletapová), normálně je 10 - 6 - 4 vteřiny, tady to bylo 6 - 4 - 2 vteřiny.

A tak Zabelinská vede o dvě vteřiny, pokud by byla čtvrtá etapa bonifikačně hodnocená stejně jako ostatní etapy s výjimkou časovky, vedla by naopak Fahlinová o stejné dvě vteřiny. Tenhle scénář asi žádný pořadatel dopředu nevymyslel.

Nabízejí se dva scénáře, jak bude pokračovat poslední etapa. Švédky potřebují udržet peloton pohromadě a jejich favoritka musí zkoušet získávat bonifikační sekundy na rychlostních prémiích a v cíli. V poslední etapě se bude v cíli rozdělovat 10 - 6 - 4 vteřiny a na rychlostních prémiích 3x 3 - 2 - 1 vteřina. Tedy bohatý příděl vteřin, které mohou rozhodnout závod.

Rusky by asi rády využily aktivitu ostatních a pustily do úniku skupinu, která by nedovolila sbírat vteřiny Fahlinové.

Výborně pracovala v závěru etapy pro svoji kolegyni  Maria Novolodská, obětovala sice své ambice na vítězství, nebo druhé místo, ale udržela si třetí příčku v celkové klasifikaci

Navíc je to otázka jen jedné rychlostní prémie. A když by se Švédce podařilo vyhrát první rychlostní prémii, obrátila by situaci na svoji stranu a Rusky by musely vymyslet, jak v závěru získat bonifikační vteřiny. Už by nestály o žádné uprchlice a hledaly by vteřinu pro svoji favoritku.

Fahlinová je v tomto případě akčnější, Zabelinská bude těžko sbírat vteřiny na rychlostních prémiích, ale uvidíme, co děvčata vymyslí za taktiku pro poslední etapu.

No, nebude to dnes nuda.

Foto Josef Vaishar/cycling.photography