Ze Studené do Protivína to bylo 157 km. Tři vrchařské a tři rychlostní prémie. Ale jen 1400 výškových metrů.

Bojovalo se dlouho o účast v úniku. Jako obvykle zpočátku dost nervozity. Nakonec se konalo úniků více, které ale byly postupně likvidovány. Z českých závodníků v nich byl Michal Rotter (ATT Investments), který ale posléze už v pelotonu nepříjemně spadl a skončil v nemocnici, naštěstí nic zlomeného. V dalším úniku se ocitl Richard Habermann ze Sparty Praha s Rickem Ottemou (Metec-Solarwatt). Nizozemcovi šlo o prémii a po ní z úniku vycouval. Následně byl dojet i Richard. A pak ve čtveřici, která odjela z hlavní skupiny, pracoval Dominik Neuman (Elkov Kasper). 

Do posledního úniku se dostali tři závodníci bez českého zastoupení, silné týmy to měly ale pevně pod kontrolou, dojely uprchlíky tři kilometry před cílem tak akorát, aby se mohly formovat do spurtu.

Maikel Zijlaard tu docela dominuje. V časovce druhý, další dvě etapy vyhrál. Druhý Vincenzo Albanese má jen o malinko horší bilanci. Dvakrát třetí a dnes druhý.

Tomáš Bárta (na titulním snímku) se tentokrát do spurtu dostal a bylo z toho čtvrté místo. Letos už to bylo po šesté! Naštěstí to umí i líp. Také 3x třetí, 2x druhý a jedno prvenství. Podle profilu poslední etapy by mohl mít tady na jihu Čech zítra ještě jednu šanci.

V technickém závěru, kdy všichni jeli na limitu, se dost padalo. Čas vítěze ale obdrželo 80 lidí.

Dominik Neuman obsadil šesté místo: „Na konci etapy jsme se snažili mít co nejlepší pozici, což se nám i podařilo. Nakonec z toho bylo šesté místo v etapě, což v téhle konkurenci hodnotím velmi dobře.

Maikel Zijlaard, který vede i bodovací soutěž, se už dostal do průběžného vedení o 8 vteřin před Rasmuse Wallina (Restaurant Suri). O dalších 10 vteřin zpět je Albanese.

Dnešek využil Ludvik Holstad (Lillehammer CK) k tomu, aby se dostal před Petra Kelemena a oblékl si puntíkatý dres nejlepšího vrchaře. V týmech je Elkov Kasper šestý a ATT Investments o jedno místo za nimi.

"Čtvrté místo v téhle konkurenci pochopitelně není špatné. Ale myslíme výš. Zkusíme to zítra. Jsem rád, že Michal (Rotter) dopadl v rámci možností ještě dobře," řekl k etapě Jaromír Friede, sportovní ředitel ATT Investments.

Závěrečná nedělní etapa startuje v 11 hodin v Českých Velenicích. Přes Nové Hrady, Kaplici, Borovany, Chlum u Třeboně a Stráž nad Nežárkou dorazí závodníci do Jindřichova Hradce kolem 15. hodiny. Tady objedou dva okruhy a v cíli v Klášterské ulici by se měli první z nich objevit mezi 15:15 až 15:45 hodin.