Radime, jak vypadá příprava na nadcházející Mistrovství České republiky, které se koná v Plzni?

Tým využil pauzy v závodním programu, kterou rozdělil do dvou tréninkových cyklů. Vytvořili jsme si základnu v krkonošském prostředí v Jánských Lázních, ideálním místě pro poctivou přípravu. Na tomto soustředění chyběl jen Jirka Petruš a Roman Lehký, kteří reprezentovali na Závodě míru U23.

Jak je pro Váš tým důležité být v reprezentačním výběru?

Je to pro nás výborná vizitka. Závod s mezinárodní konkurencí vnímám vždy jako obrovskou zkušenost a rozhodně jako určitou poctu každému, kdo obleče reprezentační dres. Chtěl bych poděkovat Tomáši Konečnému, že dal příležitost Romanovi s Jirkou reprezentovat českou cyklistiku. Těší mě i fakt, že velkou část reprezentačního týmu tvoří čtyři členové z východních Čech (Petruš, Lehký a Otruba s Rajchartem,  Elkov – Author). Značí to velmi dobrou práci s mladými cyklisty v regionu.

Tým byl celou půlku sezony ve značném oslabení způsobeném nemocemi a zraněními. Jaká je teď situace?

Samozřejmě nebylo pro nás jednoduché na začátku sezony být takto oslabeni o pět závodníků. Díky bohu, jsme se již minulý týden sešli v plném počtu a doufám, že veškerá smůla, která nás provázela, bude pokořena. 

Sportovní ředitelé o tobě říkají, že jsi velký puntičkář.

Závody vnímám vždy tak, že se musíme prezentovat na nejvyšší možné úrovni. Nadcházející Mistrovství České republiky vnímám jako velmi důležitou akci pro prezentování týmu. Dlouhodobě připravujeme i doprovodný program pro naše partnery.

Co si mohu představit pod pojmem doprovodný program?

Něco z mála mohu prozradit, jelikož se jedná i o překvapení, ale čeká nás společná večeře v prostorách Plzeňského pivovaru a třeba i cyklovyjížďka za účasti bývalých a stávajících osobností české cyklistiky. Celý program vyvrcholí ve VIP zóně Topforex – Lapierre  v průběhu nedělního závodu.

Co pro váš tým znamená práce s mladými závodníky?

Není to nic jednoduchého. (úsměv) Práce s mladými závodníky není zdaleka tak jednoduchá, jak to leckdy vypadá. Nikdy nemáte zajištěnou stabilní výkonnost, tudíž za vámi nejsou vidět ihned hmatatelné výsledky. Vím, že je to proces, který může trvat více let.

Jak vnímáte změnu hlavního sportovního ředitele v letošním roce?

Pavel Padrnos je opravdový profesionál a tak jeho příchod na pozici hlavního sportovního ředitele byl pro tým změnou, čímž neznehodnocuji práci René Andrleho v minulém roce. Kdybych byl mladý cyklista, který má chuť něco dokázat, přál bych si, abych se mohl připravovat pod dohledem takových velikánů jako je Pavel Padrnos a René Andrle. Velký dík oběma za to, co dávají tomuto týmu a jaké zkušenosti předávají našim závodníkům. René nadále i přes velké vytížení pracuje pro tento tým, řekl bych v rámci možností tak na 96 % a dokonale se dokážou s Pavlem doplňovat.

Jaký program vás ještě čeká před MČR?

Kluci ukončují druhou část tréninkového cyklu v Krkonoších a již ve čtvrtek odjíždí na etapový závod v Polsku - Tour of Malopolska. Další týden nás čekají dva programy, a to jeden v Rakousku – Oberosterreichrundfahrt 2.2. a druhý v České republice, kdy se koná etapový závod Lidice, přičemž součástí závodu je Český pohár v Blatné.

Jaká jsou na Mistrovství republiky vaše očekávání a kolik závodníků v jakých kategoriích bude startovat?

Jak jsem již zmínil, jsme po dlouhé době kompletní. Velké naděje si dáváme jak v časovce jednotlivců, tak i v silničním závodě do 23 let. Nadále nechci zapomínat i na našeho nejstaršího muže Dominika Neumana, v nabité elitní kategorii to nebude mít vůbec jednoduché, ale po návratu začíná být Dominik ve velice dobré formě a tak vkládám i do něj určité naděje. Startovat budeme ve čtyřech na časovce a v nedělním závodě snad v plném počtu deseti závodníků.


Držíme palce na Mistrovství České a Slovenské republiky, které se koná v Plzni a Karlových Varech ve dnech 21 – 24.6.2018!