Rozdělení počtu účastníků proběhlo podle stavu světového žebříčku k 12. srpnu. Počítají se body osmi nejlepších závodníků z každé země. Česká republika obsadila patnáctou příčku a v Anglii tak pojede šest mužů hlavní závod kategorie Elite. Země od prvního do desátého místa mají možnost vzít osm jezdců: 

8 závodníků: 1. až 10. místo

6 závodníků: 11. až 20. místo 

4 závodníci: 21. až 30. místo

1 závodník: 31. až 50. místo

Vedoucí místo získala Francie, zejména zásluhou Juliana Alaphilippa, s osmi jezdci bude startovat také Belgie, Itálie, Nizozemsko, Španělsko, Kolumbie, Německo, Austrálie, Slovinsko a Velká Británie.    

Šest cyklistů, stejně jako Česká republika, budou mít na startu silné země jako Dánsko, Norsko a Polsko. Dále Rakousko, Švýcarsko, Kanada, Rusko, Irsko a Portugalsko.    

Obecně však platí, že počet závodníků na startu o výsledku nerozhoduje. Poměrně často vítězí závodník, který nemá dobrou týmovou podporu. Třikrát se to podařilo Petru Saganovi (a stejně na tom bude i letos, Slováci jedou ve čtyřech), ale podobný případ byl i Rui Costa (2013), Thor Hushovd (2010), loni dojel třetí Kanaďan Michael Woods a dobrý tým k dispozici neměl.  

Přesto platí, že početnější tým je výhodou. Musí však být dostatečně silný. Boj o místa na startu bude například ve výběru Belgie. Klasikářská trať v Yorkshiru by měla vyhovovat rychlým klasikářům a specialistům na dlážděné klasiky. Nominovat se budou chtít Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Yves Lampaert, Oliver Naesen a další.  

O nominaci se bude ve většině případů rozhodovat v dalších závodech, ale Australané zvolili jiný přístup. Už na začátku srpna určili osmičku reprezentantů. Lídrem bude Michael Matthews, dále pojedou Simon Clarke, Rohan Dennis, Mitchell Docker, Luke Durbridge, Nathan Haas, Jack Haig a Rory Sutherland. Můžou se tak už nyní cíleně připravovat na vrchol podzimní sezóny. 

Česká republika má jasného lídra Zdeňka Štybara, o dalších nominovaných se ještě rozhodne. Podle zvyku by měl jet mistr republiky František Sisr. Podle současné výkonnosti do nominace patří také Jan Bárta, který by měl jet i časovku. Dále Josef Černý, Petr Vakoč a Roman Kreuziger. Obecně vzato není co řešit. 

Ženy 

Česká republika drží ve světovém žebříčku žen až 43. místo, to znamená, že na start můžou tři naše závodnice. Což je nejnižší počet. Prvních pět zemí bere sedm cyklistek: Nizozemsko, Itálie, Austrálie, USA a Německo. Od šestého do patnáctého místa startují národní týmy po šesti a od šestnáctého do dvacátého místa je to pět účastnic.     

Muži U23

V kategorii U23 se postupuje podle starého klíče, tedy podle kontinentálních žebříčků. Nás se týká Europe Tour a v kategorii U23 jsme až 22. To znamená že do Harrogate a okolí pocestují pouze tři naši mladí závodníci. Maximálním počtem startujících za jeden tým je pět.   

Junioři

Čeští junioři mají asi největší naději na zisk medaile z celého českého výběru. A tomu odpovídá i postavení v žebříčku UCI. Jsou devátí, což jim zaručuje pět míst, tedy maximální počet. Mathias Vacek obsadil na nedávném Mistrovství Evropy šesté místo a šampionát v Anglii by mu měl vyhovovat ještě o trochu víc. Vyníkajííc je letos také Jakub Bittner.     

Nominaci juniorek UCI moc neřeší, prvních pět zemí pojede s pěti závodnicemi, ostatní národy mohou vzít čtyři cyklistky. Naše juniorky nebodovaly, v žebříčku chybí, takže by teoreticky mohly jet čtyři, ale to neznamená, že budou čtyři nominvány.

Časovky

Ve všech individuálních časovkách můžeme nasadit dva závodníky/závodnice. Platí to pro všechny nominované země, s pár výjimkami. Například Australané mohou jet ve třech, pokud mezi nimi bude obhájce vítězství Rohan Dennis a také Belgičané můžou nominovat tři cyklisty, protože Remco Evenepoel je mistrem Evropy. Platí to i o ostatních kontinentálních mistrech. Belgičanům se místo navíc hodí, protože kromě Evenepoela mají i další silné časovkáře, jet by měl Victor Campenaerts, dobří jsou Yves Lampaert, Thomas De Gendt a další. Uvidíme, koho Belgičané vyberou.         

A například Nizozemky pojedou dokonce čtyři, maji mistryni světa Annemiek van Vleuten, mistryni Evropy Ellen van Dijk a k nim můžou přidat další dvě, nejspíš Lucindu Brand a Annu van der Breggen. 

Poprvé se pojede smíšená časovka družstev. My máme smůlu, Češky se nenominovaly, musely by se vejít do prvních 28 míst, takže na startu náš výběr nebude. Pokud nedostane divokou kartu. UCI může udělit až pěti zemím možnost startu nehledě na umístění v žebříčcích. Ale bude zajímavé sledovat, kolik zemí se na start opravdu postaví a zda tato disciplína přežije první ročník. 

Mistrovství světa v Yorkshiru začíná 22. září a vyvrcholí závodem mužů 29. září. 

Foto Sirotti