2. etapa Tour de l´Ain byla již obtížnější než včerejší. Ve stoupání na vrchařskou dvojku, která měla vrchol 47 km před cílem, se před hlavním polem, kterému vévodili borci Jumbo-Visma, pohybovala pětičlenná skupina ve složení Simon Guglielmi (Grupama-FDJ), Jaakko Hanninen (AG2R), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Joey Rosskopf (CCC) a Nils Politt (Israel). Dojet dopředu se snažil osamocený Romain Sicard (Total Direct).

Únik dne: na čele Bernard, za ním Pollit a Rosskopf (CCC).

Šlo však jen o mezihru, která předcházela úžasnému finále. Borci vepředu byli postupně dojeti, nejdéle vydržel Hanninen, ale i on podlehl ještě před vrcholem předposledního klasifikovaného kopce.

Zásluhu na tom měla trojice Jumba, speciálně George Bennett. Jeho tempo roztrhalo hlavní pole na cucky. Za Jumbem se snažili viset z Ineosu Bernal,  Castroviejo a Thomas. Ten na to ale výkonnostně neměl a brzo odpadl.

Na čele se v následném stoupání vytvořila skupina Bennett, Roglič, Kruijswijk (Jumbo), Bernal, Castroviejo (Ineos), Mollema (Trek-Segaredo), Quintana (Arkéa), Conti (UAE). Do skupiny se snažili docvaknout Almeida (Deceuninck) a Jesús Herrada (Cofidis), ale marně. Bennett jel totiž famózně! A to tak, že utrhl Castrovieja a s ním odpadl i Conti.

V následném klesání do údolí, po němž následoval cílový kopec (11 km a 2,8%), se dokázal Castroviejo s Contim vrátit do čela. Na pouhých 13 sekund se přiblížil osamocený Almeida, ale na víc už nebylo. Na začátku posledního stoupání vytáhlo Jumbo další trumf: Kruijswijk odjel. Castroviejo musel na čelo a Roglič s Bennetem mohli šetřit.

Kruijswijk odjíždí, aby donutil Ineos pracovat.

Když Španělovi v dresu Ineosu totálně došlo, nastoupil Bernal, dojel Kruijswijka, ale utrhl jen Bennetta a Contiho. Jelikož se ale vepředu začalo taktizovat – zkusil to sice Mollema, co kdyby náhodou, ale kdepak, za zády Rogliče - oba se zase hlavně zásluhou Bennetta vrátili do čela. A Bennet neotálel a hned na špic. A zase urputné tempo!

Bernal jako jediný z Ineosu konkuroval borcům Jumbo-Visma. Ale na týmový výkon soupeřů ani Rogliče nestačil.

Náročnost etapy umocňovalo vedro. Detail na prosolený dres Bernala byl výmluvný. Za první skupinou se v závěrečném stoupání utvořila pětice, v níž byli Aru (UAE), Almeida, Castroviejo, Herrada a náš Jan Hirt (CCC)! A dokázali postupně stáhnout náskok vedoucí šestky na 12 sekund!

Poslední dva kilometry jel vysoké tempo na čele vedoucí skupiny Kruijswijk. Za ním Bernal, který se s přibližujícím se cílem snad každou vteřinu ohlížel na za ním jedoucího Rogliče, aby ho nepřekvapil nástupem. Na rozdíl od Bernala působil Roglič naprosto klidně. A měl proč. První se ale pokusil zvednout Mollema, jenže při nástupu buď utrhl pedál, nebo kufr, nebo ho postihla jiná smůla, prostě už nemohl šlapat.

Když pak nastoupil Roglič, mohl se Bernal kroutit na bicyklu, jak chtěl, ale byl bez šance! A třetí příčku nakonec vybojoval v etapě nezlomný Conti. Čtvrtý dokončil Quintana, který po celou dobu vypadal velmi dobře. Jel klidně, s přehledem, bez viditelné krize, žádný nástup ani tempo ho nepřekvapilo.

Roglič a Bennett mají důvod k radosti: skvělý týmový výkon, vítězství v etapě a žlutý dres před poslední etapou.

A Jan Hirt? 10. místo 19 sekund za Rogličem! A posun na celkové 9. místo mezi naprostou vrchařskou elitu! Bravo!

Jan Hirt zvládl dnešní etapu skvěle!

Do Tour de France je ještě kus cesty. Tak doufejme, že Jumbo nevystřílí svůj arsenál předčasně. Zatím vypadají fantasticky. Jak známo každý den nemusí být posvícení, tak uvidíme zítra v nejtěžší poslední etapě tohoto tříetapového závodu, při níž pojedou cyklisté přes dvě jedničky (11,5 km a 8% + 6,1 km a 9,1%) a do cíle pak na Gran Colombier (17,8 km a 7,0%).