Quintana je v současné době v Kolumbii, ale jeho cílem je návrat do Evropy v polovině července. Ačkoli mezinárodní lety do a z Kolumbie byly uzavřeny do 31. srpna, kolumbijská cyklistická federace pracuje na plánech na zajištění zvláštního charterového letu, který umožní profesionálním jezdcům návrat do Evropy během letních měsíců. 

Hlavním cílem třicetiletého cyklisty je samozřejmě Tour de France, kterou absolvoval během své kariéry celkem šestkrát a z toho třikrát stanul na stupních vítězů. Nikdy se mu ale neslavnější cyklistický závod nepodařilo, na rozdíl od italského Gira a španělské Vulety, vyhrát. Naposledy loni zde dokončil na 8. místě, když si Movistar zjevně nedokázal dobře poradit s taktikou tří lídrů, o čemž svědčí i celkové 6. místo Landy a 9. Valverdeho. 

I to byl určitě jeden z důvodů, proč na tři sezóny počínaje letošním rokem podepsal francouzskému prokontinentálnímu Arkéa-Samsic, v jehož dresu závodí i další skvělí borci, jako je vrchař a etapový jezdec Waren Barguil či sprintér Nacer Bouhanni, a kam s Nairem přišel letos i jeho bratr Dayer a skvělý superdomestik Winner Annacona. 

A o tom, že mu přestup přišel náramně k duhu, vypovídají jeho jarní výkony a výsledky. Nejprve byl 2. (ITT) a 4. na hvězdami nabitém kolumbijském šampionátu, a poté už řádil výhradně v domovině svého nynějšího týmu, ve Francii. 

Postupně ovládl Tour de La Provence, když ostatní soupeře doslova deklasoval oslňujícím výkonem na Mont Ventoux (1:28 před prvními pronásledovateli), aby o pár dnů později vyhrál obdobným způsobem Tour des Alpes Maritimes et du Var, kde si vítězství zajistil výhrou na Col d´Eze, kam dorazil o 40 sekund dříve než početná skupina ostatních vrchařů.

O lepší výsledek, než je 6. místo v celkovém pořadí, pak přišel při Paris-Nice pouze tím, že se v jedné z větrných etap nedostal při terezínech do první skupiny. Přesto o své famózní formě přesvědčil vítězstvím na La Colmiane, kde na druhého v cíli najel 46 sekund. Tyhle výkony - byť samozřejmě co je v úvodu sezóny, nemusí být při Tour - ho pasovaly mezi hlavní favority Staré dámy. 

"Vždycky mám silnou motivaci být na Tour a uspět. Letos jsem měl dobrý začátek sezóny a doufám, že se znovu vrátím na pódium," řekl novinářům Quintana, který si sice uvědomuje, že nebude mít takovou týmovou sílu, zvláště v horách, jako Ineos, Jumbo-Visma či Astana, ale věří, že i tak je schopen ukázat minimálně stejnou formu, jako v jarních zvodech: „Půjdeme krok za krokem a uvidíme, jak se vše vyvine.“ 

Co se týče soupeřů, je přesvědčený, že Ineos bude schopen při Tour zvládnout ambice tří lídrů Bernala, Froomeho a Thomase, přičemž favorizuje svého krajana Egana Bernala. Ani není názoru, že by Froome opustil Ineos před Grand Départ v Nice 29. srpna. 

Jestliže vidí jako hlavního favorita Tour Bernala, pak pro Giro tipuje jako jedničku Nibaliho a pro Vueltu snad Valverdeho. A favority mistrovství světa si netroufá nyní odhadovat, jelikož podle jeho slov se do té doby proběhne mnoho závodů a forma jednotlivých lidí se teprve vyvrbí.  

Pokud by se této 167 cm měřící a 59 kg vážící v Kolumbii mimořádně vážené persóně podařilo navázat na jarní formu, pak by jeho souboj s lídry silnějších týmů mohl být opravdu mimořádně napínavou podívanou!