Včerejší etapa hodně protřídila peloton. Ukázala se natolik náročnou, že startovní pole dojíždělo do cíle hodně potrhané. A ještě více se vykrystalizovali jednotlivci a týmy podle aktuální výkonnosti.

Etapu nejlépe zvládly tři týmy, které se výrazně oddělily od zbytku startujících: Nippo, Androni a Eritrea. Do první patnáctky celkového pořadí měly po etapě po třech a Androni dokonce po čtyřech jezdcích.

Nippo mělo vedoucího závodníka Ghirmaye, který byl zároveň nejlepším mladíkem (v dubnu mu bude 20 let!). A Eritrea měla druhého muže v pořadí i mezi mladíky (Mulubrhanovi bylo v listopadu 20), dres nejlepšího vrchaře (Yemane) a vedla soutěž týmů.

Nový vedoucí závodník po 3. etapě Biniyam Ghirmay (Nippo Delko)

Značný hendikep před etapou zaznamenal Israel, kterému v důsledku pádu v závěru předešlé etapy nenastoupil na start Ávila. Schelling a Gebremedhin sice patří mezi nejlepší, ale zbylí dva z týmu výkonnostně nestačí.

Týmu Terengganu také do etapy nenastoupil jeden z papírových favoritů Eyob, a protože zbytek týmu je výkonnostně slabší, zůstal Quintero osamocen, ovšem na 3. místě celkového pořadí. Nedostatečnou výkonnost tu kupodivu prokazuje i sestava Total Direct, lídr zkušený Tarramae uzavíral první patnáctku a ztrácel už 1:43 min. A úplně propadl tým Vino-Astana. V etapě dojel jako nejlepší z týmu ve žlutém Fedorov, ovšem se ztrátou více jak 4 minut a sesunul se až na 26. pozici.

3. etapa: 4. Tesfatsion (Eritrea), 7. Quintero (Terengganu), 6. Schelling (Israel), 5. Díaz (Neippo)

Dnes čekala závodníky extrémně 206 km dlouhá etapa, při níž nastoupali 4.280 výškových metrů!

I dnes se poměrně brzo podařil únik dne. Tentokrát byl ale velmi početný, bylo v něm až 20 lidí. Většina týmů, které tu mají nejvyšší ambice, tu měla zastoupení v podobě domestiků. Jenže v dresu Eritreje tu byl Natnael Tesfatsion, který před etapou ztrácel na 4. místě pouhých 18 vteřin na vedoucího závodníka.

Ještě před polovinou etapy se peloton začal snažit náskok uprchlíků, který se jednu chvíli vyšplahal až k 11 mniutám, stahovat a zpočátku se mu to i dařilo. Největší zásluhu na tom měl tým Androni a tým Nippo dokonce za stejným účelem stáhl ze skupiny utečenců srbského mistra Rajoviče.

Jenže v závěrečné čtvrtině etapy se stavěly cyklistům do cesty dvě mimořádně náročná stoupání, a tady se početní výhoda pelotonu uplatňovala obtížněji. Navíc vepředu se mohutně závodilo, skupina se postupně redukovala, až na čele zbyli pouze tři závodníci.

Ke smůle všech favoritů celkového pořadí byl mezi nimi i Tesfatsion, který navíc etapu i vyhrál. Skupina hlavních favoritů dorazila se ztrátou téměř 5 minut, takže tento mladý Eritrejec má zaděláno na celkové vítězství už čtyři etapy před koncem závodu. Má mimořádně velký náskok na ostatní favority, kolem sebe jeden z nejsilnějších týmů a sám je ve vynikající kondici.

Lednový Amissa Bongo prohrál o vteřinu až v poslední etapě a v tomto etapáku dojel v zatímních čtyřech etapách nejhůře sedmý! Mimořádný talent, po kterém by příští rok měly sáhnout World Tour týmy, přičemž nejlogičtější by to bylo v případě týmu Romana Kreuzigera, za jehož rozvojový tým nyní Tesfatsion jezdí.

Pro zajímavost si udělejme přehled afrických závodníků ve World Tour (4) a ProTour (2) týmech. A vynechme přitom závodníky JAR, kteří jsou obvykle bílé pleti:

Eritrea: Merhawi Kudus (Astana), Natnael Berhane (Cofidis), Amanuel Ghebreigzabhier (NTT), Biniyam Ghirmay (Nippo)

Etiopie: Tsgamu Grmay (Mitchelton), Mulu Hailemichael (Nippo)