18,75 km dlohá časovka s jedním dlouhým stoupáním vyhovovala výborným vrchařům, specilisté na časovky se tentokrát neprosadili, což se dá říct také o Josefu Černém (Soudal Quick-Step). Vítěz prologu zajel 19. nejlepší čas se ztrátou 41 sekund na Juana Ayusa (UAE Emirates). První polovina časovky byla do kopce, a druhá převážně ve sjezdu, takže výsledky na mezičase a v cíli se dost lišily. 

Ve stoupání byl nejlepší Adam Yates (UAE Emirates), který byl o jedinou sekund lepší než Matteo Jorgenson (Movistar). Jezdci UAE Emirates a Movistaru časovce dominovali, protože třetí nejlepší čas na mezičase držel s odstupem 5 sekund Ayuso, o další sekundu horší byl čtvrtý Finn Fisher-Black (UAE Emirates) a 10 sekund ztrácel domácí Gino Mäder (Bahrain Victorious). Naopak specialisté na časovky se ve stoupání spíš trápili, mezi nejlepší se nedostal mistr světa Tobias Foss (Jumbo-Visma), ani lídr Romandie Ethan Hayter (Ineos Grenadiers).

Síly si skvěle rozvrhl Američan Jorgenson. Lídr Movistaru proletěl technickým dojezdem v Châtel Saint-Denis a o 14 sekund překonal dosavadní nejlepší čas svého krajana a týmového kolegy Willa Barty. Jorgensonův výkon ve sjezdu byl tak dobrý, že Yates na něj v cíli ztratil 12 sekund a zdálo se, že ho nemůže nikdo překonat. Jenže Ayuso byl v techickém sjezdu ještě o něco odvážnější a agresivnější a do cíle se přiřítil v čase o 5 sekund lepším.  

Jorgensonovi nezbylo nic jiného, než spolknout těsnou porážku. Foss a Hayter mladého rodáka z Barcelony neohrozili a Ayuso si připsal své první vítězství na úrovni WorldTour. Jeho výkon je velmi překvapivý, protože od začátku roku měl velké bolesti šlach, které na kole stále cítí a Romandie je jeho úplně prvním závodem v roce 2023. Největší talent španělské cyklistiky od dob Alberta Contadora je také novým lídrem celkového pořadí. Má náskok 18 sekund před Jorgensonem a 19 sekund před Fossem. 

Překvapený výsledkem byl i sám Ayuso. "Když jsem se dozvěděl, že bojuji o vítězství, jel jsem opravdu naplno dolů," řekl v cíli. 

O celkovém pořadí se rozhodne už zítra, v cílovém výjezdu 4. etapy na Thyon 2000 (20,9 km, 7,6 %). Zda bude Ayuso schopný ubránit dres před silným Jorgensonem a dalšími soupeři se teprve uvidí. Tým UAE Emirates má v záloze zkušeného Adama Yatese, který na pátém místě ztrácí 30 sekund. Fisher-Black na sedmém místě ztrácí 34 sekund. Hned dva lídry má také Bahrain Victorious. Damiano Caruso zvládl časovku nečekaně dobře a ztrácí 32 sekund na Ayusa. Mäder má odstup 41 sekund.  

Sám Ayuso si nevěří: "Cítím se sice lépe, ale nohy jsou den ode dne horší. Formu zatím opravdu nemám." Španěl doufá, že mu vydrží zdraví. "Ale pokud to půjde tak, jak to jde, budu velmi šťastný. Každým dnem je to o něco lepší, i když jsem opravdu na hranici možností."