Jsou cyklisté, kteří za sezónu vyhráli hodně závodů, ale sprinteři to rozhodně nejsou. Mluvíme o Pogačarovi a Rogličovi. Ale jsou i tací, kteří vyhráli hodně závodů, ale jen část z nich byla z početnější skupiny. Tady máme na mysli například Wout van Aerta i Mathieu Van der Poela. No a pak jsou cyklisté podobní předešlým dvěma, kteří jsou častěji určeni týmy jako lídři hromadných dojezdů, ale jsou schopni i samostatné akce. Sem bychom mohli zařadit například Petra Sagana nebo Sony Colbrelliho.

My dnes budeme brát jako kritérium v úvahu pouze závody, které končily hromadným dojezdem nebo alespoň koncovkou početnější skupiny. Ovšem nikoli při dojezdu na kopec.

Wout Van Aert vítězí v závěrečné etapě Tour de France před Philipsenem a Cavendishem

Nyní tedy už stačí zadat kritérium hodnocení. Můžeme například obodovat prvních deset míst v jednorázových závodech nebo v jednotlivých etapách, body sečíst a hotovo. Jenže koho, včetně samotných závodníků, „zajímá“ desáté místo. Všichni vědí a vyjadřují se ve smyslu, že "vítěz bere vše".

Takže bychom mohli sečíst počet vítězství a máme toho nejlepšího. Opět je tu „jenže“: jednotlivé závody se liší zařazením do kategorie UCI a této kategorii pak odpovídá konkurence. Takže výhra v závodě nejvyšší kategorie UWT má určitě jinou hodnotu než na závodě kategorie „1“. 

Krom toho, do kategorie UWT jsou zařazeny i tři Grand Tour. A vítězství v některé z etap těchto tří největších závodů má vyšší „obchodní“ hodnotu než například na týdenních etapácích.

Takže s ohledem na výše řečené zkusme toto: vezměme v úvahu jen vítězství. Ale za vítězství na Grand Tour dejme 4 body, za prvenství na dalších závodech UWT 3 body, za výhru na závodě „Pro“ 2 body a za vítězství na závodě kategorie „1“ bod 1.

Mark Cavendish vítězí ve 13. etapě Tour de France před Philipsenem a Morkovem

1. Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep): 28 bodů (10 vítězství). 

Mark si nejlepší pozici v této statistice zasloužil především 4 etapami na Tour de France! Dalších 6 závodů, v nichž uspěl v hromadném dojezdu, byly kategorie „Pro“.

2. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix): 21 bodů (10 vítězství)

Jasper vyhrál dvě etapy na Vueltě. Do kategorie UWT patřil i Eschborn-Fankfurt. A k tomu přidal 4 závody "Pro" a 2 z kategorie „1“.

Jasper Philipsen vítězí v 5. etapě Vuelta a Espaňa před Jakobsenem a Dainesem (DSM)

3. Tim Merlier (Alpecin-Fenix): 20 bodů (10 vítězství)

Tim uspěl po jedné etapě na Giru i Tour. Vyhrál i dvě etapy na Benelux Tour (UWT). A přidal jeden závod „Pro“ a čtyři „jedničky“.

4. Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep): 19 bodů (7 vítězství)

Fabio se vrátil po těžkém zranění ve velkém stylu, což korunoval třemi etapami na Vueltě! Třikrát projel první přes cílovou čáru v závodě „Pro“ a jednou „1“.

Fabio Jakobsen vítězí v 16. etapě Vuelta a Espaňa před Meeusem (Bora-hansgrohe) a Trentinem (UAE)

4. Wout Van Aert (Jumbo-Visma): 19 bodů (7 vítězství)

Wout má na kontě vítězství více (13), ale ne všechna splňují výše uvedená kritéria. Zejména početnost skupiny, s kterou se bylo nutno vypořádat. V klasickém sprintu vyhrál především poslední etapu Tour. Do nejvyšší kategorie spadá také etapa na Tirrenu a dvě klasiky Gent-Wevelgem a Amstel Gold Race. Přidal ještě tři výhry v kategorii „Pro“.

6. Caleb Ewan (Lotto Soudal): 18 bodů (6 vítězství)

Nejpyšnější může být na dvě etapy na Giru. Dalšími cennostmi jsou etapy na UAE a Benelux Tour. Konečného počtu se dočkal započtením dvou závodů „Pro“.

Caleb Ewan vítězí v 5. etapě Giro d´Italia před Nizzolem (Qhubeka-NextHash) a Vivianim (Cofidis)

7. Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep): 17 bodů (7 vítězství)

Sam se letos žádné Grand Tour nedočkal. Ale dokázal 5x bodovat na závodech nejvyšší kategorie: dvě etapy na UAE Tour, dvě na Paris-Nice a klasika Brugge-DePanne. Do sedmičky doplnil dvě etapy na Algarve (2.Pro).

8. Arnaud Démare (Groupama-FDJ): 16 bodů (9 vítězství)

Arnaud se radoval sice v zajímavém počtu, jenže chybí vítězství v nejvyšší kategorii: pouze 7x „Pro“ a 2x „1“.

9. Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious): 12 bodů (7 vítězství)

Phil je skvělý čistokrevný sprinter, ale letos se prosadil jen jednou v kategorii UWT. To když vyhrál 1. etapu Okolo Polska. Dalších šest prvenství je rovnoměrně rozděleno mezi kategorie „Pro“ a „1“.

Peter Sagan vítězí v 10. etapě Giro d´Italia před Gaviriou (UAE) a Cimolaiem (Israel)

10. Peter Sagan (Bora-hansgrohe): 10 bodů (3 vítězství)

Nejcennější je etapa na Giru. Počítají se i etapy na Katalánsku a Romandii (oboje UWT).

10. Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious): 10 bodů (4 vítězství)

I Sony projel cílem na prvním místě víckrát (8), kritéria však splňují jen tři vítězství z kategorie UWT: etapa na Romandii a Critériu du Dauphiné a především Paris-Roubaix. Memorial Marca Pantaniho (1.1) už byl jen třešničkou na dortu.

Sonny Colbrelli vítězí v 3. etapě Critéria du Dauphiné před Aranburem (Astana) a McNultym (UAE)