Během "desítkových let" se objelo 30 třítýdenních závodů, 50 monumentálních klasik, 10 světových šampionátů, 2 olympijské závody a obrovské množství závodních dní a kilometrů. Spočítali jsme úspěchy největších hvězd mezi lety 2010 a 2019 a vybrali 20 nejlepších. Z těchto 20 závodníků jsme vybrali první desítku a mezi nimi můžete hlasovat o nejlepším cyklistovi desetiletí. Kdo se dostal do Top 10 podle RoadCycling.cz? 

10. Bradley Wiggins (Velké Británie)

První britský vítěz Tour de France měl velký vliv na světovou cyklistiku. Byl prvním špičkovým lídrem dominující sestavy Sky. Wiggins byl už dlouho velkou hvězdou dráhových závodů, když se rozhodl zcela změnit svou postavu a zaměření. Špičkový časovkář a tempař se během docela krátkého období stal kvalitním vrchařem a favoritem Tour de France. Vyhrál ji v roce 2012, ale přidal i další velké úspěchy, dvakrát vyhrál Critérium du Dauphiné, Paříž - Nice, Kolem Romandie, Kolem Kalifornie a stal se olympijským i světovým šampionem v časovce.  


9. Nairo Quintana (Kolumbie)

Nairo Quintana je možná nejvíce kritizovaným závodníkem současnosti a mužem, o kterém se mluví jenom jako o nenaplněném talentu a zcela se přitom opomíjejí obrovské výsledky, kterých dosáhl. Je pravda, že se v posledních letech o něco zhoršil, ale od svého debutu ve WorldTour v roce 2012 vyhrál Giro d´Italia, Vueltu, dvakrát Tirreno - Adriatico, dvakrát Kolem Burgosu a etapáky Kolem Romandie, Kolem Katalánska a Kolem Baskicka. Ale hlavní jsou jeho výkony na Grand Tours. Objel jich 14 a z toho jedenáctkrát dojel v první desítce, osmkrát mezi prvními čtyřmi, šestkrát stál na pódiu a vyhrál 8 etap. To prostě není žádná promarněná příležitost, ale skvělá kariéra, která zdaleka nekončí. 


8. Mark Cavendish (Velká Británie)

Pravděpodobně nejlepší sprinter historie získal svá první velká vítězství (Sanremo, etapy Tour) už v předchozím desetiletí, ale úspěšný byl především mezi lety 2010 a 2016. Za tu dobu stihl 94 vítězství, 20 etap na Tour, 10 na Giru, 3 na Vueltě, zelený dres na Tour a byl mistrem světa. 


7. Alberto Contador (Španělsko) 

Kdyby všech svých velkých vítězství dosáhl v tomto desetiletí, snadno by se dostal do první trojky, ale počítáme úspěchy až od roku 2010 a od té doby Alberto Contador vyhrál dvakrát Vueltu, jednou Giro, dvakrát Baskicko, Tirreno - Adriatico a Paříž - Nice. Také byl jedním z nejzajímavějších cyklistů, který se nebál útočit a například jeho triumf v etapě Vuelty do Fuente Dé byl jedním z nejlepších okamžiků za dlouhá léta.   


6. Fabian Cancellara (Švýcarsko)

Jeden z nejlepších klasikářů historie podobně jako Alberto Contador sbíral první velká vítězství už v předchozím desetiletí. Na většinu velkých triumfů ale dosáhl po roce 2010. Až od tohoto roku se plně přeorientoval ze specialisty na časovku na famózního klasikáře. Třikrát vyhrál Kolem Flander, dvakrát Paříž - Roubaix, třikrát vyhrál klasiku E3 Prijs a také pokračoval v triumfech na časovkářském speciálu, stal se mistrem světa i olympijským šampionem. 


5. Alejandro Valverde (Španělsko)

Devětatřicetiletý Alejandro Valverde profesionálně závodí od roku 2002. Svou dlouhou kariéru podruhé odstartoval po trestu za doping v roce 2012 a rozhodně se nezhoršil. Stal se mistrem světa, dvakrát vyhrál monument Lutych - Bastogne - Lutych, čtyřikrát Valonský šíp, dvakrát Katalánsko, pětkrát Andalusii, San Sebastian, stál na pódiu všech třech Grand Tours a dosáhl na 67 vítězství, což je u vrchaře neuvěřitelné číslo. 


4. Philippe Gilbert (Belgie)

Philippe Gilbert je podle nás nejlepším ryzím klasikářem za posledních deset sezón. Rozhodně je nejvšestrannější. Stal se mistrem světa, ovládl Kolem Lombardie, jednou vyhrál Lutych - Bastogne - Lutych a čtyřikrát Amstel Gold Race, ale dokázal se později změnit na závodníka pro dlážděné klasiky a vyhrál Kolem Flander a Paříž - Roubaix. V tomto je Philippe Gilbert opravdu výjimečný. 


3. Peter Sagan

Je nejlepší slovenský sportovec historie v našem žebříčku příliš nízko? Patří až na vrchol? Možná ano, ale konkurence je obrovská. Peter Sagan je možná největší osobností uplynulého desetiletí ve světě závodní cyklistiky. Mezi profesionály vstoupil v roce 2010 a od té doby nepřestává vítězit. Stal se třikrát mistrem světa, vyhrál Kolem Flander, Paříž - Roubaix, 7 zelených dresů na Tour de France, 16 etap Grand Tours a připsal si celkem 116 vítězství. A ještě mu nebylo ani 30 let.


2. Chris Froome (Velká Británie)

Rozhodnout se mezi prvním a druhým místem nebylo snadné. Chris Froome tento souboj nakonec prohrál, ačkoliv v přímém boji na silnici je většinou úspěšnější. Britský cyklista je nepochybně nejlepším specialistou na Grand Tours v uplynulých deseti letech. Vyhrál čtyři Tour de France, dvě Vuelty a Giro d´Italia. Je symbolem nové éry, největší hvězdou týmu Sky/Ineos a nejlepším britským cyklistou historie.


1. Vincenzo Nibali (Itálie)

Co tedy rozhodlo ve prospěch Vincenza Nibaliho? Proč je právě on nejlepším cyklistou desetiletí? Všestrannost. Nejlepší závodníci historie byli dobří na Grand Tours i v monumentálních klasikách a Nibali k nim má ze současných cyklistů nejblíže. Dvakrát vyhrál Giro, jednou Tour a Vueltu, jedenáctkrát se podíval na pódium třítýdenních závodů (čtrnáctkrát v TOP 10), ale dokázal také vyhrát dvě Lombardie a majstrštykem bylo vítězství na Milán - Sanremo. Zatímco Froome, Contador, Quintana, Wiggins a další nikdy v jednorázových závodech nezářili, Nibali dokázal skloubit odlišné závody a často vítězí ve velkém stylu.  

Do druhé desítky jsme zařadili tyto jezdce (bez pořadí): Tom Boonen, John Degenkolb, Cadel Evans, André Greipel, Marcel Kittel, Alexander Kristoff, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin, Joaquin Rodriguez, Greg Van Avermaet.


Statistika

30 Grand Tours:

7x Chris Froome
4x Vincenzo Nibali
3x Alberto Contador
2x Nairo Quintana
1x Fabio Aru, Andy Schleck, Geraint Thomas, Egan Bernal, Richard Carapaz, Primož Roglič, Simon Yates, Bradley Wiggins, Tom Dumoulin, Ryder Hesjedal, Ivan Basso, Chris Horner, Michele Scarponi, Cadel Evans

(10x Velká Británie, 7x Itálie, 3x Španělsko, 3x Kolumbie, 1x Lucembursko, Nizozemsko, Ekvádor, Kanada, Austrálie, Slovinsko, USA)

50 monumentů:

5x Fabian Cancellara
4x Philippe Gilbert 
3x Vincenzo Nibali
2x Peter Sagan, Alexander Kristoff, John Degenkolb, Dan Martin, Tom Boonen, Joaquin Rodríguez, Alejandro Valverde, Simon Gerrans, Niki Terpstra
1x Julian Alaphilippe, Thibaut Pinot, Arnaud Démare, Bob Jungels, Jakob Fuglsang, Esteban Chaves, Oliver Zaugg, Wout Poels, Alexander Vinokurov, Maxim Iglinskij, Oscar Freire, Gerald Ciolek, Matthew Goss, Michal Kwiatkowski, Greg Van Avermaet, Matthew Hayman, Johan Vansummeren, Nick Nuyens, Alberto Bettiol, Bauke Mollema

(9x Belgie, 6x Švýcarsko, 5x Španělsko, 4x Nizozemsko, 4x Itálie, 4x Austrálie, 3x Francie, 3x Německo, 2x Slovensko, 2x Norsko, 2x Irsko, 2x Kazachstán, 1x Polsko, Dánsko, Kolumbie, Lucembursko)

10 Mistrovství světa:

3x Peter Sagan
1x Mads Pedersen, Alejandro Valverde, Thor Hushovd, Michal Kwiatkowski, Rui Costa, Philippe Gilbert, Mark Cavendish
(3x Slovensko, 1x Dánsko, Španělsko, Polsko, Norsko, Belgie, Velká Británie, Portugalsko)

Časovka: 

4x Tony Martin 
2x Rohan Dennis
1x Tom Dumoulin, Vasil Kirijenka, Bradley Wiggins, Fabian Cancellar

2 Olympijské hry:

Alexander Vinokurov, Greg Van Avermaet

Časovka:

Bradley Wiggins, Fabian Cancellara