Giro ďItalia načíná druhou stovku velice kontroverzním ročníkem. Poprvé se startuje na jiném kontinentu, navíc v politicky problematickém Izraeli a aby toho nebylo málo, mezi startujícími je Chris Froome, jeden z největších favoritů a zároveň persona non grata, kvůli vyšetřování podezření z dopingu. Problém s bezpečností je v Izraeli nepravděpodobný, ale možnost zpětného vyškrtnutí Chrise Frooma z výsledků stále existuje. Doufejme, že se letošní výsledky měnit nebudou, nikdo nechce opakování roku 2011, kdy zvítězil Alberto Contador, ale později bylo vítězství uděleno Michele Scarponimu. Chris Froome v následujícím výběru deseti největších favoritů figuruje také. 

Tom Dumoulin 

Obhájce vítězství se letos zatím trápí, ale to asi není příliš podstatné. Důležitá bude forma v průběhu Gira a to zejména v kopcích. Loňský ročník Dumoulinovi vyhovoval víc, letos se jede jen 44 kilometrů časovek, nejdříve 10 kilometrů v Jeruzalémě a v 16. etapě 34 kilometry mezi Trentem a Roveretem. Loni měl k dispozici 70 kilometrů individuálních časovek a rozhodující rozdíly udělal v nich. Navíc loni byl jediným opravdu kvalitním časovkářem mezi jezdci v popředí. S Chrisem Froomem to bude mít těžší. 

Dumoulin patří k největším kandidátům na vítězství, ale opravdu jednoznačného favorita letošní Giro nemá. 

Počet startů na Giru: 2

Nejlepší umístění: 1. 

Etapové vítězství: 3

Klíčový domestik: Laurens Ten Dam


Thibaut Pinot

Je zajímavé, jak Thibautu Pinotovi italské závody svědčí. V Itálii vítězí, pociťuje menší tlak a mnohem více si závodění užívá. Proto se po roce vrací na Giro, ačkoliv pro tým Groupama-FDJ je rozhodně důležitější Tour de France. 

Jenže Pinot chce vyhrát Grand Tour a na Giru cítí největší šanci. Loni debutoval a skončil čtvrtý celkově a vyhrál jednu etapu. Z favoritů má nejlepší formu, ovládl náročný etapák Tour of the Alps, kde si poradil i s převahou jezdců Astany. V porovnání s Chrisem Froomem a Fabiem Aruem byl mnohem lepší. Umí zajet i časovku, proto se nemusí těchto etap bát, ale kratší distance mu rozhodně přijde vhod. Podstatné pro něj je eliminovat špatné dny, být stabilní po celé tři týdny a útočit. Je černým koněm letošního ročníku. 

Počet startů na Giru: 1

Nejlepší umístění: 4. 

Etapová vítězství: 1

Klíčový domestik: Sébastien Reichenbach


Chris Froome 

Zvládne Chris Froome stres a tlak okolí a vyhraje poprvé Giro ďItalia? To je největší otázka. A předem na ní nelze odpovědět. Froome byl na jaře nevýrazný, nic nevyhrál, ani na Tour of the Alps nedokázal porazit své vážné soupeře pro Giro. Jenže podobně nezajímavý byl i loni před Tour de France, kde následně jednoznačně vyhrál. Froome je prostě nepředvídatelný. Pódium je pravděpodobné, ale jak moc ovlivnila kauza Salbutamol jeho přípravu, trénink a zejména psychiku se dozvíme až na Giru. 

Froome se každý rok na Tour de France opírá o nejlepší domestiky na světě. I na Giro míří velmi kvalitní sestava, mimořádně silný byl na Okolo Alp Kenny Elissonde, v kopcích by měli pomáhat také David de la Cruz, Sergio Henao a Wout Poels. 

Počet startů na Giru: 2

Nejlepší umístění: 32. 

Etapová vítězství: 0

Klíčový domestik: Kenny Elissonde 


Fabio Aru 

Italský šampión nemůže na Giro ďItalia chybět. Fabio Aru se po třech letech vrací na start závodu, který ho proslavil. Vyhrál zde už tři etapy, získal bílý dres a skončil celkově druhý a třetí. V roce 2016 byl Astanou donucen soustředit se na Tour, přednost dostal Vincenzo Nibali. Loni ho zastavilo zraněníva letos je zpět v novém dresu a s novými týmovými kolegy. 

Cílem Fabia Arua je konečné pódium a aspoň jedno vítězství v etapě, na celkové vítězství to asi nebude, vzhledem k dosavadní formě a konkurenci. 

Počet startů na Giru: 3

Nejlepší umístění: 2. 

Etapová vítězství: 3

Klíčový domestik: Darwin Atapuma 


Esteban Chaves

Další favorité, který se rád vrací na start Gira. Druhý muž ročníku 2016 loni experimentoval se závodním programem a vyzkoušel si Tour de France. Ale nesvědčilo mu to a letos se vrací k osvědčené kombinaci Giro - Vuelta. Chaves se před velkými akcemi vždy šetřil. Závodil málo, trénoval ve vysokohorském prostředí a přesto byl perfektně připravený. Jenže letos objel už tři etapové závody. Vyhrál Herald Sun Tour v Austrálii a jel Paříž - Nice a Kolem Katalánska. Příliš nezářil, bratři Yatesovi a Roman Kreuziger byli zatím o dost lepší, ale statistika výsledků na třítýdenních závodech svědčí v jeho prospěch. Dvakrát už se dostal na pódium Grand Tours a stejný cíl má i letos. Na vítězství mu však nevěříme. 

Počet startů na Giru: 2

Nejlepší umístění: 2. 

Etapová vítězství: 1

Klíčový domestik: Roman Kreuziger


Simon Yates 

Jedním ze dvou debutantů v našem výběru je Brit Simon Yates. Loňský vítěz bílého trikotu na Tour de France si Giro vyzkouší poprvé, v tandemu s Estebanem Chavesem. Těmto dvěma to klapalo na Vueltě 2016, Chaves skončil třetí a Yates šestý. Sestava týmu Mitchelton-Scott bude na Giru velmi kvalitní, kromě dvou lídrů jedou také Mikel Nieve, Jack Haig a zejména Roman Kreuziger. Australský celek bere Giro velmi vážně, umístění obou lídrů v top 10 je povinností, pódium cílem, vítězství snem. 

Počet startů na Giru: 0

Nejlepší umístění: -

Etapová vítězství: - 

Klíčový domestik: Roman Kreuziger


Miguel Angel Lopez 

Astana je letos v etapových závodech patrně kolektivně nejsilnějším týmem. Jenže Kazachům chybí spolehlivý lídr. Jedničkou bude Kolumbijec Miguel Angel Lopez, mimořádně talentovaný cyklista, kterému však stále chybí zkušenosti a v první desítce na Grand Tour byl jednou, loni na Vueltě. Lopeze v kariéře brzdí pády a zranění, ale před letošním Girem je připraven velmi dobře. Lopeze zdobí ostrý nástup a dobrý spurt, umí vyhrávat etapy a to také bude jedním z cílů. Reálné je umístění v první pětici, pódium možná bude příliš náročný úkol. Musí využít síly svého týmu. 

Počet startů na Giru: 0

Nejlepší umístění: -

Etapová vítězství: -

Klíčový domestik: Jan Hirt


Domenico Pozzovivo

Jednoznačně nejzkušenější z favoritů. Domenico Pozzovivo už pětkrát dokončil Giro v první desítce celkového pořadí, ale nikdy nepřekročil páté místo a těžko si představit, že by se nyní, ve 35 letech podíval na stupně. Pozzovivo je spolehlivým lídrem, důvěru dostal i v týmu Bahrain Merida, ale není velkým šampiónem, doposud vyhrál jen jednu etapu. Opět je v dobré kondici, bude mít i kvalitní domestiky, takže první desítka je rozumným cílem, první pětka také není nemožná. 

Počet startů na Giru: 11

Nejlepší umístění: 5. 

Etapová vítězství: 1

Klíčový domestik: Konstantin Sivcov


George Bennett 

Novozélanďan George Bennett se postupně zlepšuje, velkým zlomem v jeho kariéře bylo vítězství na Kolem Kalifornie v loňském roce. Dokázal si, že může vítězit i ve velkých závodech. Už o rok dříve se poprvé prosadil do první desítky na Vueltě a nyní dostal od LottoNL Jumbo příležitost vést tým na Giru. Cílem je první desítka.  

Počet startů na Giru: 1

Nejlepší umístění: 121

Etapová vítězství: 0

Klíčový domestik: Robert Gesink 


Michael Woods 

Kanaďan Michael Woods by rád navázal na Rydera Hesjedala, svého krajana a předchůdce v týmu Jonathana Vaughterse, který Giro vyhrál v roce 2012. Vítězství Hesjedala bylo překvapením, vítězství Woodse by bylo šokující. Jenže Woods umí překvapit, dokázal to loni na Vueltě, kde dokončil na sedmém místě. Přitom to byl jeho teprve druhý třítýdenní závod. A letos dojel druhý na Lutych - Bastogne - Lutych. Formu tedy má a potenciál rozhodně taky. Polepší si ze sedmé příčky? 

Počet startů na Giru: 1

Nejlepší umístění: 38. 

Etapová vítězství: 0

Klíčový domestik: Joe Dombrowski


Ostatní

Seznam lídrů na celkové pořadí těmito deseti závodníky nekončí. O co nejlepší výsledek se budou snažit Davide Formolo, Gianluca Brambilla, Louis Meintjes, Ben Hermans, Patrick Konrad, Rohan Dennis, Nicolas Roche, Giulio Ciccone a další. 

Favorité Giro ďItalia: 

⭐⭐⭐⭐⭐ -

⭐⭐⭐⭐ Tom Dumoulin, Chris Froome, Thibaut Pinot

⭐⭐⭐ Fabio Aru, Esteban Chaves, Simon Yates

⭐⭐ Miguel Angel Lopez, Domenico Pozzovivo

⭐ George Bennett, Michael Woods

Foto Sirotti