One man show. Jinak se letošní světový šampionát nazvat nedá. Ačkoliv jsme sledovali zrod legendy, protože Evenepoel je poprvé mistrem světa ve stejném věku jako Eddy Merckx a navíc je historicky prvním vítězem Vuelty a mistrovství světa v jedné sezóně, samotný závod moc atraktivní nebyl. Hlavním důvodem je Evenepoelova převaha, ale také bizarní incident Mathieu van der Poela před startem závodu, slabá forma Tadeje Pogačara a týmové povinnosti Wouta van Aerta. Velký souboj největších hvězd současné cyklistiky jsme neviděli, přesto šlo o historickou událost.

Evenepoel byl precizní také takticky a soupeři mu naservírovali ideální příležitost. V podstatě zadarmo se dostal do velkého úniku pětadvaceti jezdců už 75 kilometrů před cílem. K ruce měl několik týmových kolegů, ale nikdo z největších soupeřů se do skupiny nedostal. Velký podíl na jeho titulu mají také Francouzi, kteří se snažili tvořit závod, byli nejaktivnější a odvezli skupinu s Evenepoelem na rozdíl minuty a půl od pelotonu. 

Evenepoel zkusil několikrát nastoupit, ale soupeři ve skupině byli ještě čerství a dokázali reagovat. Proto si radši počkal až na průjezd do dvou posledních okruhů, zrychlil na rovině a jako jediný dokázal zareagovat Alexej Lucenko z Kazachstánu. Lucenko se snažil udržet co nejdéle, ale už na začátku výjezdu na Mount Pleasant odpadl, aniž by Evenepoel viditelně zaútočil. Vítěz Vuelty zkušeného soupeře jednoduše urval z háku a pokračoval sám. 

Svůj náskok rychle navyšoval a poslední okruh už byl jen formalitou. Nikdo ho nemohl ohrozit, nikdo nebyl dost silný a odvážný. Do cíle dojel s náskokem téměř dvě a půl minuty a poprvé se stal mistrem světa v elitní kategorii, čtyři roky po velkém vítězství mezi juniory. V jedné sezóně dokázal vyhrát monumentální klasiku Lutych - Bastogne - Lutych, svou první Grand Tour, španělskou Vueltu a stal se mistrem světa. Vyhrát monument, Grand Tour a světový šampionát v jedné sezóně se podařilo jen třem cyklistům před ním, Alfredu Bindovi, Eddymu Merckxovi a Bernardu Hinaultovi. Těm nejlepším z nejlepších. 

Kukrle v dlouhém úniku 

Závod začal typicky bojem o dlouhý únik a zvykem už se stává, že si do něj naskočí také český reprezentant Michael Kukrle. Závodníka týmu Elkov Kasper doprovodili Jaka Primožič (Slovinsko), Simon Pellaud (Švýcarsko), Pier-André Coté (Kanada), James Fouché (Nový Zéland), Lukasz Owsian (Polsko), Emils Liepinš (Lotyšsko), Juraj Sagan (Slovensko), Scott McGill (USA), Guy Sagiv (Izrael) a Nicolas Sessler (Brazílie).  

Francouzi útočili už na Mount Keira 

Ale obvykle klidné sjíždění dlouhého úniku jsme tentokrát neviděli, protože francouzský tým začal závodit už v prvním dlouhém výjezd na Mount Keira. Pavel Sivakov držel vysoké tempo a zapojili se i další Francouzi. Z pelotonu se utrhla velká skupina, kde nechyběli favorité Pogačar a Van Aert. 

Pogačar byl ve skupině nezvykle aktivní, zrychlil už v prvním výjezdu na Mount Pleasant 195 kilometrů před cílem. Poněkud netakticky utrácel síly velmi daleko před koncem a v závěru se mu to rozhodně nevyplatilo. Skupina byla pelotonem dostižena zejména díky práci Němců a Pogačarova aktivita byla zbytečná.

Některým závodníkům se přesto podařilo ujet a dostihnout vedoucí skupinu. K vedoucí jedenáctce cyklistů se přidali Sivakov, Pieter Serry (Belgie), Samuele Battistella (Itálie) a dva Australané, Luke Plapp a Ben O’Connor. 

Španělé a Nizozemci na šichtě 

Poté se situace uklidnila a dlouhé desítky kilometrů se nic zajímavého nedělo. Náskok uprchlíků kontrolovali Španělé a později se přidali i Nizozemci. A dařilo se jim to, náskok postupně klesal. Snižoval se až do mety 76 kilometrů před cílem. Ve výjezdu na Mount Pleasant zaútočil Francouz Quentin Pacher a z balíku se oddělila početná skupina i s Evenepoelem. 

Byli to však Francouzi, kteří velmi rychle zařídili náskok jedné minuty, konkrétně především Florian Sénéchal. Francie měla v čelní skupině několik jezdců, včetně lídra Romaina Bardeta, ale Julian Alaphilippe, Christophe Laporte a Valentin Madouas zůstali v pelotonu. 

Situace vyhovovala především Belgičanům. Stan Dewulf pracoval a Evenepoel měl k ruce ještě Quentina Hermanse a vzadu Van Aert čekal na případné útoky soupeřů a spurt. Také ostatní silné země měly ve skupině své zástupce, ale nikdo z nich nebyl na Evenpoelově úrovni. 

Pogačar nedokázal nic předvést

Evenepoel nechtěl se svými útoky dlouho čekat. Jeho skupina sice dostihla vedoucí závodníky a náskok se dostal nad minutu a půl, přesto se ji snažil zmenšit už 60 kilometrů před cílem. 

V pelotonu mezitím nebyla vůle odstup stahovat a tak se 42 kilometry před cílem, ve výjezdu na Mount Pleasant, do čela posunul Pogačar a zkusil zrychlit. Nic se však nestalo a naopak sotva zareagoval na mnohem ostřejší nástup Madouase. Vše kontroloval silný Van Aert a nikdo neodjel.

Lucenko zachytil Evenepoela

V první skupině se průběžně nastupovalo, Alexej Lucenko zkusil skupinu roztrhat 38 kilometrů před cílem a Evenepoel ho musel sjíždět. Před nájezdem do posledních dvou okruhů zrychlil Evenepoel a jako jediný zareagoval právě Lucenko. 

A bylo rozhodnuto. Belgičan s Kazachem střídali a ujížděli ostatním uprchlíkům. Pronásledovala je čtveřice soupeřů: Lorenzo Rota (Itálie), Mattias Skjelmose (Dánsko), Pascal Eenkhoorn (Nizozemsko) a Mauro Schmid (Švýcarsko). 

Evenepoel utrhl Lucenka už 26 kilometrů před cílem a pokračoval sám. Lucenko držel druhé místo, za ním se střídali čtyři pronásledovatelé a trvalo jim hodně dlouho, než se k soupeři dostali. Stalo se to až za posledním výjezdem na Mount Pleasant.  Rota, Skjelmose a Schmid nejdříve utrhli Eenkhoorna a poté dojeli Lucenka. A začali taktizovat, což se jim stalo osudným. 

Peloton totiž hodně zrychlil, Van Aert a Alberto Bettiol (Itálie) zaútočili, dojížděli uprchlíky, ale nakonec je sjela početná skupina se sprintery. Eenkhoorn se mezitím vrátil do skupiny bojující o stříbro a pokusil se ji zaskočit, ale neúspěšně. O něco lepší byl Jan Tratnik (Slovinsko), který přijel zezadu o chvíli později. Skupinu objel a pokračoval do cílové rovinky. Jenže za ním už se řítil malý peloton a v posledních metrech před cílem Slovince dojel. 

Ve spurtu byl nejrychlejší Laporte před Matthewsem, čtvrtý skončil Van Aert a pátý Matteo Trentin (Itálie). Peter Sagan překvapil sedmým místem v cili. Zdeněk Štybar dokončil se ztrátou třech minut na 42. místě. Odvážný Kukrle projel cílem na 59. příčce a Jan Hirt nedokončil.