Vrchařská soutěž Tour de France dospěla do poměrně bizarní situace. O vítězi se možná rozhodne v individuální časovce, nebo dokonce až poslední den, v etapě do Paříže. Mezi prvními dvěma závodníky v celkovém pořadí je totiž rozdíl pouhých dvou bodů, ale reálně může vyhrát i průběžně třetí Primož Roglič. 

Richard Carapaz se díky dlouhému úniku v 18. etapě Tour dostal do vedení s celkovým počtem 74 bodů. Situaci mu ale zkomplikoval Tadej Pogačar, který ve stoupání Gliéres také bodoval a snížil rozdíl na pouhé dva body. Třetí Roglič má 67 bodů. V nabídce ještě je 12 bodů, takže čtvrtý Marc Hirschi se svými 62 body vyhrát teoreticky může, ale pravděpodobné to není. Teoreticky může vyhrát vlastně kdokoliv, pokud všichni výše postavení odstoupí, ale to nechme být. 

Rozhodující bude výjezd 1. kategorie na La Planche des Belles Filles. Zde se rozdává 10 - 8 - 6 - 4 - 2 a 1 bod. Ale protože je to časovka, nemůžou se udělovat prvnímu na vrcholu. A nebudou se dávat ani prvním v celé časovce, ale pouze se změří samostatné stoupání. Kdo bude nejrychlejší na posledních šesti kilometrech, získá 10 bodů. Stejně se postupovalo loni v úvodní časovce Giro d´Italia. Časovku sice vyhrál Primož Roglič, ale výjezd k bazilice San Luca zvládl nejrychleji Giulio Ciccone a oblékl modrý dres. 

Carapaz musí zvolit stejnou taktiku jako Ciccone. Rogliče a Pogačara v časovce porazí těžko. Ale pokud ušetří síly před stoupáním, po rovině nepojede naplno, může vyjet hodně rychle. A porazit oba. Nebude to vůbec snadné, strávil tři dny v horách v dlouhých únicích a určitě je extrémně unavený. Roglič a Pogačar budou mít navíc obrovskou motivaci a na La Planche des Belles Filles nepochybně vyjedou v dobrém čase. 

Může se stát, že po časovce na tom budou dva, nebo i tři závodníci stejně. A v takovém případě bychom mohli sledovat souboj o poslední vrchařskou prémii Cote de Beulle na začátku 21. etapy. Tradičně se na začátku poslední etapy nezávodí, ale když o něco půjde? Vrchol leží na 13. kilometru a protože je kopec zařazen do 4. kategorie, k dispozici bude jeden bod. I ten může rozhodnout.