Dnešní etapa byla se svými 232 km nejdelší z celého ročníku. Dlouhé etapy nebývají obvykle profilově nejnáročnější. Tato startovala v Hovdenu 765 metrů nad mořskou hladinou a skončila v Kristiansandu u moře. V cílovém místě se jely dva 10 km okruhy a na nich jedno 1,4 km dlouhé stoupání o průměrném sklonu 4,9%, obsahující 200 metrový úsek k 10%. Z jeho vrcholu scházelo do cíle ještě 4,5 km nejprve ve sjezdu a pak po rovině. Takže Kristoff (Intermarché), Pedersen (Trek-Segafredo), Hayter (Ineos) nebo Teunissen (Jumbo-Visma)?

Brzo po startu odjela šestice Shane Archbold (Bora-hansgrohe), Joel Nicolau (Caja Rural), Kamiel Bonneu (Sport Vlaanderen), Lucas Eriksson (Riwal), Frederik Muff (ColoQuick) a André Drege (Coop). Nicolau byl v úniku proto, že ve včerejším úniku získal dost bodů do vrchařské soutěže a po etapě zaostával za Evenepoelem o jediný bodík. A dnes minimálně tu první dnešní VP na 185. km by stihnout mohl. Stihnul, byl sice až 3., ale i tak mu získané 2 body stačily, aby se virtuálně do čela této soutěže posunul.

13 km před cílem bylo po úniku. Jen Bonneau to ještě 2 km zkoušel sólově. V posledním stoupání se tempa ujal Tobias Johannessen (Uno-X), ale na čáře vrchařské prémie ho lehce předjel Remco Evenepoel (Quick-Step) a už byl zase nejlepším vrchařem závodu. Po sjezdu vyrazil dopředu Nathan Van Hooydonck, ani on ale neuspěl.

Došlo na očekávaný spurt. Rameny do sebe šli natvrdo dva neústupní gladiátoři sprintů Alexander Kristoff (Intermarché) a Ethan Vernon (Quick-Step), z čehož profitoval Marco Haller (Bora-hansgrohe), který se pátého vítězství kariéry dočkal po dlouhých 7 letech.

V první desítce po dnešku došlo k jediné změně. Vypadl z ní Marco Brenner, 19ti letá naděje týmu DSM, který se neobjevil na startu etapy.

Remco Evenepoel i nadále vede průběžnou klasifikaci.