Společně s Jonasem Vingegaardem jsou považováni za dva nejlepší současné vrchaře. Jai Hindley na letošním Giro d'Italia předvedl skvělý výkon, dokázal zlomit Richarda Carapaze a díky svým vrchařským schopnostem a náskoku před závěrečnou etapou se nemusel obávat ztráty v individuální časovce ve Veroně. O dva roky dříve totiž také nastoupil v růžovém trikotu do závěrečné časovky, ale přišel o něj. Tao Geoghegan Hart byl v roce 2020 v chronometru silnější a zvítězil.

Proto nebyl po představení nového ročníku Gira moc spokojený. Pořadatelé se snaží nalákat dobré časovkáře s Remcem Evenepoelem v čele a proto do programu zařadili tři individuální jízdy proti stopkám. "To je asi o tři více, než bych chtěl. Budu na časovkách pracovat a snažit se, abych byl lepší. Určitě to pro mě není ideální, ale člověk nemůže vždycky dostat to, co chce," řekl pro SBS po prezentaci trasy. "Ale nejsem to já, kdo pořádá závod, takže to prostě beru tak, jak to přijde. V roce 2020 se jely tři časovky a stejně jsem byl druhý a myslím, že od té doby jsem se v časovkách také trochu zlepšil."

Přes 70 kilometrů časovek vyváží velmi těžké horské etapy. Ty by měly Hindleymu vyhovovat. Navíc předposlední etapa je sice časovka, ale dojíždí se na kopci Monte Lussari, do velmi strmého stoupání dlouhého sedm kilometrů. "Ta časovka na závěr se mi líbí. Na časovky do vrchu se v průběhu let tak trochu zapomnělo a přitom jsou vlastně docela fajn. Pokud vám v závěrečné časovce dojdou síly, může vás to stát celý závod. Myslím, že tyhle dvě etapy, devatenáctá a dvacátá, které přijdou po třech týdnech, budou dost zásadní."

"Je to jako každý rok na Giru, jsou to etapy, kde se může rozhodnout. Příští rok to nebude jiné. Bude to závod o přežití a v posledních dnech na to buď máte, nebo nemáte," dodává Hindley o Giru. 

Ve 26 letech už má na kontě jedno celkové vítězství a jedno druhé místo na Giro d'Italia a přitom ještě nikdy nejel Tour de France. To je docela neobvyklé. Hindley je jediný závodník, kterému se letos podařilo dojet v první desítce na dvou Grand Tours, kromě vítězství na Giru si dojel také pro desáté místo na Vueltě. To rozhodně nebyl pro závodníka jeho kvalit velký úspěch, ale poprvé v životě jel dva třítýdenní závody v jednom roce a mohlo by ho to opět výrazně posunout. 

Hindley předváděl excelentní vrchařské výkony už v roce 2020 a po přestupu do Bora - Hansgrohe se ještě zlepšil a získal také lepší týmovou podporu. Možná je načase vyzkoušet Tour de France. "Ještě jsem se nerozhodl a s týmem jsme o příštím roce zatím moc nediskutovali, takže těžko říct," přiznává k případnému debutu na Tour. "Nakonec bude záležet na tom, jaká bude trasa Tour, pak se uvidí. Ale jet Giro jako obhájce titulu je také něco zvláštního, to jsem ještě nikdy nezažil, takže to je také velký faktor rozhodování."

Týmu Bora - Hansgrohe se letos dařilo i na Tour, Aleksandr Vlasov dokončil na pátém místě celkového pořadí. Záležet proto bude i na zájmech ostatních lídrů. Přesto je Hindley největší nadějí německého týmu na vítězství na Tour a Vlasovovi by časovky na Giru mohly vyhovovat. Souboj Hindleyho s Jonasem Vingegaardem v nejlepší formě by byl nepochybně zajímavý. Australan a Dán se na Grand Tour ještě nepotkali.