Dojezd těžké horské etapy byl mnohem taktičtější, než se čekalo. V rovinatém úvodu etapy bylo těžké dostat se do dlouhého úiku, stabilní skupina se vytvořila až po 50 km a členy byli pouze jezdci WorldTour: Jhonatan Narvaez (INEOS Grenadiers), Stan Dewulf (AG2R Citroën), Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck), Nikias Arndt (Bahrain Victorious), Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty), Lluís Mas (Movistar), Luca Mozzato (Arkéa-Samsic), Kevin Vermaerke (DSM), Daryl Impey (Israel-Premier Tech) a nizozemský šampion Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny). Později se přidal také Gino Mäder (Bahrain Victorious).

Uprchlíky motivovalo nejen potenciální etapové vítězství, ale také prémie. Na vrchařských soupeřili Eenkhoorn s Calmejanem, v prvním dlohém výjezdu do Crans-Montany byl lepší Nizozemec, stejně jako v dalším stoupání, jenže Francouz měl bodový náskok z předchozí etapy a vzhledem k tomu, že vpředu úplně chyběl lídr soutěže Nickolas Zukowsky (Q36.5), byl to právě Calmejane, kdo si po etapě došel pro trikot nejlepšího vrchaře. 

Náskok uprchlíků nebyl před posledními stoupáními dost velký, aby mohli uvažovat nad vítězstvím v etapě. Závod končil čtyřmi různě dlouhými výjezdy, nejdříve cyklisté museli zdolat 7,8 km s průměrem 8,6 %, následoval krátký sjezd, téměř tříkilometrové stoupání, opět krátký sjezd a 4 km do kopce. Zde byla poslední prémie a do cíle zbýval psolední sjezd a krátký výjezd na cílovou pásku v Leukerbadu. 

Gallův útok Skjelmoseho nezajímal 

Už 20 km před cílem přišel rozhodující nástup Felixe Galla (AG2R Citroën). Týmový kolega Mickael Cherel mu rozjel útok a chvíli Rakušanovi pomohl také uprchlý Dewulf. Skupinu favoritů Gallův pokus nijak nerozhodil. Všichni čekali, zda zareaguje Mattias Skjelmose (Trek-Seggafredo), lídr celkového pořadí. Jenže mladý Dán neměl v dlouhéms toupání sil na rozdávání a raději jel opatrně a šetřil energií.

Zatímco Gall předjížděl zbylé uprchlíky a rychle se vzdaloval, ve skupině favoritů trpěl Juan Ayuso (UAE Emirates). Španěl odpadl, ale problémy měl také Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Mistr světa držel vlastní tempo a ve sjezdu se dokázal vrátit do skupiny. Zatímco Skjelmose se na čele skupiny neobjevil, jeho soupeři Pello Bilbao (Bahrain Victorious) a Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) udržovali tempo a tím pomáhali i Skjelmosemu. 

Gall před etapou ztrácel 1:07 na lídra závodu a už ve stoupání odstup zlikvidoval a rychlý byl i ve sjezdech. Za jeho zády se taktizovalo, nastupovalo a zpomalovalo a skupina vůbec nespolupracovala. Několikrát zaútočil Romain Bardet (DSM), pokaždé neúspěšně. Zkoušeli to také Bilbao a Kelderman. Jen Skjelmose čekal v háku až do cílového stoupání v Leukerbadu. Jenže to už nebylo pozdě. Gall protnul cíl s náskokem 1:02 před Evenepoelem a 1:03 před třetím Skjelmosem.

O žlutém dresu proto rozhodly bonusové sekundy v cíli. Gall vede o 2 sekundy před Skjelmosem, ale nebezpečný stále je také Evenepoel, který sice v dlouhém stoupání nestačil, ale nakonec ztrátu smazal a po čtyřech etapách má odstup jen 16 sekund. Bilbao na čtvrtém místě ztrácí 57 sekund. Ayuso dokončil etapu se ztrátou 1:51 a v celkovém pořadí se propadl o tři příčky na šesté místo (+1:18).

"Nevím, co si mám myslet. Je to moje první profesionální vítězství a hned jsem se získal i dres lídra," řekl spookojený gall po dojezdu etapy. "Včera jsem se cítil skvěle, jsem v životní formě. Ráno jsme si řekli, že jestli se budu cítit stejně i dnes, musím to zkusit. Nemyslel jsem si, že to vyjde, protože do cíle to bylo ještě daleko. Musel jsem to ale zkusit, když jsem se cítil takhle. Čekat v pelotonu a sledovat ostatní nemá smysl."

Gallovou slabou stránkou je časovka, takže aby měl šanci na celkové vítězství, bude muset ještě útočit v horách. Velkou příležitost bude mít ve čtvrteční etapě s výjezdy na Furkapass, Oberalpass a hlavně Albulapass (17,4 km, 6,8 %). "Uvidíme, co jako to zítra půjde. Je to pro mě všechno nová zkušenost, závodit na takové úrovni. Vím, že časovka momentálně není moje nejsilnější stránka. Takže pokud chci zajet v celkové klasifikaci, musím zítra předvést dobrý výkon. Možná zítra zkusím nějaký další únik, ale hlavně jsem spokojený s dnešním vítězstvím."