Primož Roglič nebyl favoritem časovky na Olympijských hrách v Tokiu. Po odstoupení z Tour de France objel pouze olympijský závod s hromadným startem, kde ho trápily křeče zadních svalů. Do souboje o medaili se nezapojil, ale aspoň ušetřil síly na časovku a v ní dominoval. „Je těžké udržet hlavu vztyčenou, zvláště když věci nejdou tak, jak bys chtěl. Ale stále jsem tvrdě trénoval. Stále jsem tomu věřil. Takový jsem."

„Neměl jsem co ztratit. Od začátku jsem jel naplno, dal do toho vše na každém kilometru a dojel do cíle. A stačilo to na zlatou medaili. Jsme moc spokojený," řekl Roglič pro cyclingnes.com. 

Zcela spokojený byl i Tom Dumoulin, který na začátku roku přerušil závodní kariéru, protože mu cyklistika už nepřinášela radost. Na Olympijské hry se však připravil velmi dobře a získal stříbro. „Kvůli tomuto dni jsem se rozhodl vrátit. Měl jsem svůj cíl a jsem hrdý, že jsem ho splnil. Mám stříbrnou medaili, ale se zlatým okrajem. Primož byl dnes z jiné planety," říká Dumoulin pro Wielerflits. Stříbrnou medaili získal i v Riu před pěti lety. Tehdy byl zklamaný, protože byl největším favoritem a prohrál s Fabianem Cancellarou. Letos je mnohem spokojenější. 

Bronzový Rohan Dennis přiznal, že chtěl zlato, ale spokojený je i s třetím místem: „Nevěděl jsem, jak těsné to bylo mezi mnou a Tomem, a myslel jsem si, že mi bronz vezme Filippo Ganna. Jsem hrdý na bronzovou medaili. Chtěl bych zlato, ale dnes jsem nebyl nejlepší. Všechno šlo tak, jak jsem chtěl a jednoduše mě porazili lepší jezdci. Mám medaili na olympiádě, to může říct málokdo.“

Těsně za stupni vítězů skončili Stefan Küng a Filippo Ganna. Oba jsou samozřejmě zklamaní. Küng prohrál o pouhé čtyři desetiny sekundy bronzovou medaili: „Po hodině závodu jsem tři sekundy za stříbrem. Bylo to až moc těsné. Vlastně jsem si nemyslel, že jsou Primož Roglič a Tom Dumoulin největšími favority. Ale já v časovce zůstávám pokaždé na stejné pozici a ostatní kolem mě v intervalech krouží. Podal jsem špičkový výkon. Bylo to opravdu hodné medaile. Pokud si časovku rozložíte správně, máte pocit, že nejste na svém úplném limitu. I když jsem samozřejmě byl."

Küng se svého snu o medaili nevzdává: „Do příštích olympijských her v Paříži zbývají ještě tři roky. Ještě to nevzdám. Ale na tuto časovku chci rychle zapomenout, jinak nebudu moci týden spát.“

Mistr světa Filippo Ganna vyrazil do olympijské časovky hodně namotivovaný a byl nejrychlejší na prvním mezičasu. Ale poté už jen klesal. Kdyby se Hry konaly už před rokem, jel bych jen stíhačku družstev. Po loňském mistrovství světa jsem se rozhodl jet taky časovku a výsledek není špatný. Teď si chci odpočinout na dráhu," říká Ganna pro cyclingnews.com.

„Dnes jsem nemohl udělat nic víc. Tady jsem narazil na lidi, kteří umí vyhrávat etapové závody a kteří byli na Tour de France ještě před pár dny. Dělal jsem, co jsem mohl, a hned čtyři jsme byli několika sekund od sebe. Z výsledku jsem samozřejmě trochu zklamaný, ale musím říct, že to dopadlo dobře. Na takové trati bych neměl skončit v první desítce. Začal jsem dobře a najel jsem hodně času ve sjezdu a technických úsecích, ale když jsem stoupal moje nohy zjevně nebyly na takové úrovni, aby byly konkurenceschopné s vrchaři. Více by mi měly vyhovovat Olympijské hry v Paříži," dodává Ganna.

Se zklamáním se musela vyrovnat i Belgie. Belgická média dlouhodobě věřila, že Wout van Aert a Remco Evenepoel přivezou dvě medaile. Nakonec je z toho šesté a deváté místo. „Čekal jsem samozřejmě mnohem víc, ale nebyl jsem dost dobrý," říká Van Aert pro Sporzu. „V druhém okruhu jsem nedokázal udržet tempo, jakým jsem začal. V tom dlouhém kopci mi došly síly, cítil jsem i křeče. Při sjezdu jsem se dokázal vzpamatovat, ale už bylo pozdě. Jsem zklamaný, ale odjedu domů se stříbrem a z toho mám radost," dodává lídr Jumbo - Visma a belgického národního týmu, který se ve zbytku sezóny zaměří na Mistrovství světa v Belgii a Paříž - Roubaix. 

Evenepoel byl k sobě o něco kritičtější. Za nejlepšími zaostal o hodně a na to není zvyklý: „Udělal jsem několik chyb, ale někteří kluci byli prostě rychlejší. Jel jsem co to šlo od začátku do konce a rozhodlo se v druhém okruhu. Ale stále se vracím po zranění a  beru to den za dnem. Sezóna ještě není u konce." 

Zároveň dodal, že na světový šampionát v časovce nejspíš nepojede, rovinatá trať bude podle něj mnohem více vyhovovat Van Aertovi a Yvesi Lampaertovi. „Myslím, že Wout a Yves jsou vhodnější závodníci. Na 90 % pojedu Mistrovství Evropy. Pokud tam Belgie získá zlato, můžeme na Mistrovství světa startovat ve třech. To by doma bylo hezké.“