V tenhle čas se předpokládá teplota jeho smaragdově průzračné vody na stále ještě nejmíň 21 stupňů. Přidanou hodnotou je účast u rozjezdu. Osvědčený tradiční závod se totiž letos přesouvá ze silnice do terénu, na šotolinu, do lesa a na louky. To vše v podobě čtyřdenního bike festivalu s Expem a dalšími taháky ve skutečně parádním prostředí krajiny unikátních fjordů.

EdwardGROEGER_KaerntenWerbung_Weissensee06.jpg

Touhu přesunout se do těchto přece jen méně exponovaných, přitom stále vzrušujících sfér vyjadřuje stále častěji řada bývalých cyklistických hvězd, z tuzemských naposledy Petr Vakoč, Zdeněk Štybar nebo Jaroslav Kulhavý. Pořadatelé tu slibují zajímavá jména, ale nechte se ještě překvapit. Na prize-money mají 3000 eur, oceněni budou nejlepší v 11 kategoriích včetně e-gravelů. „Na druhou stranu mimo soutěž, byť po vytyčených a zajištěných trasách, tady můžete jet i na horských kolech nebo elektrokolech. Ale pozor, počet startovních čísel je omezený,“ říká Bernd Neudert z organizačního týmu.

NLW_Gravel_2024_©Peter_Maier-7645.jpg

Program zahajuje páteční časovkou s převýšením 450 metrů, ale i speciální občerstvovačkou s vybranými kulinářskými lahůdkami na Hermagorer Bodenalm. V sobotu čeká 55 km okruh okolo jezera s 1600 výškovými metry – Weissensee Gold Tour, ten je dostupný a vyznačený celou letní sezónu, takže klidně ho můžete dát i dříve o prázdninách sami nebo v rámci přípravy na podzimní závody. V neděli se pak chystá okruhový závod, dvakrát na Naggler Alm, ale pokaždé jinudy, s parádními sjezdy po zdejších známých trailech bike parku. A pak už následuje jen velká závěrečná párty!

gravel Weissensee.png

Takže můžete plánovat. To je tip na prodloužený víkend, kdybyste neměli dost, v dosažitelné vzdálenosti najdete další destinace pro všechny druhy kol, ať už gravely, biky nebo silničky – Nassfeld, Ossiacher See či Bad Kleinkirchheim s nejdelším 15 km dlouhým flow trailem v Evropě.

Další podrobnosti a aktuality najdete zde: tourdekaernten.at 

A na weissensee.com