Z World týmů to budou Astana, Bahrain, BikeExchange, Israel, Jumbo-Visma a Quick-Step. Bude tu i šest Pro týmů, konkrétně Bardiani, Caja-Rural, EOLO-Kometa, Kern Pharma, Human Power Health a Novo Nordisk, dále osm kontinentálních: slovinská Adria Mobil, italská Biesse-Carrera, německý Maloja Pushbikers, polský HRE Mazowsze, nizozemský VolkerWessels, domácí Dukla Bánská Bystrica a oba v úvodu jmenované české týmy. Do počtu 21 doplňuje startovní listinu slovenská reprezentace.

Na etapový závod kategorie 2.1 mimořádně zajímavá skladba týmů. Pro českého fanouška o to zajímavější, že kromě českých závodníků v obou kontinentálních týmech jsme v naději, že v týmu Quick-Step se mohou objevit Zdeněk Štybar a Josef Černý, v Caja-Rural Michal Schlegel, v Kern-Pharma Vojtěch Řepa a v Novo Nordisk Matyáš Kopecký.

Oproti předešlým rokům je start umístěn do Bratislavy a po 5 etapách se skončí v Košicích. Závod odstartuje prologem, druhá rovinatá 139 km dlouhá etapa povede z Bratislavy do Trnavy, třetí s šesti vrchařskými prémiemi o délce 186 km na trase z Hlohovce do Bánskej Štiavnice, čtvrtá pravděpodobně nejnáročnější z Detvy do Spišskej Novej Vsi postaví do cesty na 215 km sedm vrchařských prémií a závěrečná z Levoče do Košic je dlouhá 182 km a obsahuje ve své první polovině tři vrchařské prémie.

Obdobně jako na Tour de France se bude bojovat o žluté, zelené a puntíkaté triko. Vyhlašovat se bude i soutěž týmů, nejlepší Slovák, po skončení etapy bude vyhlášen nejbojovnější závodník a po skončení celého závodu nejlepší slovenský cyklista do 23 let.

Loňský ročník vyhrál Peter Sagan před Jannikem Steimlem (Quick-Step) a Cees Bolem (DSM), což jsou spíše rovinoví klasikáři a sprinteři. Letošní trasa co se týče celkového pořadí jim příliš nenahrává, zvláště třetí a čtvrtá etapa jsou profilově hodně náročné.