Časovka měří pouhých 7 kilometrů, je zcela rovinatá a nejeví se ani přespříliš technická. Bratislavané si to užijí, rozdají se dresy. V druhé etapě by si na své měli přijít sprinteři. Na 143 km dlouhé cestě ze Šamorína do Trnavy čeká na závodníky na 60. km jediná vrchařská prémie a svými parametry strach určitě nebudí: 1,5 km a 6,3 %.

Zato třetí z Hlohovce do Bánské Štiavnice o sprinterech určitě nebude. Pět vrchařských prémií, z toho tři jedničky a spousta dalších kopců. Na 186 km 3 tisíce výškových metrů a to jejich podstatná část je situována do druhé části etapy. Krom toho závěrečných 20 km se odehraje povětšinou ve stoupání a i cíl je do kopce. Čtvrtá si s tou třetí v ničem nezadá. Měří dokonce 214 km a závodníci při ní nastoupají přes 3600 výškových metrů, o což se postará mj. sedm vrchařských prémií. Tentokrát kopce začnou hned po startu a cyklistům se v tomto směru relativně uleví až v posledních 35 kilometrech.

Závěrečná etapa z Levoče do Košic obsahuje také kopce a tři vrchařské prémie, ovšem nijak extrémních parametrů a posledních 90 km už je profilově milosrdných. 

Na start se postaví čtyři World týmy. Kromě Quick-Stepu také Jumbo-Visma, Astana Qazaqstan a Israel-Premier Tech. Pak tu je šest Pro týmů: EOLO-Kometa, Bardiani, Caja Rural, Kern Pharma, Human Powered Health a Novo Nordisk. Do celkového počtu 21 týmů doplňují startovní listinu celek Slovenska s jedničkou Jurajem Saganem a kontinentální týmy. Vedle dvou českých to jsou nizozemský VolkerWessels, italské Bisse-Carrera a Friuli ASD, německé Santic-Wibatech a Maloja, polský HRE Mazowsze, slovinská Adria a domácí Dukla Bánská Bystrica.

O vavříny v hromadných dojezdech se budou ucházet sprinteři jako je Mark Cavendish (Quick-Step), Marceli Boguslawski či Alan Banaszek (Mazowsze), Rudy Barbier (Israel), Giovanni Lonardi (EOLO), Andrea Peron (Novo Nordisk), Maikel Zijlaard (VolkerWessels), Filippo Fortin (Maloja) a věřme, že i rychlíci v českých týmech.

Sprinteři se jen těžko vypořádají s mnoha kopci tak, aby mohli přemýšlet o celkovém pořadí, takže kandidáty konečné klasifikace hledejme jinde. V úvahu připadají například Mauri Vansevenant (Quick-Step), Stefan De Bod (Astana), Johanes Staune-Mittet (Jumbo-Visma), Lorenzo Fortunato (EOLO) či Mikel Nieve (Caja Rural) a samozřejmě řada dalších. 

Doufejme, že forma Zdeňka Štybara graduje směrem k mistrovství světa a že se v jeho případě jako obvykle dočkáme aktivního závodění okořeněného třeba i individuálním úspěchem. Z českých týmů prokázal velmi dobrou výkonnost a jízdu v kopcích naposledy při Turul Romaniei Jakub Otruba (na horním snímku) z Elkov Kasper a v týmu ATT Investments prokazuje dlouhodobě stabilní formu na vysoké úrovni Matúš Štoček (na snímku níže) , který bude mít na domácí půdě dvojnásobnou motivaci. 

Závod vysílá Eurosport.