Omloop Het Nieuwsblad je velmi prestižním závodem nejen v Belgii, ale už na celém světě, protože obliba dlážděných klasik stále stoupá. Na závodníky letos čeká stejná trasa jako loni, kdy pořadatelé vymysleli novou trať napodobující tradiční trasu Kolem Flander. Zatímco Flandry se už jezdí jinak, Omloop adoptoval dojezd v Ninove s přejezdy hellingů Kappelmuur a Bosberg.


Na závodníky čeká devět dlážděných úseků na rovině (kasseien) a třináct stoupání (hellingů). Závodit naplno už by se mělo přes hellingy Wolvenberg, Molenberg, Leberg, Berendries, Elverenberg a rozhodovat se bude na Muur-Kappelmuur a Bosbergu. Odtud zbývá do cíle v Ninove dvanáct rovinatých kilometrů. 

Trať je rozhodně atraktivní a belgické klasiky jsou téměř vždy velmi zajímavé. Meteorologové navíc předpovídají déšť a bude i foukat, na závodníky čeká typické belgické počasí.  


Favorité

Předpovídat vítěze před první klasikou je vždy velmi těžké, protože z úvodních závodů lze stěží poznat, jak se komu bude dařit na kostkách. Proto jsou favority obvyklí podezřelí, dvojnásobný vítěz Greg Van Avermaet je rozhodně jedním z nich. Van Avermaet má dobrou formu, vyhrál těžkou etapu na Kolem Valencie a silný byl i v Ománu. Navíc má velkou motivaci zvítězit v dresu CCC, kde je jednoznačně hlavním lídrem a největší hvězdou. A navíc loni žádnou klasiku nevyhrál a rád by se k tomu vrátil. 

Vítězství obhajuje Michael Valgren, který loni unikl soupeřům nenápadným nástupem na rovině před Ninove. Jenže letos si na něj ostatní dají větší pozor a také přestoupil z Astany do Dimension Data, těžko říct, zda bude mít stejně dobrou týmovou podporu. V úvodních závodech sezóny nezářil, ale rozzávoděný je, startoval už v Austrálii a v Algarve.   

Dvojnásobným vítězem je také Philippe Gilbert, ale jeho poslední triumf je už jedenáct let starý. Gilbert bude lídrem extrémně silné sestavy Deceuninck - Quick-Step, společně se Zdeňkem Štybarem a Yvesem Lampaertem. Taktika Deceunincku se bude odvíjet od vývoje závodu, cílem bude přečíslit soupeře v závěru závodu a využít výhody. 

Štybar je rozhodně jedním z velkých favoritů, na Algarve vyhrál těžkou etapu, zvýšil si tím sebevědomí a dokázal, že ještě má co nabídnout a snad je po slabších letech zpět. Ale závod mu musí vyjít i takticky, což byl pro českého závodníka vždy trochu problém. 

Excelentní formu má v posledních týdnech Tim Wellens, který společně s Tiesjem Benootem povede tým Lotto Soudal. Wellens není specialistou na kostky a většinou zvolí špatnou taktiku, protože útočí brzo, ale možná mu to tentokrát vyjde, protože kondici má opravdu vynikající. Benoot, který už zde jednou stál na pódiu, je však o něco jistější volba. 

První klasiku v dresu Direct Energie absolvuje Niki Terpstra. Nejlepší klasikář loňského roku Omloop nikdy nevyhrál, ale jednou už byl druhý. Bylo by až pohádkové, kdyby vyhrál hned první velký závod za druhodivizní tým, ale bylo by to i velké překvapení. Terpstra v minulosti nejvíce těžil z převahy Quick-Stepu, jak si povede v mnohem slabším celku jako jediný lídr?  

S dvojicí lídrů nastoupí Trek - Segafredo. John Degenkolb Omloop vynechá, takže zodpovědnost bude na Jasperu Stuyvenovi, který ale měl nepříjemný pád na Kolem Algarve a není jisté, jak na tom bude a na mladém Madsu Pedersenovi. Trek může spíše jen překvapit.  

Mezi bývalé vítěze se řadí i Sep Vanmarcke. Lídr týmu EF Education First ale cílí až na pozdější klasiky, chce být připraven na monumenty. Úplně bez formy přesto není, nedávno vyhrál etapu Tour du Haut Var. 

První start za Jumbo - Visma čeká na Wouta van Aerta. Cyklokrosová superstar celou zimu myslela na jarní klasiky a přizpůsobila tomu i přípravu. Výsledky v terénu sice nebyly nic moc, ale o to lepší to může být na silnici, pokud se mu podařilo vyladit formu. 

Na dlážděné klasiky se poprvé v kariéře soustředí Michael Matthews. Všestranně talentovaný Australan se zatím soustředil spíše na Ardeny, ale po dohodě s týmem Sunweb změnil zaměření na kostky. S těmi nemá příliš zkušeností, ale výkonnost bude mít velmi dobrou. Bude hlavním lídrem týmu, Søren Kragh Andersen úvodní víkend vynechává a celý Sunweb se jako jediný tým WorldTour nepostaví na start Kuurne - Brusel - Kuurne.     

Mezi širší špičku favoritů rozhodně patří také Jürgen Roelandts (Movistar), Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Alexej Lucenko (Astana) a Matteo Trentin (Mitchelton - Scott). 

Závod můžete sledovat v přímém přenosu Eurosportu 2 v sobotu 2. 3. od 14:15. 


Favorité Omloop Het Nieuwsblad: 

∗∗∗∗∗ -

∗∗∗∗ Greg Van Avermaet

∗∗∗ Zdeněk Štybar, Michael Valgren, Niki Terpstra

∗∗ Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Michael Matthews, Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke 

∗ Wout van Aert, Oliver Naesen, Matteo Trentin, Jurgen Roelandts, Tim Wellens

Foto Sirotti