Olav Kooij se měl podle původního plánu připojit k WorldTour týmu Jumbo - Visma až v létě, zatím měl závodit za development sestavu Jumba, ale vedení týmu uvážilo, že vzhledem k jeho kvalitám je lepší uspíšit přesun mezi profesionály. Druhým důležitým důvodem jsou problémy nizozemského celku s několika závodníky. V kádru měl před přestupem Kooije 27 závodníků, ale Tom Dumoulin dočasně přerušil kariéru, Dylan Greonewegen až do května nesmí závodit a Mike Teunissen se zranil a nejspíš přijde o jarní klasiky. Navíc Paul Martens a Maarten Wynants plánují ukončit kariéru v průběhu sezóny. Wynants po Paříž - Roubaix a Martens německém šampionátu.

Nebylo tedy na co čekat, Kooije bylo třeba povýšit. Devatenáctiletý cyklista bude platný v jednorázových závodech a také v hromadných dojezdech. V loňské sezóně debutoval v kategorii U23 a během pouhých 16 závodních dní vyhrál 6 závodů. V Chorvatsku vyhrál dvě jarní jednorázovky Trofej Umag a Trofej Poreč a po návratu závodní sezóny v červenci přidal vítězství na GP Kranj. Na Mistrovství Evropy ve Francii dojel pátý a nedlouho poté si připsal své první profesionální vítězství v úvodní etapě Settimana Coppi e Bartali v Itálii. Sezónu zakončil třemi vítězstvími v závodě Orlen Nations Grand Prix. V závodě série N.cup vyhrál obě etapy (úvodní časovku družstev a hromadný dojezd ve druhé etapě) a celkové pořadí.

Z Olava Kooije roste velká hvězda a není divu, že se už ve druhém roce mezi muži dostává k profesionálům. "Olavovi jsme navrhli postupný růst v development sestavě. Nešlo jen o závodní program, ale také o jeho přípravu a roli v jednotlivých závodech. Bohužel, víc a víc závodů našeho záložního týmu se ruší a zároveň máme v profi sestavě víc míst kvůli dočasnému úbytku jezdců. Proto je pro Olava, jeho trénink a vývoj nejlepší přestoupit," říká Merijn Zeeman, sportovní ředitel Jumbo - Visma. 

Sám Kooij je s urychleným postupem spokojený: "V profesionálních závodech se mohu hodně naučit.Tím, že udělám tento krok, mám nyní větší jistotu závodů a to je důležitá součást mého vývoje. Už se tolik neuvidím se svými spolujezdci z development týmu, ale stále je uvidím na soustředěních a na závodech se smíšeným týmem. Doufám také, že je brzy uvidím i v týmu WorldTour.“

Robbert de Groot, šéf development týmu Jumbo - Visma tím přichází o svého nejlepšího jezdce, ale dodávat závodníky do profesionálního celku je jeho úkolem: "Olav se v posledních měsících ohromně zlepšil. Jedná se tedy o správný a logický další krok. Jako development tým jsme na to velmi hrdí a jsme spokojení.“