Mark Padun (Bahrain Victorious) v poslední horské etapě Dauphiné zkusil štěstí v dlouhém úniku a podařilo se mu zvítězit. Padun byl členem osmnáctičlenné skupiny uprchlíků s mnoha vynikajícími vrchaři. Kromě boje o etapu se zaměřil i na prémie na vrcholcích kopců a dokázal vybojovat dres nejlepšího vrchaře.

Kromě Paduna byli v úniku také Patrick Konrad (BORA - hansgrohe), Guillaume Martin (Cofidis), Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma), Michael Valgren (EF Nippo), Jorge Arcas (Movistar), Imanol Erviti (Movistar), Martin Tusveld (DSM), Kenny Elissonde (Trek - Segafredo), Pierre Rolland (BB Hotels - KTM), Nils Politt (BORA - hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa - Samsic), Jan Bakelants (Intermarché - Wanty - Gobert), Sander Armée (Qhubeka Assos), Valentin Madouas (Groupama - FDJ), Julien Bernard (Trek - Segafredo), Dorian Godon (AG2R Citroën) a Franck Bonnamour (BB Hotels - KTM).

Rakušan Konrad ohrožoval žlutý dres Richieho Porta a Ineos Grenadiers musel pracovat v hlavním poli. V závěru etapy na cyklisty čekalo 12 kilometrů dlouhé stoupání Joux Plane. Padun zaútočil na začátku výjezdu a snadno se zbavil všech soupeřů.

V pelotonu jako první zaútočil Nairo Quintana (Arkéa Samsic), ale Ineos z hlediska celkového pořadí nezajímal a přesto byl později dostižen. Ineos jel pomalé tempo a ke zrychlení jezdce britského celku nedonutil ani útok Stevena Kruijswijka (Jumbo - Visma). Tempo v hlavním poli zvýšil až Movistar.

Miguel Angel Lopez (Movistar) nastoupil nedaleko vrcholu Joux Plane, reagoval na něj Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) a Lopez se vrátil zpět. Jako další zaútočil Jack Haig (Bahrain Victorious), ale Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) k němu dotáhl celou skupinu. Hlavní pole se ve sjezdu rozdělilo na dvě skupiny a Richie Porte, lídr závodu, zůstal v druhé skupině. Australanovi se podařilo vrátit dopředu, jeho týmový kolega Thomas měl méně štěstí a spadl.

Cílový výjezd do Les Gets nemohl Marka Paduna zastavit, Konrad a Vingegaard ztráceli 5 kilometrů před cílem přes minutu a půl a v cíli měl náskok 1:36. Získal druhé vítězství během dvou dnů a také titul nejlepšího vrchaře.

"V plánu bylo dostat se do úniku a pomoci Jacku Haigovi v celkovém pořadí. Pak mi řekli, že bych mohl jet o puntíkatý dres. No proč ne? A pak řekli, že kdybych zahájil poslední stoupání s dvouminutovým náskokem, mohl bych získat etapové vítězství. Dnes to všechno šlo tak snadno. Je to skvělé. Musím poděkovat Ježíši, protože jsem se nikdy necítil tak dobře. Bylo to fyzicky opět velmi těžké, ale psychicky mi to šlo skvěle," říká největší objev letošního ročníku Dauphiné. 

Za ním se strhl souboj o celkové vítězství. Richie Porte musel reagovat na nástupy Lopeze, Iona Izagirreho (Astana - Premier Tech), Haiga, Wilca Keldermana (BORA - hansgrohe) a Alexeje Lucenka (Astana - Premier Tech). Ale zvládl to s přehledem a dokonce se dopředu vrátil i Thomas.

Ineos Grenadiers udržel první a třetí místo v celkovém pořadí. Alexej Lucenko skončil celkově druhý s odstupem 17 sekund. Kelderman se musel smířit s čtvrtým místem v konečném pořadí se ztrátou pouze 4 sekund za Thomasem. Celkově devátý David Gaudu (Groupama - FDJ) udržel bílý dres nejlepšího mladého závodníka. Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) vyhrál bodovací soutěž. 

"Už jsem tu dvakrát skončil druhý a v poslední etapě jsem žlutý dres už jednou ztratil. Takže konečně vyhrát je úžasné," říká Porte po svém prvním vítězství na Dauphiné. Ve 3ž letech se stal historicky nejstarším vítězem červnového etapáku. V závěru těžké horské etapy si musel poradit i bez Gerainta Thomase, který měl pád, ale vše zvládl: "Sjezd z Joux Plane dobře znám. Jel jsem tam mnohokrát a radši jsem zvolil vlastní tempo. Ale když jsem viděl, jak G padá, věděl jsem, že to není ideální situace pro poslední kilometry. Naštěstí se vrátil dopředu. Asi je trochu pomlácený, ale na Tour bude výborný,“ dodává Porte, který si je vědom své role domestika pro Tour de France, takže vítězství na Dauphiné je pro něj velmi významné: "Nemám před Tour žádné iluze, protože znám svou úlohu. Ale vyhrát tady jako 36letý závodník pro mě hodně znamená."