17 kilometrů dlouhé stoupání La Plagne zamíchalo celkovým pořadí závodu Critérium du Dauphiné. Alexej Lucenko (Astana - Premier Tech) bojoval o udržení celkového vedení, ale Richie Porte (Ineos Grenadiers) byl v cíli o 26 sekund dřív a před poslední etapou vede o 17 sekund.

O všem rozhodlo cílové stoupání La Plagne, jak o etapě, tak i o žlutém dresu. Uprchlíci se sice opět snažili, nejdéle vpředu vydrželi Francouzi Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM) a Kenny Elissonde (Trek - Segafredo). Za nimi se střídaly týmy Movistar a Ineos Grenadiers a všichni uprchlíci byli dostiženi.

9 kilometrů před cílem začal na čele pracovat Alejandro Valverde (Movistar) a připravil pozici pro útok Enrica Mase (Movistar) a Richieho Porta. Vzápětí se na ně dotáhli Sepp Kuss (Jumbo - Visma) a Mark Padun. Ukrajinec chtěl jet ještě rychleji a zase zaútočil. Udržel se jen Kuss, Porte a Mas pokračovali svým tempem.

Astana jela pro Lucenka tempo ve třetí skupině. Padun se vpředu zbavil Kusse, jel sám a navyšoval náskok. Vzadu zaútočil Miguel Angel Lopez (Movistar) a nastupovali i další. Lopezovi se podařilo dojet Mase a Porta, ale Australan nastoupil 500 metrů přes cílem a Kolumbijce utrhl.

Mark Padun si mezitím dojel pro největší vítězství kariéry. Porte dojel s odstupem 34 sekund, 9 sekund před Lopezem a Jackem Haigem (Bahrain Victorious). Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ztratil 59 sekund a Alexej Lucenko zaostal o rovnou minutu.

"Posledních šest dní jsem se na kole cítil strašně. Trpěl jsem a myslel jsem, že Dauphiné nedokážu dokončit. Když jsem dnes uviděl cílovou pásku, nemohl jsem tomu uvěřit. Je to jako sen. Pouze jsem si chtěl vytvořit nějaký náskok, abych dokázal dojet třeba v první desítce. Měl jsem náskok a řekl si, proč to nezkusit. Utrhl jsem Kusse a pokračoval na plný plyn až do cíle," byl překvapený vítěz etapy. 

Richie Porte se oblékl do žlutého dresu a vede s náskokem 17 sekund před Lucenkem. Portemu kryje záda třetí Thomas s odstupem 29 sekund.