Fausto Masnada (Androni - Sidermec) se dostal do velkého úniku, kterému peloton umožnil získat komfortní náskok. Masnada byl v deštivé etapě velmi silný a ještě v psoledním velkém stoupání San Genesio, 35 kilometrů před cílem, měl náskok 6 minut před skupinou Pavla Sivakova (Sky).

Masnada před etapou ztrácel 3:37 a byl tedy virtuálním lídrem závodu. Italský cyklista jel společně s Kolumbijcem Carlosem Quinterou (Manzana Postobon) . Sivakovovi pomáhal Chris Froome (Sky) a Tao Geoghegan Hart (Sky).  

30 kilometrů před cílem odpadl Chris Froome a zaútočil Vincenzo Nibali (Bahrain Merida). Sivakov slavného soupeře stínoval a nenechal jej odjet. Jan Hirt (Astana) se také držel hlavních favoritů a dokonce ujížděl Rafalu Majkovi (BORA - hansgrohe), který nebyl po pádu v ideální formě. 

Nibali nastupoval opakovaně a skupinu trhal, ale Sivakov se nedal a stále visel za slavným Italem. Bohužel odpadl Jan Hirt a v mokrém sjezdu se mu nepodařilo vrátit do skupiny, kde byli Sivakov, Hart, Nibali a také Mattia Cattaneo (Androni - Sidermec).

Jezdcům Sky se dařilo snižovat odstup na Masnadu, který už pro ně nebyl ohrožením v celkovém pořadí. Masnadovi ale šlo také o etapu a 1,6 kilometru před cílem Quinterovi nastoupil a získal druhý triumf. Quintero dojel druhý se ztrátou 7 sekund. 

Sivakovova skupina ztratila 2:14 a závod Okolo Alp tak má prvního ruského vítěze v historii. Jan Hirt dojel společně s Rafalem Majkou se ztrátou 3:29 a spadl z páté příčky na semdou za Cattanea a Masnadu  skonečnou ztrátou 2:03 na vítěze. 

Druhé místo obsadil Hart a třetí Nibali. Sivakov vyhrál také soutěž mladých závodníků. Sergio Samitier (Euskadi - Murias) je nejlepším vrchařem. 

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography