„Nejprve chci věnovat toto vítězství Fabio Jakobsenovi po včerejší strašlivé havárii. Zaslouží si, aby se vrátil rychle k normálnímu životu a závodění,“ řekl Pedersen. Ke včerejšímu úspěchu dodal: "Dnes jsme udělali impozantní týmovou práci. Jsem tedy velmi rád, že jsem získal vítězství pro tým i pro sebe a ukázal krásný dres mistra světa.“ Na otázku, zda včerejší pád měl vliv na dnešní sprint, odpověděl: "Je opravdu hrozné, co se včera stalo, a nikdo si to nezasloužil, ale nemůžeme si začít myslet, že je sprint nebezpečný. Samozřejmě, že se to včera dotklo celého pelotonu, ale my všichni závodíme, bojujeme a doufáme v to nejlepší pro Fabia." Pedersen si uvědomuje, že dnešní 203 km dlouhá etapa se sedmi stoupáními bude velmi obtížná, ale chce se společně s týmem pokusit udržet žlutý trikot. 

Srážka v první etapě zahrnovala půl tuctu jezdců, ale ti, kteří kvůli zraněním nemohli zahájit 2. etapu, byli Fabio Jakobsen (Deceuninck-QuickStep), Marc Sarreau (Groupama-FDJ), Damien Touzé (Cofidis) a Eduard Prades (Movistar). Jasper Philipsen (Emirates Team UAE) a Neilson Powless (EF Pro Cycling) se také zúčastnili havárie a utrpěli drobná zranění, ale ve čtvrtek byli schopni zahájit 2. etapu z Opole do Zabrze. 

Movistar potvrdil, že Prades utrpěl malou příčnou zlomeninu na jednom krčním obratli spolu s ranou v zádech, což vyžadovalo šití. Má také bolesti v oblasti žeber a kolem pravé lopatky. Noc strávil v nemocnici a byl propuštěn ve čtvrtek ráno. Poté odcestoval do sídla Movistaru v Pamploně a v nadcházejících dnech se podrobí důkladným lékařským testům.

Cofidis zveřejnil, že Touzé utrpěl tři zlomeniny na ukazováčku na pravé ruce. Ve středu večer podstoupil úspěšnou operaci k odstranění zlomenin a ve čtvrtek odpoledne byl propuštěn z nemocnice. Dnes se vrátí do Francie. Po havárii byl Touzé ošetřen zdravotnickou službou a poté převezen do nemocnice s lékařem týmu Cofidis Frédéricem Matonem, aby podstoupil podrobnější vyšetření, která potvrdila zlomeniny. Cofidis odhaduje čtyři týdny na zotavení, než se bude moci vrátit k závodění. 

K havárii Touzé řekl: „Všechno šlo včera velmi rychle. Soustředil jsem se na svůj sprint, a když jsem se blížil k pásce, viděl jsem Jakobsena letět do bariér. Jedna z nich vletěla na silnici a já se už nemohl vyhnout. Trefila mi ruku, vyletěl jsem do vzduchu a sklouzl na asfalt. Cítil jsem velkou bolest na žebrech a chvíli mi trvalo, než jsem chytil dech. Pak o mě bylo rychle postaráno. Zlomeniny mi okamžitě operovali. Uvědomuji si, jaké jsem měl štěstí, že jsem byl ve srovnání s ostatními poměrně ušetřen. Všechny mé myšlenky jsou s Jacobsenem a jeho milovanými. Přeji mu rychlé uzdravení.“ 

Groupama-FDJ oznámila, že Sarreau byl po havárii transportován do nedaleké nemocnice, kde zdravotnický personál potvrdil zranění ramenního kloubu a mnohočetné odřeniny. "Není to zas tak špatné," řekla Sarreau v tiskové zprávě. "Vrátil jsem se docela pozdě z nemocnice, kolem jedné hodiny ráno. Neměl jsem nejlepší noc, ale dalo se to vydržet, podařilo se mi usnout. Poranění ramene je vždy bolestivé, ale vzhledem k rychlosti a srážce nárazu to pro mě dopadlo ještě dobře." 

K samotnému sprintu poznamenal: „Byl jsem přímo za Jakobsenem a Groenewegenem, když došlo k havárii. Nejdřív jsem dokázal uhnout doleva, abych se nehodě vyhnul, ale plůtku bariéry, který vletěl do cesty, jsem se už vyhnout nedokázal. V době srážky mi computer ukazoval 81,7 km/hod. Jakmile jsem dopadl, snažil jsem se chránit hlavu, protože jsem věděl, že za mnou přijíždí spousta jezdců a bál jsem se, že mě zasáhnou. Po několika sekundách, když jsem viděl, že je situace klidnější, jsem se pokusil chytit dech a posadit se. Trochu jsem byl omráčen, ale neztratil jsem vědomí. Pak dorazili moji první spolujezdci a já se zvedl ze země. Cítil jsem bolest, ale nebyl jsem si jistý, kde přesně. Pak mě dali do sanitky a jeli jsme do nemocnice. Raději bych závodil, ale nedá se nic dělat. Doufám, že se k závodům letos ještě vrátím, i když o době zotavení toho ještě moc nevím. Myslím na Fabia Jakobsena.“ 

Asociace profesionálních cyklistů (CPA) poslala otevřený dopis prezidentu UCI Davidu Lappartientovi a řediteli Tour de Pologne Czeslawu Langovi, v němž požaduje zavedení univerzálních standardů pro překážky v cílovém prostoru. 

Deceuninck-QuickStep zveřejnil ve čtvrtek ráno lékařskou aktualizaci, která potvrdila, že Jakobsen zůstává na jednotce intenzivní péče a že je ve vážném, ale stabilním stavu poté, co podstoupil přes noc chirurgický zákrok na obličeji, který trval pět a půl hodiny. Zůstává v umělém spánku, ale lékaři ho začnou budit během dne.  

"Jeho stav je vážný. Naštěstí nebyly zasaženy žádné životně důležité orgány, je stabilní, ale několik následujících hodin bude důležitých. Budou se ho snažit probudit," řekl ve čtvrtek belgické tiskové agentuře Patrick Lefevere. 

Havárií byl také zasažen jeden z pořadatelů, byl převezen do nemocnice se zraněním hlavy a nyní je potvrzeno, že je ve stabilním stavu.